HURRA: Ole Gunnar Solskjær gratuleres etter et mål i «comebacket». United-karrieren hans var preget av både oppturer og nedturer, og her fikk han belønningen etter en trøblete periode. Foto: NTB Scanpix
HURRA: Ole Gunnar Solskjær gratuleres etter et mål i «comebacket». United-karrieren hans var preget av både oppturer og nedturer, og her fikk han belønningen etter en trøblete periode. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ole Gunnar Solskjær ny United-manager

Øyeblikkene som skapte Solskjær: - Jeg måtte gjøre det

Ole Gunnar Solskjær er en legende i Manchester United-fansens øyne. Men det er ikke bare målene han huskes for.

Da Ole Gunnar Solskjær kom til Manchester United i 1996, var han en nordmann med et rart etternavn som knapt ingen på balløya hadde hørt om. Når vi snart skriver 2019, har mannen med det gutteaktige utseendet blitt manager i samme klubb.

Denne ansettelsen hadde aldri skjedd, hadde det ikke vært for hva Solskjær symboliserer for United som klubb og for supporterne som elsker den.

Solskjærs historie i Manchester United er preget av oppturer, nedturer, uforglemmelige øyeblikk og andre enkelthendelser som gjorde at han er unik i United-historien.

FØR SESONGSTART 2018: 29. februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk / DBTVVis mer Vis mer

Drømmedebuten

I 1996 jaktet Manchester United på den engelske målmaskinen Alan Shearer. Men han endte opp i Newcastle i stedet, og til manges overraskelse var det i stedet en spinkel, ukjent nordmann som entret portene på Old Trafford.

Kontrasten mellom Shearers og Solskjærs stjernestatus var enorm, og nysigneringen ble møtt med en form for skepsis.

23-åringen fra Kristiansund markerte seg imidlertid med en gang, og snart var skepsis snudd til glede hos fansen. Nok en gang hadde Sir Alex Ferguson vist sin teft, og Solskjær brukte det påfølgende året til å skyte seg rett inn i fansens hjerter.

Nordmøringen scoret seks minutter ut i debuten og endte til slutt opp med 18 Premier League-scoringer, flest av samtlige i United. Sesongen la grunnlaget for supporternes etter hvert så legendariske sang om ham:

«You are my Solskjær,
My Ole Solskjær,
You make me happy,
When skies are grey,
And Alan Shearer,
Was f*cking dearer,
So Please don’t take,
My Solskjær,
Away»

Superinnbytteren

Konkurransen i gigantklubben var stor i samtlige av Solskjærs år i klubben. United har hatt fremragende angrepsstjerner så lenge klubben har eksistert, og nordmannen måtte finne seg i å sitte på benken titt og ofte.

Hadde en stjernespiller blitt plassert der, hadde han trolig svart med å bli fornærmet. Solskjær evnet imidlertid å få det beste ut av situasjonen og gjorde innbytterrollen til et varemerke.

Ingen fikk mer ut begrenset spilletid enn han. Nordmannen brukte tida på benken til å analysere kampene, og når han først fikk komme inn, visste han akkurat hva han skulle gjøre. Av de 126 målene han scoret for klubben, kom 26 mens han var innbytter.

Ferguson beskrev han som «innbytteren fra helvete», og skotten visste alltid at han kunne stole på Solskjær. Kanskje mest kjent er kampen mot Nottingham Forest, hvor han kom inn og scoret fire mål på bare 12 minutter.

Så rødt

Solskjær er mest kjent for å være dødelig effektiv og gjøre skade i og rundt motstanderens 16-meter. Med et uskyldig, gutteaktig utseende ble han aldri sett på som en av de tøffeste gutta i klassen. Men de som kjenner kristiansunderen, forteller at han har en tøffere side og kan være bestemt overfor omgivelsene.

En gang det kom til syne, var da han trappet opp på Fergusons kontor og krevde å få spille neste kamp. Manageren, som var en fryktet figur, ble ikke sint, men overbevist over Solskjærs argumenter, og nordmannen var med i startoppstillingen.

En annen gang Solskjær overrasket omgivelsene, var mot Newcastle i 97/98-sesongen. Selv om angrepsspillere ofte blir sett på som egoister, var Solskjær kanskje først og fremst en spiller med fokus på laget og dets prestasjoner. I kampen mot Newcastle tok det form av et oppsiktsvekkende rødt kort.

Newcastle-spiller Rob Lee hadde fri bane mot United-målet etter en et innlegg fra David Beckham på motsatt side av banen, men bak kom Solskjær jagende. Like før Lee kom seg inn i 16-meteren, klippet United-spissen han regelrett ned og mottok det røde kortet fra dommeren uten en liten protest. Nordmannen marsjerte rett i garderoben med den største selvfølge, og ble hyllet av fansen på vei ut.

- Jeg måtte gjøre det, var Solskjærs enkle forklaring.

Ferguson skal ha gitt han en bot for oppførselen, men United-supporterne fikk en ny grunn til å elske ham.

- Det sier de ikke til konene

Selv om han skapte en rekke minneverdige øyeblikk i United-drakta, er det likevel én hendelse og ett mål alle forbinder med ham.

«Solskjær has won it», er en frase som ringer godt i fansens ører den dag i dag.

Nordmannen startet i kjent stil på benken i Champions League-finalen mot Bayern München, men med ti minutter igjen tydde Ferguson til sin nyttige nordmann, som så mange ganger tidligere.

På det tidspunktet var stillingen 1-0 til tyskerne, og drømmen om triumf i verdens største klubbturnering så ut til å visne hen. 90 minutter passerte, og først da utliknet Teddy Sheringham. Håpet var tent, og kort tid etter ble den magiske snuoperasjonen et faktum.

Beckham slo corneren inn, ballen ble stusset videre, og med en lang for sendte Solskjær ballen i nettet. Spillere og supportere brøt ut i ekstase, og da dommeren blåste i fløyta for siste gang, ble nordmannens rolle som en klubblegende sementert.

- Det er fantastisk å få være en så stor del av folks liv. Mange har fortalt meg at det er det største øyeblikket i livene deres, til og med større en bryllupsdagen. Men det sier de ikke til konene deres, har Solskjær seinere uttalt om den fantastiske kvelden.

69 000 hyllester

I 03/04-sesongen pådro Solskjær seg en skade som han aldri helt kom tilbake fra. Som den gjennomførte profesjonelle utøveren han var, gjennomførte han behandlingen til punkt og prikke og insisterte på at han skulle komme tilbake.

På tampen av 2004 kom Solskjær inn som innbytter. Da hadde han ikke tatt på seg drakta på 18 måneder. Det ble imidlertid ikke mer en fem til kamper den sesongen.

I den neste sesongen kom han inn mot Charlton og scoret, og bukket foran fansen som alltid hadde støttet ham og ropt navnet hans når han ikke kunne spille.

- Det var et stort øyeblikk for Ole, spillerne, støtteapparatet og United-fans over hele verden. Han har aldri mistet troen og i kveld fikk han belønningen. Vi er overlykkelige på hans vegne, sa Ferguson etter kampen.

Solskjær var med laget ut 2007-sesongen, men etter en ny operasjon den sommeren bestemte han seg for å legge opp. I 2008 fikk han en hyllestkamp på Old Trafford, hvor 69 000 tilskuere møtte opp for å takke farvel. Det nest høyeste tilskuerantallet for en slik kamp i engelsk fotballs historie.