Øyeblikket Johaug har drømt om i 863 dager

Selvfølgelig ble det gull til Therese Johaug (30). Hun brukte én kilometer på å sprenge feltet, og etter det ble det en parademarsj. Nå tror treneren på fire gull.

GULL: Therese Johaug var fullstendig overlegen på lørdagens 15 kilometer. Video: NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD / OSLO (Dagbladet): Det er øyeblikket Therese Johaug (30) har ventet på i 863 dager.

Det er 863 dager siden den oktoberdagen hvor hun fikk livet snudd på hodet. Hvor hun gråtkvalt fortalte at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve, og gikk en uvisst framtid i møte. Hun var gjennom flere rettsinstanser, og mistet både VM i 2017 og OL i 2018.

Denne sesongen var hun tilbake. Og hun har vunnet alt hun har stilt opp i - utenom sprinten på Lillehammer.

Alt annet enn gull ville ha vært en gedigen skuffelse, selv om hovedpersonen selv bedyret i går at det ikke bare var å hente medaljer i et VM. Hun uttalte selv i går at målet hennes var én mesterskapsmedalje:

- Jeg ber om respekt for at det ikke bare er å hente medaljer. Det er en vanvittig jobb som skal gjøres, og jeg vet at man må kjenne blodsmaken i munnen og syra i kroppen om man skal få oppleve drømmen sin her. Det ser veldig lett ut, sikkert, for dem som sitter i sofaen og ser på. Det kan jeg forsikre dem om at det ikke er, fortalte Johaug.

GULL: Det er øyeblikket Therese Johaug (30) har ventet på i 863 dager. Hun var fullstendig overlegen på lørdagens 15 kilometer. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
ALENE I TET: Therese Johaug brukte en kilometer på å få en luke til konkurrentene. Etter det gikk hun alene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALENE I TET: Therese Johaug brukte en kilometer på å få en luke til konkurrentene. Etter det gikk hun alene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Gull

Etter å ha ligget rolig i feltet de første 500 meterne, fyrte hun opp tempoet opp den første, lange bakken. På første passering etter 1,1 kilometer var det tre igjen i front. Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Noen kilometer seinere hadde Natalja Neprjajeva kommer opp til de to andre, men Johaug hadde fått en luke. Den mistet hun aldri. Det gikk raskt fra tre sekunder opp til 17 sekunder.

Da de passerte etter halve løpet og byttet fra klassisk til fristil - var luka tilbake til den jagende trioen 24 sekunder.

Og luka bare økte og økte. Det var Johaugs store dag.

- Det betyr utrolig mye. Jeg har sett fram til dette mesterskapet i to år nå. Endelig kunne jeg komme hit og kjenne på den følelsen. Jeg må takke gutta i bua. Jeg kunne bare fly opp alle bakker og ble nesten ikke stiv, sier Johaug til NRK.

Johaug selv har fortalt at hun ville være fornøyd med én mesterskapsmedalje i VM. Hvis hun holder denne formen, kan det fort bli fire:

- Dette var oppskriftsmessig. Johaug hadde en plan om å ikke dra til før på andrerunden, og da ble avstanden stor også. Dette er vanvittig bra prestert av dem. Jeg er kjempehappy. Jeg er glad for å se at de lykkes og leverer når de skal levere, sier trener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Blir det fire gull nå?

- Vi skal være forsiktig med å si det, men hun virker sterk. Man skal gå fort for å henge med henne, såpass må vi si. Det ser lovende ut.

Medaljedrama

Bak Johaug ble det et reelt kamp om sølv og bronse mellom Østberg, Uhrenholdt Jacobsen og Neprjajeva.

De fikk en vanskelig kamp, for ti sekunder bak jaget et tog av løpere med blant annet Kalla, Karlsson, Weng og Pärmäkoski.

En kilometer før mål rykket Ingvild Flugstad Østberg, og hun tok sølv foran Neprjajeva. I mål var hun 57 sekunder bak Johaug.

FEIRET SAMMEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEIRET SAMMEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fire foran det svenske stjerneskuddet Frida Karlsson, som imponerte voldsomt med å ta en femteplass.

- Jeg er så fornøyd, stolt og glad på en gang. det var en kamp i dag. Det var tøft med den gruppa bak som kom nærmere og nærmere. Jeg gjorde det som ikke var anbefalt og gå i den siste bakken. Så safet jeg og kjørte utrolig forsiktig i den siste nedoverbakken. Men det holdt inn, sier Flugstad Østberg til NRK.

Hun var også veldig stolt over lag- og treningsveninne Therese Johaug:

- Det er så fortjent med medaljen til Therese. Det har vært en lang reise for henne.

SKIATHLON

Gull: Therese Johaug. Sølv: Ingvild Flugstad Østberg. Bronse: Natalja Neprjajeva. 4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 5) Frida Karlsson, 6) Charlotte Kalla, 7) Heidi Weng, 8) Krista Pärmäkoski, 9) Anastasia Sedova, 10) Rosie Brennan.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer