Overtalt til Hushovd-massasje

Fire dager før VM i skiskyting lot Frode Andresen seg overtale til å prøve Thor Hushovds massør. Intens behandling skal lære ham å puste bedre, og gi bedre resultater både i skisporet og på standplass.

Muskelterapeut Tom Skjønhaug var forrige uke hjemme hos proffsyklist Thor Hushovd og behandlet ham. Han har lenge sett Frode Andresen på TV og mener han ikke er flink nok til å utnytte pusten i løypa og på standplass. Dermed får han heller ikke utnyttet sitt fysiske potensial til fulle.

Helt nytt

- Jeg har i mange år hørt at jeg ikke er flink nok til å puste, og jeg har flere ganger lurt på hva det kan komme av. I utgangspunktet er jeg skeptisk til det meste, for jeg får tusen telefoner i året fra forskjellige folk som vil hjelpe meg med både det ene og det andre, sier Frode Andresen til Dagbladet.

Etter noen minutters samtale med Skjønhaug lot han seg likevel overtale til å prøve en ny behandling på Klækken Hotel.

- Jeg har ikke noe å tape på å prøve dette. Det er ikke akkurat basehopping jeg skal igjennom, så jeg føler ikke at det er noen stor gambling, sier Andresen.

Puster feil

Dagbladet møtte Frode og Gunn Margit (30) på hjemmebane. Som de eneste av de norske VM-løperne har de lagt de siste forberedelsene til kjente og rolige omgivelser. I går lot skiskytterparet seg likevel overtale til å prøve noe helt nytt og ukjent - få dager før VM-åpningen i Oberhof lørdag.

At Frode Andresen ikke puster riktig mener Skjønhaug at han la merke til bare ved å se på kjevemusklene hans under konkurranser. Mistanken følte han ble bekreftet da de møttes i går - og satte straks i gang med en tre kvarter lang massasje på overkroppen til både Frode og Gunn Margit. I dag skal paret til pers igjen.

- Frode var veldig stiv i mage- og brystregionen. Det kommer av at han har en indre spenning som har bundet seg rundt pusteorganene. På den måten har han ikke fått utnyttet sitt maksimale nivå, i tillegg til at han ikke har fått avspennet nok mellom løpene. Etter disse behandlingene kan han bruke kroppen mer funksjonelt, og det vil gjøre stor forskjell bare fram til VM, hevder Tom Skjønhaug.

Han synes det er vanskelig å tallfeste det til hvor mange prosent større ytelse behandlingen skal gi Frode, men sier at det i alle fall vil dreie seg om mange sekunder i sporet, i tillegg til at en riktigere pusteteknikk også vil hjelpe mye på standplass.

Syntes synd på Frode

Skjønhaug kaller teknikken for «New energy», og går i korthet ut på at han myker opp musklene mellom ribbeina, for å løse opp spenningene som sitter der.

- Det er ofte ørsmå marginer som skiller suksess og fiasko i toppidretten. Og i skiskyting er jo pusten rimelig viktig. Jeg har i flere mesterskap synes synd på Frode, og det er forferdelig om en bagatell som dette skal ødelegge for ham. At han ikke har pustet riktig har definitivt også gått ut over prestasjonene hans. Derfor var det godt å få jobbet litt med Frode nå, sier Tom Skjønhaug.

I tillegg til Hushovd jobber Skjønhaug i dag tett opp mot golfstjernen Henrik Bjørnstad, og han har tidligere jobbet med Geir Moen, Steinar Hoen, Hanne Haugland og svenskenes superstjerne Pernilla Wiberg.

Behandlingen av Frode Andresen skjedde inne på en sal på Klækken Hotel. Etter knaingen måtte han legge seg under vei dyne på gulvet, med beina høyt på en stol. Der skulle de slappe av og terpe på å puste riktig.

VM i skiskyting

3 dager igjen

FRODE PUSTER FEIL: Frode Andresen sikter mot medaljer i skiskytter-VM som starter fredag. I går prøvde han ny behandling som forhåpentligvis vil hjelpe ham å slappe bedre av på standplass.