Overskudd: 80 mill.

TRONDHEIM (Dagbladet): Norsk fotball går på fattigkassa med ett enkelt unntak. Rosenborg Ballklubb vil i år tjene 80 nye millioner og veldig norske kroner. Netto! Samtidig går andre norske fotballaksjer på billigsalg. For de som få som vil kjøpe.

Pr. dato har Rosenborg 200 millioner kroner på bok. Egenkapitalen i klubben er på 300 millioner. Og i fjor ble klubben anslått å være verdt 1 milliard.

- Samtidig går aksjene til RBKs tippeligaopponeneter for lut og kaldt vann på unotert-lista (se tabell)på Oslo Børs. Høstens kurser er de laveste noen sinne.

- Bare for sitt overskudd på 80 millioner kunne RBK med dagens kurser i teorien kjøpe både Brann og Lillestrøm, og likevel sittet igjen med 12 millioner kroner pluss. Og hadde trønderne lagt hele overskuddet på bordet, kunne de eid Stabæk, Vålerenga, Start og Strømsgodset. Selvsagt er dette bare lek med tall, men det illustrerer det enorme økonomiske forspranget RBK har på sine konkurrenter.

- Nesten ingen kjøper fotballaksjer lenger. Omsetningen er nesten lik null i alle selskapene. Kjøperne tilbyr i dag nesten utelukkende 50 prosent lavere pris enn kurs. Til LSK og Start-aksjer er det i dag ingen potensielle kjøpere.

Muligheter

Mens alle andre sliter, ser Rosenborgs administrerende direktør Nils Skutle bare muligheter.

Han vil smi mens jernet er varmt.

- Hadde noen spurt meg for fem år siden om Rosenborg noen gang kom til å kjøpe en spiller for 25 millioner kroner ville jeg svart nei, sier Nils Skutle til Dagbladet.

- Men det har jo skjedd. Og derfor tror jeg ikke framtida har noen begrensninger. Nå tror jeg at alt er mulig.

Men alt er ikke like rosenrødt på Lerkendal. Driften av Rosenborg som Tippeliga-klubb går med 10 millioner kroner i underskudd i år 2000. Rosenborgs planlagte virksomhet totalt - Tippeligaen, cupen, to Champions League kvalifiseringer og evt. første runde i UEFA-cupen - går plutselig litt bedre enn budsjettert. Men tallene blir ikke misunnelsesverdige/imponerende før du tar med følgende regnskapsposter:

  • Spillersalg 50 millioner netto.
  • Champions League 20 millioner netto
  • Kapitalinntekter 10-15 millioner netto.

- Avhengig av salg

Skutle forklarer:

- Vi er stadig avhengige av Champions League og spillersalg for å gå i pluss. Det er veldig mye også vi må bli bedre på, sier Nils Skutle.

Nye Lerkendal Stadion vil øke Rosenborgs inntekter i framtida. Sponsoravtaler norsk fotball aldri har sett maken til kan gjøre det samme. For Nils Skutle ser Rosenborgs inntektspotensiale på sponsorsida som én til ti i forhold til de store klubbene ute i Europa. Hvilket presser fram følgende spørsmål:

- Når Nike nå har inngått en 13 års avtale med Mancehster United verd fire milliarder kroner fra år 2002, betyr det at RBKs hovedsponsorpotensiale er 400 millioner - 30 mill. i sesongen - i samme tidsrom?

- Ja. Jeg har sluttet å si at ting er umulig, sier Skutle.

Han har lært av historien

- For sju år siden betalte vi ut seks millioner i lønninger - i fjor var det 52. Det forteller vel alt. Og da Erik Hoftun var på vei til Napoli for tre år siden ga vi ham et tilbud som den gangen sprengte alle RBK-rammer, og som mange mente var helt vilt. Men vi tok en avgjørelse og det viste seg å være riktig.

- Skal man komme noen vei å man ha timing samtidig som man både tør og har vilje til å ta beslutninger, sier Nils Skutle.

Børsen stengt

For de andre norske klubbene ser veien fram til RBK evig lang ut. Vålerenga hadde, og har kanskje fortsatt det sterkeste merkenavnet ved siden av Rosenborg i norsk fotball. Da VIF ble aksjeselskap for drøye tre år siden, drømte lederne om å bli tatt opp på børsen. Den drømmen er fjernere enn noen gang.

- Vi har ingen planer om å ta opp Vålerenga eller andre klubber på børsen. Det er ingenting ved selskapenes aktivitet som tilsier at det blir aktuelt i nær framtid heller, sier informasjonssjef ved Oslo Børs, Bernt Bangstad, til Dagbladet.

Og når selv VIF-investor Øystein Stray Spetalen omtaler fotballaksjer som en død bransje, er det kanskje ikke så mye håp. At kjøperne tilbyr 10 kroner for en VIF-aksje om dagen sier vel det meste.

<B>ÅRETS SPILLER:</B> Ørjan Berg ble i går kåret til årets spiller av de norske sportsjournalistene.