OVERSKRIFT BAD

Drømmer du om en europacupfinale mellom Molde og Wimbledon, Kjell Inge Røkke? Den drømmen kan Uefa ødelegge. De jobber på spreng for å hindre at klubber med samme eiere møtes i viktige kamper.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) er bekymret over at stadig flere klubber eies av samme selskap. Som for eksempel Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelstens Wyndmore, som kontrollerer både Molde Fotballklubb og Wimbledon. Og som har planer om å regjere på det europeiske fotballmarkedet.

UEFA frykter at fotball-kongene vil ødelegge den frie konkurransen på banen.

Et tenkt skrekk-scenario for Uefa:

Glasgow Rangers og AEK Aten - som begge eies av det britiske selskapet ENIC - havner i samme pulje i Champions League. De to lagene møtes i siste innledende runde. Spartak Praha er allerede sikret avansement, mens Rangers må vinne for å gå videre. Hvor blir denne fotballkampen avgjort? På banen eller i ENICS styrerom?

- Det er helt klart betenkelig at klubber med samme eier møtes i avgjørende kamper, sier visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal.

Problemstillingen ble grundig drøftet på det siste styremøtet i Uefa i slutten av april, og eierskap blir en av hovedsakene når UEFA-styret møtes igjen om en uke.

Det finnes i dag regler som forbyr et selskap å eie mer enn én klubb i samme land. Men om klubbene har base i ulike UEFA-land, er det fritt fram. Foreløpig.

- Dette er en sak vi er svært opptatt av for tida. Vi forsøker å finne måter å løse dette problemet på, sier Omdal.

UEFA kan neppe hindre Kjell Inge Røkke i å kjøpe opp nye klubber.

Men forbundet kan bestemme hvem som får lov til å spille mot hverandre. Eller rettere sagt: hvem som ikke får møtes i viktige kamper.

  • Saken om fotball-eierskap er blitt drøftet i EU-parlamentet i Brussel. Og EU-politikerne gir UEFA støtte i denne saken.
<B>VIL VOKSE:</B> Kjell Inge Røkke og selskapet Wyndmore vil gjerne eie flere europeiske fotballklubber. Det europeiske fotballforbundet er bekymret.