12 000 medlemmer i støttegruppe:

Overrumplet: - Uvirkelig

Støttegruppe på Facebook har fått 12 000 medlemmer: - En meget spesiell opplevelse, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen. - Responsen har vært helt ellevill, sier initiativtaker Knut Meiner.

UØNSKET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Annika Byrde / NTB
UØNSKET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDTSTUEN (Dagbladet): Den norske hoppsuksessen fortsetter under sportssjef Clas Brede Bråthen (52), selv om han er uønsket av Norges Skiforbund.

I helga ble det norske vinnere i kontinentalcup på hjemmebane i Midtstubakken både lørdag og søndag. I et internasjonalt felt gikk Andreas Granerud Buskum og Fredrik Villumstad til topps de respektive dagene.

På sletta under rennene befant Bråthen seg på jobb - som vanlig.

- Veldig gledelig, sier han om triumfene. Men i kulissene er det fortsatt bråk.

SAMTALE: Daniel-André Tande og Clas Brede Bråthen slår av en prat under kontinentalcup i Midtstubakken. Foto: Annika Byrde / NTB
SAMTALE: Daniel-André Tande og Clas Brede Bråthen slår av en prat under kontinentalcup i Midtstubakken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Bråthen er uønsket av Norges Skiforbund når kontrakten hans går ut etter sesongen. Årsaken er konflikt med skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg, som mener Bråthen har hatt «en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd».

Men avgjørelsen har satt massene i bevegelse. En Facebook-gruppe som kaller seg «Støtte for Clas Brede Bråthen» har denne uka nådd 12 000 medlemmer. Initiativtaker er sports- og hoppentusiasten Knut Meiner fra Oslo, som har kjent landslagstrener Alexander Stöckl i noen år.

- Responsen har vært helt ellevill, sier Meiner til Dagbladet.

TIL STEDE: Clas Brede Bråthen trives aller best blant sine egne i hoppbakken. Foto: Annika Byrde / NTB
TIL STEDE: Clas Brede Bråthen trives aller best blant sine egne i hoppbakken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Bråthen innrømmer at responsen har tatt ham på senga:

- Det er ganske uvirkelig. Jeg hadde aldri sett for meg dette. At noen bruker tid og energi på å lage en sånn gruppe som engasjerer så mye, er rett og slett rørende, erklærer sportssjefen.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund sier følgende om støtten til Bråthen:

- For skiforbundet er dette en personalsak og vi har ikke noen mening om Facebook-gruppa.

Det har tilsynelatende vært rolig i noen dager, så hvor står konflikten? Bråthens advokat, Marit Håvemoen, jobber med en stevning.

- Bråthen ønsker en rettslig avklaring på spørsmålet om han etter 17 år som sportssjef i skiforbundet er fast ansatt i stillingen, sier hun.

- Etter det jeg forstår, er det ikke mye dialog, sier Bråthen og sikter til advokatene på begge sider. Men i mellomtida koker det i kommentarfeltet til støttegruppa på Facebook.

INITIATIVTAKER: Knut Meiner. Foto: Privat
INITIATIVTAKER: Knut Meiner. Foto: Privat Vis mer

Knut Meiner driver eventbyrået Komon-Stageway og etablerte gruppa ikke lenge etter at hoppkonflikten eksploderte i mediene i august.

- Hva var bakgrunnen?

- Jeg pratet med Alexander Stöckl, som jeg har kjent i noen år. Han fortalte meg om situasjonen, og så tenkte jeg: «Dette høres jævlig ut.» Men før jeg startet gruppa, hørte jeg med Clas Brede om at det ikke lå noen kriminelle ting bak. Da jeg ble forsikret om at det ikke var det, startet jeg gruppa for å høre om folk var enige i de vurderingene som skiforbundet har gjort. Responsen har vært helt ellevill. Vi er nå oppe i 12 000 medlemmer. I hovedsak er dette en gruppe der folk skal få uttrykke støtte og få ventilert seg. Medlemstallet stiger med 150 til 200 personer hver dag.

- Hvilke forventninger hadde du da du startet gruppa?

- Jeg hadde null peiling på hvordan det ville gå. Jeg hadde aldri laget en Facebook-gruppe før. Men dette synes jeg er en sak det er verdt å gjøre det for. Jeg kjente Stöckl fra før, men ikke Bråthen. Jeg vet hvordan de har jobbet for hoppsporten og hva de har fått til. Jeg synes det er trist hvis de ikke kommer fram til en løsning som også Bråthen kan leve med, sier Meiner.

KREVENDE: Hovedtrener Alexander Stöckl sier alle sponsorene vil ha med Clas Brede Bråthen videre. Video: Nina Hansen / Reporter: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Han har gitt et veldig solid inntrykk. Han er en rett-fram-type som sikkert kan være vanskelig for noen å forholde seg til. Men samtidig er han en type ansatt som de fleste arbeidsgivere elsker å ha, en person som våger å utfordre. Det er min opplevelse. Han kan sikkert være kverulant. Men for å lage en omelett må du knuse noen egg.

- Har du noen tro på at en sånn Facebook-gruppe kan påvirke utfallet av saken?

- Det er veldig vanskelig å si. Men jeg vil tro at skiforbundet er klar over at gruppa eksisterer og at de skjønner at han har en utrolig støtte. Hvordan ville jeg selv tenkt som arbeidsgiver? Jeg ville i alle fall tenkt meg om en gang til. Voksne mennesker må kunne snakke sammen og få løst dette. Jeg har snakket mye med Clas Brede og tror ikke han vil være så vanskelig å snakke med. Men løsningene som har kommet på bordet så langt, har han ikke vært fornøyd med. Han har oppfattet det som en degradering.

Meiner sikter til at skiforbundet har forsøkt å komme Bråthen i møte ved å tilby ham jobb som toppidrettssjef/landslagssjef. Dette har han takket nei til av to grunner:

For det første måtte han ha rapportert til personen som eventuelt hadde overtatt jobben hans som sportssjef. For det andre vil han ikke at hopperne skal bruke enda flere penger på administrative stillinger.

TIL TOPPS: Andreas Granerud Buskum vant rennet i Midtstubakken lørdag. Clas Brede Bråthen var ivrig til stede. Foto: Annika Byrde / NTB
TIL TOPPS: Andreas Granerud Buskum vant rennet i Midtstubakken lørdag. Clas Brede Bråthen var ivrig til stede. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Bråthen påpeker at det har vært «berikende å bli kjent med Meiner». Han forteller at han elsker å være i hoppbakken, all bråket til tross.

- Å være i hoppfamilien er det samme som det alltid har vært. Vi prater om de samme tingene og har fokus på å prøve å vinne skirenn til vinteren, påpeker han.

- Men jeg legger ikke skjul på at det dukker opp tanker når du sitter alene i bilen. Da har du stunder hvor fokuset rettes mot ting du kanskje ikke synes er så lystig. Støttegruppa har vært en meget spesiell og god opplevelse, selv om bakgrunnen for den ikke har vært god, påpeker han.

Verdenscupsesongen starter i Nizjnij Tagil i Russland 19. november. Der akter Bråthen å være til stede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer