Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overvåker hver matbit

Magnus Carlsens kokk har stålkontroll på alt sjakkesset putter i seg.

SOTSJI (Dagbladet): - Magnus liker mye krydder. Han er glad i spicy mat, sier Magnus Forssell, team Carlsens egen kokk.

Forssell står bak grytene på en av restaurantene på hotellet i Sotsji. Han har nettopp fått beskjed om at gårsdagens sjakkparti i VM var over på en liten time, og er nå i gang med forberedelsene til middag.

- Jeg tror Magnus kommer til å like lammekjøttet vi skal ha i dag. Det blir spicy lam med inspirasjon fra India og Kina, avslører Forssell, som til vanlig er kokk på Holmenkollen Restaurant. Han viser fram ei gryte med rosmarin og ferskt lam.
- Nysgjerrig
I tillegg skal det serveres stekt gjørs, gnocchi og en spennende rett av kål, spinat og purre. Retten har Forssell aldri laget før, men han er inspirert av funn på det lokale markedet.

- Magnus er nysgjerrig på mat, og han er åpen for forslag, sier Forssell.

-  Men vi forsøker å holde oss til faste rutiner for måltidene.

Kokken har fokus på at maten skal være sunn og frisk. I år spiser Carlsen to måltider før partiene starter for å ha mer energi underveis. Gjerne havregrøt eller omelett.

Under partiene går det i nøtter og sjokolade, og mye drikke på bakrommet. Provianten er det Forssell som har satt der, og ingenting overlates til tilfeldighetene. Her er det sjokolademelk, drikkeyoghurt og appelsinjuice, ferskpresset og blandet med vann.
Munnskjenk
Forssell har nærmest rollen som munnskjenk for Carlsen. Han kvalitetssikrer alt sjakkgeniet setter til livs under VM-ukene.

- Jeg lager ikke bare mat, jeg bestiller all mat på alle restauranter, jeg booker restauranter, jeg bestiller mat i forkant så vi slipper all venting. Jeg sørger også for alt han skal ha på rommet sitt, i form av melk og yoghurt og frukt og salat og juicer. Alt, sier Forssell.

- Jeg var her en del dager før VM startet og prøvespiste på hotellet og prøvespiste på restauranter i nærheten. Man må ha variasjon i matveien under en slik turnering. Hvis du spiser risotto med svarte, tyrkiske oliven hver dag i tre uker blir du gal, sier Forssell.
Spiser alltid sammen
Team Carlsen er en sammensveiset gjeng, og legen, sekundanten, manageren, familien og kokken spiser middag sammen hver dag. Det er helt bevisst og var en viktig suksessfaktor under VM i India.

For Carlsen er det viktig å kunne tenke på noe annet enn sjakk hele døgnet.

- Vi er mye sammen på kveldstid. Vi spiller kort og bordtennis, men det avhenger av hva Carlsen har lyst til, sier Forssell, som i tillegg til å ha ansvar for maten også er treningspartner, kompis og lekekamerat.

- Det å være kokk for Magnus er morsomt og variert. Som nå, jeg står jeg her og lager middag, og så får jeg plutselig beskjed om at jeg skal spille basket halv seks, sier Forssell, og titter på SMS-en som tikker inn på telefonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media