Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Øyeblikket som forandret alt for Skofteruds karriere

Vibeke Skofterud ble tidligere i år spurt om høydepunktet i karrieren. Hun var klokkeklar: Da hun kjempet seg tilbake fra den store nedturen.

GULL: Etter en periode preget av mange sportslige nedturer tok Vibeke Skofterud gull sammen med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen i 2010. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
GULL: Etter en periode preget av mange sportslige nedturer tok Vibeke Skofterud gull sammen med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen i 2010. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kom den tragiske beskjeden: Den tidligere langrennstjerna Vibeke Skofterud (38) ble funnet død på øya St. Helena i Arendal etter en vannscooterulykke.

Skofterud har de siste dagene blitt minnet av tidligere lagvenninner, støttespillere, familie, venner, bekjente og supportere.

Mange hadde mye å si om den avdøde 38-åringen.

- Jeg har mistet en av mine beste venninner. En venninne som lyste opp rommet når hun kom, som ga alle rundt seg masse energi, kjærlighet og omsorg, skriver Therese Johaug i en melding via Norges Skiforbund.

VIBEKE SKOFTERUD 1980 - 2018 Video: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet var tirsdag i kontakt med Agder politidistrikt. Politiadvokat Unni Guldberg forteller at de nå venter på obduksjonsrapporten:

- Det er vanskelig å si noe mer før vi får detaljene fra den, sier hun til Dagbladet. Guldberg forteller at det kan ta mellom 1–3 uker før den er klar.

FUNNET: Det var på denne holmen Vibeke Skofterud ble funnet søndag formiddag. Foto: NTB scanpix
FUNNET: Det var på denne holmen Vibeke Skofterud ble funnet søndag formiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vraket fra landslaget

Skofterud hadde en vekslende karriere. I løpet av den aktive karrieren tok hun ett OL-gull, to VM-gull og banket rekorden i Vasaloppet i 2012. Hun gikk fra å kjempe i toppen til å slite i lengre perioder før hun kom tilbake - bedre enn noensinne.

Spesielt perioden rundt 2007-2009 var det mye følelser i spill, både for Skofterud selv og landslaget:

- Vi hadde mange utfordringer og det var mye skurringer rundt 2007 til 2009. Det var mye bråk og uro rundt laget. Men så ble det oppvask, og vi fikk inn ekspertise fra Olympiatoppen og satte miljøet i fokus, uttalte Skofterud i et intervju med Dagbladet i år.

NY REKORD: Vibeke Skofterud var totalt overlegen i Vasaloppet i 2012. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
NY REKORD: Vibeke Skofterud var totalt overlegen i Vasaloppet i 2012. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Hennes egen karriere led også. Skofterud startet 2008 med en 15. plass og en 47. plass, før hun sto over to løp og avsluttet verdenscupsesongen.

I løpet av høsten og vinteren 2008 hadde hun ifølge FIS to topp 10-plasseringer, men Skofterud gikk få løp.

Hun sleit veldig med skader i den perioden. Spesielt ryggen ga henne mye problemer. I mars 2009, et lite år før OL i Vancouver, ble det klart at hun ikke fikk fornyet tillit på landslaget.

Den nyheten kom rett etter at hun ble vraket til VM i Liberec i 2009.

Nytt opplegg

Mange ville gravd seg ned i kjelleren, kastet skiskoa på hylla og tatt en lang ferie. Skofterud, som vurderte å legge opp allerede i 2002, var klar for å slå tilbake.

- Jeg har en del tanker om neste sesong. Uansett om man er på landslaget eller ikke, så får man representere om man går fort nok, uttalte hun til langrenn.com i 2009.

Og det skulle hun få helt rett i.

For skrur vi klokka fram til vinteren 2009, viste Skofterud god form igjen. Det kan hun blant annet takke sin personlige trener Steinar Mundal for.

JOBBET TETT SAMMEN: Vibeke Skofterud fikk en klem av sin personlige trener Steinar Mundal etter at hun tok tredjeplassen på 10 km klassisk langrenn i Kuusamo i 2009. Foto: John T. Pederen /Dagbladet
JOBBET TETT SAMMEN: Vibeke Skofterud fikk en klem av sin personlige trener Steinar Mundal etter at hun tok tredjeplassen på 10 km klassisk langrenn i Kuusamo i 2009. Foto: John T. Pederen /Dagbladet Vis mer

De hadde et unikt samarbeid, og denne sesongoppkjøringen kunne de gjøre alt på deres egen måte.

Hun åpnet sesongen med tre plasseringer blant de fem beste. Den 29 november 2009 gikk hun inn til en tredjeplass i Kuusamo – hennes første pallplassering på to år.

Kroppen viste igjen at den tålte flere renn enn de tidligere sesongene.

Forandret alt

- Jeg trengte en forandring. Det var en sjanse for meg til å gjøre ting på mitt eget vis og ta mer ansvar selv. Og det føler jeg at jeg har gjort. Jeg har tatt kontrollen og trent for meg selv, med Steinar Mundal som personlig trener og mentor. Sammen har vi fått gjort akkurat det vi skulle gjøre, og jeg vet jo at når jeg får trent godt, kan jeg gå fort, sa Skofterud til Dagbladet etter 3.-plassen i Kuusamo.

Hun var aldri redd for å gå sin egen vei og ta sjanser. I et intervju med Dagbladet i 2015, sa hun:

- Jeg går ikke inn for å skille meg ut, men alle må få lov til å være seg selv. Det er det unike. Vi må ikke havne i en A4-boks. Jeg er en ekstrem person på min måte.

Belønningen for den gode sesongstarten var at Skofterud ble tatt ut til OL i Vancouver.

Den da 29 år gamle skiløperen fikk en marerittstart på mesterskapet. Hun falt på 15-kilometeren med skibytte og slo skuldra ut av ledd 19. februar.

En liten uke seinere tok hun stafettgull sammen med Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira.

Mange ville beskrevet den gullfesten som høydepunktet i karrieren. Skofterud er ikke en av dem.

VIBEKE SKOFTERUD 1980 - 2018 Video: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med Dagbladet i år, fikk hun spørsmål om høydepunktet i karrieren. Hun svarte:

- Høydepunktet var etter da jeg ble satt ut av laget i Liberec-VM og jeg gjorde jobben helt alene sammen med Steinar Mundal og ble med på å vinne Norges første stafettgull i OL på 26 år. I tillegg er jeg veldig stolt over da jeg i den ultimate krigen med meg selv, dro ned til Vasaloppet alene og tok en 17 år gammel rekord. Det er de to tingene jeg husker best, forteller hun.

Slik gjorde de det

Egil Kristiansen kjenner godt til karrieren til Skofterud. Kristiansen var hovedtrener for det norske kvinnelandslaget i langrenn fra 2006 til 2016. Før dette var han assisterende landslagstrener.

- Fyst og fremst vil jeg si at jeg husker henne som en fargeklatt, en humørspreder. Hun var ekstremt omsorgsfull og tok vare på alle rundt henne, sjøl om hun kanskje ikke hadde det bra selv alltid. Det var en god egenskap. Hun hadde mange tunge stunder, men hun greide å være positiv i gruppa, sier Kristiansen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Når vi var på tur og du hørte latteren hennes to etasjer under, da visste du at alt var i orden.

De jobbet sammen på landslaget i en årrekke. Derfor vet Kristiansen alt om kampen Skofterud var gjennom da hun snudde vraking i 2009 til gull året etter:

- Det var mye opp- og nedturer i karrieren. Etter at hun ikke fikk gå VM og ikke fikk fornyet kontrakt på landslaget, bestemte hun seg for å gjøre alt for å komme tilbake på laget. Det greide hun, med god hjelp av Steinar (Mundal). Hun var ambisiøs og la ned jobben som måtte til.

Kristiansen mener at den viktigste ingrediensen i comebacket var at Skofterud greide å tilpasse treningene etter hva som var bra for henne. Alle idrettsutøvere har ulike behov, og sammen greide de to å justere treningshverdagen på en måte som gjorde at hun virkelig hadde troa.

- EN KUSTNER: Egil Kristiansen hyller Vibeke Skofterud. De to jobbet sammen i mange år på skilandslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
- EN KUSTNER: Egil Kristiansen hyller Vibeke Skofterud. De to jobbet sammen i mange år på skilandslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Kristiansen innrømmer at måten Skofterud kom tilbake på var en øyeåpner for ham:

- Jeg har tatt lærdom av det som skjedde der. Det er viktig å se helheten i utøverne, det som ligger bak. Selv om hun sleit med skader og det ene og det andre, tok det ikke vekk motivasjonen. Vibeke likte å trene.

- Hvordan tok hun landslags-neiet?

- Det kom en liten stund etter Liberec, og sånn jeg husker det visste hun nok hvordan det lå an før uttaket kom. Det lå litt i kortene, så det var ingen enorme reaksjoner.

Det var ikke tid til å klage. Skofterud hadde allerede pekt seg ut neste mål.

Og leverte til gull.