Owen vrakes aldri

Wayne Rooney (18) er leken og har stjålet all oppmerksomheten på topp. Men likevel: Utilpasse Michael Owen (24) er den første Sven-Göran Eriksson tar ut.

COIMBRA (Dagbladet): -  Jeg kan ikke forestille meg et engelsk landslag uten Michael Owen, sier Englands svenske landslagstrener.

Klarere enn det kan ikke en manager snakke. Michael Owen er en favorittspiller - ferdig med det. Men hvis Liverpool-spissen ikke leverer mer enn fem inn volveringer mot Sveits i kveld - for det var nemlig alt Owen maktet mot Frankrike i åpningskampen - vil Svennis begynne å bli ensom i synet på en av sine absolutte favorittspillere.

Med andre ord:

Kampen i kveld er en liten D-dag for Michael Owen.

Rooney den nye Owen

Overraskelsen i Michael Owens øyne var tydelig da han ble tatt av banen mot Frankrike. Sven-Göran Eriksson prøvde å fange blikket hans for å takke ham for kampen, men Owen, hvis ansikt så ut som om det var snytt ut av en tragedie, gikk bare rett forbi. Og han hadde ikke sittet mer enn fem minutter på benken før Wayne Rooney tok fram det mesterstykket som burde gitt England 2-0 og seier på straffespark.

Der og da var plutselig Wayne Rooney kopien av den 18-åringen Michael Owen sjøl var under Frankrike-VM for seks år siden.

Ingen alternativer

I dag møter Michael Owen mye kritikk av engelske fotballeksperter. Mange mener at han ikke bør starte kampen i kveld. Men kritikernes problem er det problemet alle kritikere står overfor i en slik situasjon:

Hvem skal Svennis bruke isteden?

Emile Heskey?

Nei.

Darius Vassel?

Nei.

Og Sven-Göran Eriksson har garantert tenkt den tanken. Og funnet ut at Michael Owen er den beste. Og vi kjøper det, i hvert fall foran kveldens kamp, han har tross alt scoret 25 mål på 57 landskamper for England.

Sjøl om Michael Owen hadde en helsvart kveld mot Frankrike, vil det være idioti å hevde at han ikke kan gjøre det godt igjen mot Sveits.

Må bygges opp igjen

Men Michael Owen trenger hjelp. Michael Owen trenger å komme i et humør så han i hvert fall begynner å likne på den han var. Og det var tydelig på den engelske treninga i går - det var Wayne Rooney som sprudlet.

Mens Michael Owen bare var en av mange.

Innimellom en av få.

Som gikk og så på skoene sine.

Skulle vært januar

England møter Sveits med 10 av de 11 spillerne som trodde de hadde slått Frankrike 1-0 etter 90 minutter søndag kveld. Forandringen blir at John Terry erstatter en av Frankrike-kampens beste - stopperkollega Ledley King. Og det betyr altså at Paul Scholes er klarer. Ifølge Svennis er han også ett hundre prosent klar.

Det var stekende hett i Coimbra i går ettermiddag. Slik blir det i dag også. Og det er egentlig - sjøl om det selvfølgelig gjelder for begge lag - det eneste problemet Sven-Göran Eriksson ser.

Han er nemlig brennsikker på at England vinner.

-  Men vi har stor respekt for Sveits, sier han. -  Alt kan jo skje i fotball. Men når dere spør om jeg har tenkt på et eventuelt tap, så er svaret NO!

-  Jeg har aldri i min karriere tenkt på å tape før en fotballkamp.

Men Sven-Göran Eriksson tenker på varmen.

-  Fordi vi helst skulle gått ut og tatt dem høyt og brutalt fra start, sier han. -  Og hadde kampen blitt spilt i Nord-England i januar, så ville vi også gjort det. Men sjøl om det er varmt, er vi nødt til å gå ut og bestemme denne kampen. Fra avspark.

Etter sjokktapet for Frankrike har engelskmennene vært som rovdyr i bur. De kan ikke vente på kveldens avspark.

-  Jeg merket det allerede mandag morgen, sier Svennis. -  Alle ville ut i kamp igjen. Og skal jeg beskrive stemningen, må jeg si at spillerne er sinte og veldig revansjesugne.

-  Og derfor er jeg ett hundre prosent sikker på seier.

FØRSTEVALGET: Michael Owen er Svennis sitt førstevalg. Uansett om unge Wayne Rooney strutter av selvtillit i front for det engelske mannskapet.