Nora Holstad Berge legger opp

Overrasket over stjerne: - Han er god til å danse!

Nora Holstad Berge avslutter fotballkarrieren og benytter anledningen til å mimre tilbake til oppturer og nedturer.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Nora Holstad Berge har returnert til Norge etter tre år i utlandet. Nå starter en helt ny hverdag for utenlandsproffen. Fotballskoa er lagt på hylla. Hun føler seg mettet på opplevelser og sier seg fornøyd med fotballkarrieren.

Dagbladet møter Holstad Berge på Bislett, bare noen dager etter at hun landet på Gardermoen fra Cary, North Carolina i USA, byen hun har bodd i de siste fire månedene. I USA trente hun under varme forhold. Hun forteller om 38 grader og 90 prosent luftfuktighet den siste tida. Jetlag har hun ikke, men is og snødekte veier har ikke vært daglig kost.

- Jeg er ikke helt vant til kulda ennå, kommenterer Holstad Berge.

- Mettet på opplevelser

Tre sesonger og to ligagull har Sandefjord-jenta tatt med seg fra tida i München. En vanskelig hamstring og familiebånd i USA var to grunner til at Holstad Berge valgte å avslutte i byen og laget hun trivdes så godt i.

LANG KARIERRE: På seniornivå har Holstad Berge spilt i Kolbotn, Linköpings FC, Arna Bjørnar, Bayern München og North Carolina Courage. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LANG KARIERRE: På seniornivå har Holstad Berge spilt i Kolbotn, Linköpings FC, Arna Bjørnar, Bayern München og North Carolina Courage. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Treningsregimet i Tyskland var utrolig krevende for kroppen. Jeg røk hamstringen i februar, og har lenge hatt problemer med den i ettertid. Da valgte jeg å ta et siste eventyr i USA, i og med jeg har familie der også.

- Jeg var ikke klar for å legge opp allerede i sommer. Etter EM syns jeg det var kjipt å skulle avslutte etter et så dårlig mesterskap med Norge. I tillegg så fristet det å ta noen måneder med North Carolina Courage. Det er et bra lag, og jeg ville veldig teste og se hvordan det er å spille i USA.

- Du er bare 30 år, det er ikke en spesielt stor alder for en fotballspiller nå til dags, hvorfor legger du opp?

- Jeg følte for min del at jeg har opplevd veldig mye, følte meg litt mettet, samtidig som kroppen begynner å si ifra. Mest var det de kroppslige forholda som gjorde at jeg valgte å legge opp, sier Holstad Berge.

- Jeg tok dette eventyret i USA, og i løpet av de månedene der ble jeg forsonet med meg selv om at etter dette er jeg ferdig, og da kjente jeg at det var helt greit, forteller Holstad Berge.

Hegerberg og landslaget

Dagbladet snakket med Holstad Berge samme dag som hun dro til USA. Da var hun klar på at hun kom til å fortsette på landslaget som normalt.

- Du sa at USA-spill ikke ville påvirke landslagsspill, hvorfor endret du mening?

- Jeg var ikke sikker. Etter EM var det veldig mye å fordøye, mye følelser knyttet til landslaget og mye usikkerhet rundt framtida. Jeg visste ikke om jeg ønsket fortsette med Norge, om jeg ønsket å ta pendlingen over fra USA og om jeg ønsket å avslutte med det mesterskapet så friskt i minne.

- Etter at jeg kom til USA fikk jeg mye tid til å tenke på framtidige mesterskap med Norge, og det er ikke noe før VM i 2019, og det var jeg ganske sikker på at jeg ikke kom til å delta i. Derfor mener jeg det er bedre at landslaget får hente inn unge og lovende spillere enn at jeg bare blir med litt halvveis.

Nora Holstad Berge slapp nyheten om at hun ikke fortsetter på landslaget samme dag som Ada Hegerberg. Det ble mye spekulasjoner om Holstad Berge sto for de samme holdningene og uttalelsene til Hegerberg.

- Det gjorde jeg ikke. Det var rent tilfeldig at det ble sluppet samme dag, og ble derfor også ganske blåst opp. Jeg snakket med Sjögren (red.anm. landslagstrener) for å informere at jeg ikke blir med før uttaket kom, sånn at det ikke sto at jeg var med, men meldte forfall.

- Det var ikke noe kommunikasjon mellom meg eller Ada og jeg har heller ikke snakket med henne etterpå heller. Jeg kan ikke stå inne for det hun sier og jeg vet heller ikke akkurat hva hun mener.

- Merket du noe til Hegerbergs misnøye under EM?

- Nei, men det var jo litt skurring. Det var en situasjon hvor hun går i garderoben etter kamp og tar ikke del i gruppens satte prosedyre om å jogge ned felles, det reagerer man på som spiller. Men det var vanskelig i et så tøft mesterskap, og det handler om at man blir utrolig skuffet, tar feil valg som dessverre viser en mangel på respekt blant trener og lagkamerater.

- Hvordan dialogen mellom ledelsen og Hegerberg har vært, fikk ikke vi noe spesielt inntrykk av som vi så var bra eller dårlig.

- Jeg syns det er synd at situasjonen ble løst på den måten den ble, sier Nora Holstad Berge.

Dobbelt ligagull

I 2014 startet en spennende proffreise for Holstad Berge. Jenta dro til Tyskland fra Bergen og Arna Bjørnar, en drøm hun lenge hadde hatt.

- Jeg var i dialog med Bayern München på slutten av sesongen, og det eneste jeg ville var å dra dit. Det var målet mitt og det jeg ønsket. Da jeg fikk beskjeden om at det var klart var jeg sykt glad.

På den tiden var kvinnelaget på vei opp og fram. På de årene Holstad Berge var der, gikk klubben fra å være et lag midt på tabellen til å bli ligavinnere to år på rad.

- De to mesterskapene vi vant kommer jeg til å huske resten av livet. I hvert fall det første året.

Hun forteller:

- Det var så sykt liten margin. Vi visste vi kunne ende på tredje eller første. Da vi vant kampen var vi klar for Champions League, men vi sto bare ute på banen og ventet på resultatene mellom Wolfsburg og Frankfurt, som avgjorde om vi tok første eller andreplass. Så klarte Frankfurt å spille uavgjort og hele tribunen begynte å juble. Da skjønte vi at vi vant ligaen. Det var en helt syk opplevelse, sier Holstad Berge.

I sesongen 2015-16 og 2016-17 vant også herrelaget ligaen.

🏆🏆

A post shared by Nora Holstad (@nora.holstad) on

- Hvordan var den opplevelsen?

- Det var veldig gøy. De siste årene ble kvinnelaga mye bedre integrert sammen med herrene og gjennom vår suksess ble det satset mye mer på damene. De årene vi vant hadde vi feiring på balkongen på rådhusplassen med herrene og fikk dele deres hyllest av folket.

- Har du en morsom historie å dele?

- Nei, altså. Eller Robert Lewandowski er ganske god til å danse. Vi var på en avslutningsfest der Kings of Leon holdt intimkonsert, og da sto vi alle ute og danset. Han var bra på å danse, det visste jeg ikke, forteller Holstad Berge.

På gullfesten i 2016 entret Nora Holstad Berge podiet sammen med Xabi Alonso, skrev NFF.

- Alonso, Müller og Philipp Lahm er veldig hyggelige og imøtekommende gutter. Det er lett å glemme at de er helt vanlige, normale mennesker, men det er de altså, kommenterer hun.

Comeback

63 landslagskamper har Holstad Berge for Norge. For mange kom det kanskje litt brått på at hun gir seg nå.

- Blir det comeback?

- Nei. Nå har jeg vært forberedt på at jeg kom til å savne fotballen, for den har vært en del av meg i 25 år. Foreløpig så nyter jeg andre ting i livet og jeg savner ikke det på den måten. Det er kanskje annerledes når det er sommer og sol enn minusgrader, men sånn som jeg ser det nå kommer jeg ikke til å gjøre noe comeback. Men man skal aldri si aldri, Solveig Gulbrandsen har sagt flere ganger at hun ikke skal gjøre noe comeback, så.

Holstad Berge mener det ikke er tidlig for en kvinnespiller å gi seg i 30-åra. Mye fordi andre familiære forhold ofte spiller inn i bildet.

- Hvordan ligger du an i den løypa?

-Jeg ligger ikke helt an i den løypa, ikke enda. Det er klart jeg ønsker meg familie, jeg og. Akkurat nå er jeg i en sånn mellomfase, der jeg akkurat har blitt ferdig med fotball og prøver lande litt etter det. Nå har bare fokus seks måneder fram i tid, da skal jeg jobbe med bacheloroppgaven min og gå inn i jobbsøkerfase, så får jeg bare se etter det, sier hun lurt.

Studier innen økonomi, ledelse og bærekraft tar opp mye av tiden.

- Du kunne ikke tenkt deg å ta et år i Toppserien da, nå som det er så mye spennende som skjer for tiden med OBOS og Norsk Tipping?

- Jo, men det har vært litt sånn «story of my life». Jeg dro fra Linköpings og året etter at fikk de ny stadion. Så dro jeg fra München nå, og året etter får de også en helt ny stadion, nytt campus og alt blir nytt. Så slutter jeg på landslaget og da kommer veldig mye bedre lønnsbetingelser inn.

- Det er sånn det har vært for meg hele karrieren. Nå prøver jeg heller se på det som at jeg har vært med og bygd det opp. Hvis jeg hadde vært 17 år nå så har man mange flere fordeler enn da jeg var ung. De hadde kanskje ikke hatt de fordelene og forutsetningene hvis ikke jeg og mine kollegaer hadde jobbet for det og prestert da, avslutter Holstad Berge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer