- Overrasket over hvor god Kjartansson er

Men vi kan ikke ha 11 islendinger på laget, sier Jonevret.

Vålerenga - Viking 1-1.

ULLEVAAL (Dagbladet): Viking er «Island-klubben» foran noen i Norge, med sine fem spillere fra sagaøya, men Tippeligaens islandske toppscorer Vidar Örn Kjartansson hadde de ikke på radaren før årets sesong.

De trodde rett og slett ikke at spissen som nettet mot Viking etter bare 37 sekunder i går var god nok til å bli en «hit» i Tippeligaen.

- Det fins ingen spillere fra 11 år og oppover på Island som ikke Gary Goodchild (Vikings sjefsspeider) har kontroll på, så vi kjente til han. Men så godt trodde vi ikke at han var. Han har overrasket litt, ut i fra det vi hadde sett av han på Island, sier Viking-trener Kjell Jonevret til Dagbladet.

- Rir på en bølge
- Men samtidig rir han på en bølge nå. Han har selvtillit og det ser ikke ut som at han tenker så mye. Han går bare utpå der og «kör». Men spisser vil oppleve måltørke også. Bortsett fra for meg, da. Jeg var spiss, og var på topp hele tiden, sier Jonevret og gliser godt.

Svensken var i godlune etter at Viking stoppet Vålerengas tre kamper lange seirersrekke på Ullevaal stadion, samtidig som de forlenget sin egen rekke som ubeseiret til åtte seriekamper — det eneste laget som ennå ikke har tapt i Tippeligaen.

- Fem holder
Jonevret hevder at Kjartansson ikke var et navn de konkret diskuterte før årets sesong.

- Det var ikke en spiss vi var mest på utkikk etter, og vi kan jo ikke ha 11 islendinger, heller. Vi har fem, og det rekker. Og vi vet at det er mange klubber som ville ha flere av de islendingene vi har, sier Viking-treneren til Dagbladet.

Og han kan neimen ikke klage på Vikings utbytte av islandsk arbeidskraft denne sesongen:

Etter at kaptein Indridi Sigurdsson berget ett poeng med sin flotte utligning seks minutter ut i andreomgangen i går, så har samtlige fem islendinger scoret for Viking i år.

Til sammen har Vikings islandske kvintett scoret ni av stavangerlagets 11 mål så langt.

Trodde det var offside
Vidar Örn Kjartansson var naturligvis et tema i Viking-garderoben før kampen, all den tid han sto med sju mål på sju kamper og var seriens toppscorer. Likevel tok det altså ikke mer enn 37 sekunder før spissen fikk rommet og tida han trengte for å plusse på målkontoen.

ISLANDSK SHOW: Vålerengas Vidar Örn Kjartansson scoret sitt åttende mål på åtte kamper, mens det også var en islending som utlignet for Viking. Gjestenes trener Kjell Jonevret (bak, til høyre) er overrasket over hvor god spissen til Vålerenga er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ISLANDSK SHOW: Vålerengas Vidar Örn Kjartansson scoret sitt åttende mål på åtte kamper, mens det også var en islending som utlignet for Viking. Gjestenes trener Kjell Jonevret (bak, til høyre) er overrasket over hvor god spissen til Vålerenga er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Et oppspill fra Nilas Gunnarsson ble stusset bakover av en Vikings Kristoffer Haugen, så noen offside var det aldri snakk om, selv om det var Jonevrets første reaksjon.

- Jeg mente han måtte ha vært i offside, for sååå fri pleier man ikke å få bli. Men det er bedre å få en baklengs etter 40 sekunder enn 40 sekunder før slutt, for da er det vanskeligere å svare, sier Viking-treneren.

Ny pers
Vikings islandske stopperduo Indridi Sigurdsson og Sverrir Ingi Ingason kjenner naturligvis til landsmannens målteft, men klarte ikke å avverge drømmestarten for Vålerenga.

- Jeg har aldri scoret et så raskt mål. Jeg tror rekorden min var etter rundt ti minutter, for man pleier som regel å misse en sjanse eller to før man scorer. Alle hadde jo ikke kommet seg inn på stadion engang, så det var en rar følelse, sier Vidar Örn Kjartansson til Dagbladet.

Å spille mot et stopperpar som snakket islandsk seg i mellom føltes også litt spesielt, innrømmer VIF-spissen.

- Ligger an til 30
Vålerenga-trener Kjetil Rekdal har snakket varmt om spissen sin etter hver kamp i år, og med åtte fulltreffere på åtte kamper, så utelukker han ikke at snittet på en scoring per kamp kan fortsette.

- Han ligger an til 30 mål. Han er en fantastisk avslutter. Utfordringa vår er å få involvert han mer i spillet, men det jobber vi med, sier Rekdal.

På spørsmål om det er mulig å fullføre sesongen med en scoring i snitt per kamp, så hevder Kjartansson at det ikke er noe han tenker på.

- Om jeg tenker for mye på det, så vil det iallfall bli vanskelig, så jeg tar bare en kamp av gangen, sier Kjartansson til Dagbladet.

- I koma
Bortelaget så aldri ut til å komme seg etter sjokkstarten, og Vålerenga hadde flere sjanser til å putte på minst ett til i førsteomgangen.

I pausen fikk Viking reorganisert seg, og viste seg fra en helt annet side etter pause.

Andreomgangen ble 45 minutter som begge trenerne hentet mye positiv ut av.

SCORET - IGJEN: Det begynner å bli et vanlig syn: Lagkamerater som gratulerer Vidar Örn Kjartansson med scoring. Her er det Rasmus Lindkvist (imidten) og Ruben Kristiansen som gratulerer islendingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SCORET - IGJEN: Det begynner å bli et vanlig syn: Lagkamerater som gratulerer Vidar Örn Kjartansson med scoring. Her er det Rasmus Lindkvist (imidten) og Ruben Kristiansen som gratulerer islendingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi var i koma i førsteomgangen, men  jeg er kanonfornøyd med hvordan vi hevet oss i andre omgang. Vi er fortsatt det eneste laget som er ubeseiret, og vi har vi to poeng i snitt, selv om fem av åtte kamper har vært på bortebane, sier Kjell Jonevret.

- Flere av gutta fullførte kampen med smerter og kramper og alt mulig. De kjempet for livet utpå der, så jeg har ingen grunn til å klage, sier Kjetil Rekdal.

Så da var det nok greit at det endte med ett poeng til begge lagene i går.

- HAN ER GOD: Viking-trener Kjell Jonevret erkjenner at de ikke så hvor god VIF-spissen Vidar Örn Kjartansson (t.v) hadde potensial til å bli, da de så han på Island. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- HAN ER GOD: Viking-trener Kjell Jonevret erkjenner at de ikke så hvor god VIF-spissen Vidar Örn Kjartansson (t.v) hadde potensial til å bli, da de så han på Island. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer