Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overstadig feiring

Frankrike kastet seg ut i sin største folkefest siden frigjøringen i 1944 etter at «Les Bleus» hadde sikret VM-gullet i fotball. Men festen ble til et mareritt for mange da en bil kjørte inn i folkemengden på Champs-Elysees og skadet 80 personer, hvorav 11 ble hardt skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innpå halvannen million mennesker trengte seg sammen på Champs-Elysees som etter sluttsignalet raskt forvandlet seg fra en folketom asfaltjungel til et hav av franske flagg, jublende mennesker og fyrverkeri.

Feiringen ble ikke avviklet uten negative hendelser. 80 mennesker ble skadd da en bil kjørte inn i mengden på Champs-Elysees, og enkelte steder var det sammenstøt mellom politi og ungdommer.

Det var ved 03-tiden at ulykken inntraff. En kvinnelig bilfører mistet kontrollen over bilen sin, fikk panikk og braste inn i menneskemengden.

Zidane som president

Øverst i gata lyste «Merci Zizou» opp i neonlys fra Triumfbuen, en takk til nasjonalhelten Zinedine Zidane som scoret de to første målene.

- Zidane som president, ropte menneskemengden. Jacques Chiracs entusiastiske heiing på Stade de France ville hjulpet ham lite om valget var holdt mandag.

Rundt hovedgaten var Paris en eneste stor bilkø da alle ville ut for å feire landets første VM-triumf. Bilhornene tutet mens jublende ansiktet malt i tricolorens farger ropte ut sin glede.Det var ikke bare i Paris at festen varte ut i de små timer. I Zidanes hjemby Marseille var 60 000 mennesker samlet på stranda for å se kampen på storskjerm. Etter kampen var det løssluppen feiring i havnen.

Seiersjubel

Seiersskudd ble avfyrt fra balkongene i den korsikanske byen Bastia, mens folk feiret natta gjennom i Nice, Grenoble, St. Etienne, Lyon, Toulouse og andre byer.

I den lille landsbyen Sail-sur-Couzan vest i Frankrike hadde tilskuerne ekstra grunn til å være stolte mens de så kampen på storskjerm.

- Aimé Jacquets hjemby, sto det på store plakater. Etter fire og et halvt år i jobben har Frankrikes landslagssjef endelig levd opp til sitt navn. Nå er han elsket av hele folket.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!