Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klæbo trumfet gjennom femmilsdeltakelse

Overtalte morfar til å få gå Kollen-femmila

Etter suveren seier i Drammen gruer Johannes Høsflot Klæbo seg til femmila i Kollen, til tross for at han går etter eget ønske.

TAKKET FOR FØLGE: Johannes Høsflot Klæbo bukker til Eirik Brandsdal og publikum etter å ha knust alle i sprintfinalen i Drammen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKET FOR FØLGE: Johannes Høsflot Klæbo bukker til Eirik Brandsdal og publikum etter å ha knust alle i sprintfinalen i Drammen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Etter å ha knust all motstand på oppløpet i Drammen ga Johannes Høsflot Klæbo publikum en reprise da russiske Aleksandr Bolsjunov bød opp til en revansjeduell.

- Han er en artig skrue, ikke skjønner vi hverandre og det eneste vi kan gjøre er å gå mot hverandre. Det er måten vår å snakke sammen. Han skjønner ikke et ord engelsk, og jeg er ganske blank når han snakker russisk. Vi står der som to spørsmålstegn, men du skjønner når han vil komme seg først til mål og når han vil ha duell, så da er det bare å gi alt, sier Klæbo om den jevngamle russeren.

SHOWET: Johannes Høsflot Klæbo og bronsevinner Aleksander Bolsjunov klarte ikke å dy seg: Måtte ta en ekstra innspurt etter æresrunden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SHOWET: Johannes Høsflot Klæbo og bronsevinner Aleksander Bolsjunov klarte ikke å dy seg: Måtte ta en ekstra innspurt etter æresrunden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det var Aleksandr Bolsjunov som satte fart fra start i finalen og blåste flere av de fem nordmennene han gikk mot i finalen av bakskiene. Kun Klæbo og Eirik Brandsdal hang på. I mål var det dobbelt norsk, Klæbo slo Drammen-spesialisten Brandsdal og takket og bukket over mål.

- Jeg fikk finalen som jeg ville. Bolsjunov gikk fryktelig fort, men jeg fikk ryggen hans og kunne skli bak og hvile og slå til på oppløpet, sier Klæbo om finalen.

Landslagstrener Arild Monsen fortalte pressen etter finalen at han hadde holdt en knapp på Brandsdal etter hva de to hadde vist i kvart- og semifinalen.

- Jeg trodde ikke Klæbo skulle ha siste giret på stakingen før diagonalgangen på oppløpet her, men det hadde han plutselig. Det var voldsomt imponerende, sier sprinttrener Monsen.

Mett etter OL

For Johannes Høsflot Klæbo innrømmer at det har vært tøft mentalt å motivere seg for rennene i etterkant av OL etter den voldsomme suksessen i Sør-Korea. I Lahti ble han knust på oppløpet av Pellegrino og Retivykh. Det var akkurat hva han trengte for å finne tilbake til seg selv.

- Jeg har vært mett. Det var tungt å motivere seg til Lahti. Det var nok kanskje en slik helg jeg trengte, jeg måtte ta meg sammen for å henge med i toppen, sier Klæbo.

- Jeg kjente at jeg hadde en god dag allerede i prologen. Klarer jeg å ha en slik dag på lørdag skal jeg være veldig fornøyd. Det er synd det ikke er 1,4 kilometer, men 48 kilometer lengre, spøkte Klæbo.

Vil ha erfaring på femmil

Da er det klart for 50 kilometer i Holmenkollen. Klæbo har bare en femmil på CV-en fra før. Den kom i klassisk i NM i fjor. Nå ønsker 21-åringen å få mer erfaring på distansen,

- Jeg tror den erfaringen her er noe jeg trenger og det er noe jeg har lyst til å prøve. Jeg tror jeg tenker riktig med å gå nå, og skal bruke det som god læring.

Det er Klæbo selv som har et sterkt ønske om å gå i Holmenkollen, hvor han aldri har konkurrert på seniornivå. Deltakelsen på femmila er nemlig imot morfar Kåres råd.

- Han er vel mer motsatt. Det er jeg som har trumfet gjennom å gå, han synes femmil er vel langt, men vi er blitt enig om at vi trenger denne læringen her, og om det skulle skjære seg og det blir noen uker på sofaen er ikke det noen krise heller, sier Klæbo.

- Han og Arild har snakket sammen om hva som er beste løsning, men jeg tenker at når han (Kåre Høsflot, journ.anm.) får en Oslo-helg så blir han fornøyd.

Sprinttrener Arild Monsen bekrefter at det har vært et samråd om Klæbos deltakelse på femmila i Kollen. Treneren tror verdenscuplederen kommer til å få det tungt i Kollen-løypene.

- Det tror jeg nok han kan få. At det blir tungt på slutten. Men han har lyst til å kjøre den for å lære, og da er det bare å hoppe i det, sier Monsen.

- Han vil gå på lørdag, så får vi se hvordan det blir. Helga etter i Falun passer han perfekt med sprint og to fellesstarter, så får vi se hvordan kroppen reagerer på en tung femmil, fortsetter treneren.

- Jeg må spise godt og slappe av og prøve å ligge med beina høyt. Jeg tror det blir fryktelig tøft, jeg gruer meg som bare det. Det er fem mil og i skøyting også, så det er kanskje det verste som finnes og i Kollen med 2000 høydemeter. Det høres jo bra ut, sier Klæbo ironisk.

Klæbo leder nå verdenscupen med 328 poeng til Martin Johnsrud Sundby. På femmila er det tre innlagte spurter og med solid innsats der kan Klæbo avgjøre verdenscupen allerede før avslutningstouren i Falun.

- Fem mil det tror jeg blir litt langt. Jeg må bare prøve å være med så langt som det går. Det er noen spurtpriser, men problemet er at de ligger på toppen av løypa og da må jeg henge på dit. Jeg skal prøve å få med meg noen poeng, sier Klæbo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!