NYTT EVENTYR: Martin Ødegaard er på utlån til Vitesse denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
NYTT EVENTYR: Martin Ødegaard er på utlån til Vitesse denne sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Norge - Kypros: 1 dag igjen

Overrasket over Ronaldo-farvel

- Et stort tap for Real Madrid, sier Martin Ødegaard. Slik tenker han om det neste året.

  • Norge - Kypros, kl. 20.45 torsdag

SANDVIKA (Dagbladet): Martin Ødegaard (19) er på landslagsoppdrag for Norge. Torsdag venter Kypros i Nations League på Ullevaal stadion, og denne gang kommer Ødegaard til Oslo som spiller for nederlandske Vitesse.

Da det ble klart at 19-åringen var ferdig i Heerenveen - og dro tilbake til Real Madrid i sommer - hadde mange en drøm: At Ødegaard skulle spille seg inn på laget sammen med Cristiano Ronaldo (33).

Slik gikk det ikke. Ronaldo dro til Juventus. Og Ødegaard er lånt ut i én sesong til Vitesse. En ny omfavnelse mellom dem - slik vi så da Ødegaard kom inn for Ronaldo mot Getafe 23. mai 2015 - får vi neppe igjen.

23. MAI 2015: Martin Ødegaard kommer inn for Cristiano Ronaldo. Foto: NTB scanpix
23. MAI 2015: Martin Ødegaard kommer inn for Cristiano Ronaldo. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det var litt overraskende, sier Ødegaard om Ronaldos overgang til Juventus.

- Selvfølgelig er det kjipt. Han har vært bra for Madrid de siste åra. Det er et stort tap, sier nordmannen.

Trio

Dagbladet møter ham på landslagets spillerhotell i Sandvika utenfor Oslo. Vi husker fortsatt bildet fra januar 2015, da Ødegaard ble fotografert på Real Madrids treningsfelt, Valdebebas. Avtalen med Real var i boks, og på bildet var han flankert av Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo. Foto: Ødegaards agent, Tore Pedersen.

Blir du fotografert sammen med en av historiens beste fotballspillere, skyter «aksjekursen» din i været. Noen dager i forveien hadde Ronaldo svart på Dagbladets spørsmål under Ballon d'Or om hva han syntes om den norske tenåringen.

- Han er en god spiller. En ung gutt. Han er 16 år gammel. Han har en god framtid foran seg, sa Ronaldo for åpen mikrofon.

Han fortsatte:

- Men vi må gi ham tid til å lære. Han må få tid til å ta den rette beslutningen. Men jeg ser mye potensial i ham. Han har en god venstrefot.

Tre Champions League

Spesielt noen eldre trenergubber her på bjerget - les Nils Arne Eggen og Drillo - mener Ødegaard aldri burde dratt til Real Madrid. Siden han kom i 2015, har klubben vunnet Champions League tre ganger - uten Ødegaards bidrag. Han virker å være et stykke unna førstelaget, men følger naturligvis klubben med argusøyne.

Om betydningen av at Ronaldo er borte sier Ødegaard:

- Jeg regner med at det blir bra uansett. Det er mange bra spillere der.

Konkurranse med Messi

Høyere lønn - og det faktum at han ønsker en siste utfordring på høyt nivå - er årsaken til at Ronaldo gikk til Juventus. Samtidig er det et annet aspekt: Vinner han en tittel med Juventus, vil han kunne smykke seg med titler fra fire land. Det kan være en avgjørende faktor når historien skal felle en dom over hans og Lionel Messis karrierer.

Selv er Ødegaard fornøyd med å være i Vitesse den kommende sesongen.

- Treneren (Leonid Slutskij) har stor tro på meg og klare tanker om hvordan han vil bruke meg. Når du går på lån, er det alltid en del usikkerhet. Ett år er kort tid, og spesielt når du kommer inn etter sesongoppkjøringen. Da er det viktig med en trener som tror på deg og vil bruke deg, påpeker Ødegaard.