Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overtrent - igjen!

Det tok Gro Marit Istad Kristiansen (27) tre år å komme tilbake for fullt på grunn av overtrening før OL i 2002. Nå har hun gått i samme fella foran Torino-OL!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gro Marits fysiske trener Arild Jørgensen bekrefter overfor Dagbladet at jenta som så seint som i mars ble verdensmester på fellesstarten i østerrikske Hochfilzen igjen viser symptomer på å være overtrent.

-  Det kan virke som om ivrigheten har tatt overhånd igjen. Hun har gått i den klassiske fella. Etter at hun avsluttet sist sesong med gull ville hun trene litt mer for å øke sjansene i OL, sier Arild Jørgensen til Dagbladet.

I september og oktober satte hun solide perser i testløyper, og alt så lyst ut. Så begynte hun å øke treningsdosene fram mot sesongstarten i slutten av november.

Siden har hun vært langt unna både formen og topplasseringer. Denne sesongen har gitt følgende nedslående resultater før hun sist søndag ble sendt hjem for å trene framfor å gå helgens verdenscupløp i italienske Anterselva:

30, 24, 39, 61, 52, 70.

Med andre ord har hun ikke klart OL-kravet, som er én plassering blant de seks beste eller to blant de 12. I likhet med Tora Berger og Gunn Margit Andreassen - som heller ikke har klart kravet - er Gro Marit OL-uttatt på en stafettkvote.

-  Ingen garanti

Arild Jørgensen tror at hovedårsaken til at Gro Marit nå føler seg sliten og nedkjørt skyldes at hun trente for hardt i jula - på et tidspunkt han selv var bortreist, og ikke hadde anledning til å være i tett dialog med henne.

 OVERTRENT: Gro Marit Istad Kristiansen. Foto: Dagbladet
OVERTRENT: Gro Marit Istad Kristiansen. Foto: Dagbladet Vis mer

-  Det ble nok for mange hardøkter og for stor treningsmengde totalt i jula. Kombinert med mye styr og lite hvile har det gått galt.

-  Sist Gro Marit var overtrent tok det henne tre år å komme tilbake for fullt. Hvordan vurderer du situasjonen nå?-  Hvordan er det mulig at en person som fikk så mye ødelagt sist går i samme fella en gang til?-  Det ligger i menneskets natur å utforske sine egne grenser. Dessuten er det slik at man er nødt til å ta noen sjanser og ligge nær grensa for å utvikle seg. Gro Marit er i godt selskap, det er mange som er blitt overtrent flere ganger.

Tror på OL-form

Jørgensen har uansett ikke gitt opp å få verdensmesteren i bra form til Torino-OL.

-  Nå skal hun trene alternativt et par dager. Blant annet skal hun legge skiene helt vekk, og heller løpe litt og gå litt klassisk stil på rulleski. Først neste uke skal hun prøve seg litt på ski igjen. Med disse spesialtiltakene har vi god tro på at hun har mulighet til å gå fort i OL. Men vi må også være ydmyke for at det kanskje ikke går, selv om vi nå har tatt de grepene vi mener er riktige, sier Arild Jørgensen.

-  Får henne opp

28. januar skal Gro Marit etter planen slutte seg til skiskytternes pre-camp i Les Saisies, hvor hun får rundt ti dager akklimatisering før OL-avreise til San Sicario.

Gro Marit har bedt om totalt pressefri de neste dagene for å samle overskudd og finne tilbake gløden foran OL.

-  Akkurat nå er hun langt nede, men et par dagers ro nå vil hjelpe mye. Vi skal få henne opp igjen, sier ektemannen Tom Jarle Kristiansen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!