Håndball-EM 2020:

Øyeblikket som forandret alt

Landslagsspillerne mener Torbjørn Bergeruds redning i 2017 er en medvirkende årsak til at de nærmer seg finale i år.

2017: Torbjørn Bergerud forteller om sin matchvinnende strafferedning i VM-semifinalen mot Kroatia i 2017. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Kroatia, kl. 18.00 på TV3

STOCKHOLM (Dagbladet): Selv dysser han det ned, men Torbjørn Bergerud er kanskje den mest omtalte spilleren før semifinalen mot Kroatia. Og det sier en del når Sander Sagosen antakeligvis er både verdens - og turneringens aller beste spiller.

For knapt noe øyeblikk står sterkere i det norske herrelandslagets historie enn keeperens redning mot Kroatia i VM-semifinalen i 2017. Bergerud tok straffen helt på tampen av andre omgang og det ble ekstraomganger. Til slutt gikk Norge til finalen for første gang i historien.

- Akkurat nå har jeg ikke tenkt så mye på det. Det er en ny kamp og da er det nye ting som skjer, sier keeperen beskjedent om situasjonen i dag.

Før han medgir at den store triumfen kan gi Norge en fordel før fredagens semifinale.

- Jeg har gode minner mot Kroatia. Det skal dere ikke være redd for. Hvem som er favoritter får folk selv finne ut av. Men vi er gode og har alle muligheter til å slå alle, sier Bergerud.

HER REDDER HAN: Torbjørn Bergerud i aksjon. Foto: NTB scanpix
HER REDDER HAN: Torbjørn Bergerud i aksjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Skal det gå skeis?

Magnus Gullerud mener også at Norge har et overtak på Kroatia. Redningen var nominert til årets TV-øyeblikk i 2017, og linjespilleren ser med glede tilbake til den store kvelden i Paris.

- Det var et utrolig stort øyeblikk for vår del, innleder han før han forklarer hvor mye det faktisk hadde å si.

- Det var et vendepunkt i vår mesterskapskarriere. Vi hadde stanget tidligere, og nå var vi i semifinale igjen. «Skal det gå skeis igjen, slik det gikk mot Tyskland i Polen?», tenkte jeg. Men han redda og da vendte vi kampen, sier Gullerud.

Ny ro for Norge

Situasjonen var nok aller verst for Bergerud - som likevel klarte å holde hodet kaldt. Gullerud orker ikke en ny slik situasjon i fredagens semifinale.

- Jeg håper at vi slipper å komme til det punktet i morgen, at vi bare avgjør det de første ti minuttene. Det hadde vært greit, ler han.

Christian Berges menn har utviklet seg steg for steg. De har fått smake på hvordan det er å spille finale ved to anledninger, fredag spiller de semifinale for fjerde gang på rad. Håndballgutta er i ferd med å opparbeide seg en voldsom rutine i mesterskapssammenheng, og nå håper Gullerud at de endelig har nok erfaring til å gå hele veien.

- Det har vært en viktig erfaring for oss, og er noe vi kan bruke før en semifinale, før en finale. Det er en trygghet i hvor vi står og hvilken type kamp det er. At vi vet hva som skal til. Vi har litt mer ro og trygghet i spillet, og det blir det viktigste, vurderer han.

- En ny situasjon for oss

Sander Sagosen topper poengligaen med både flest scoringer og flest målgivende pasninger. 24-åringen blir avgjørende for norsk suksess i finalehelga, og stiller uthvilt etter at han fikk sitte på benken under hele kampen mot Slovenia.

Trønderen virker selvsikker for vanlig, men poengterer at Norge fremdeles har mindre rutine enn noen av de andre semifinalelagene.

- Vi har aldri vunnet før, det har Spania og Kroatia. Vi vet ikke hva vi kan gjøre for å vinne, men vi har aldri vært bedre enn vi er nå. Vi har aldri vært i en situasjon der vi kan hvile spillere i den siste kampen i mellomrunden. Det er en ny situasjon for oss, og forhåpentligvis er det som skal til for at vi står helt øverst, sier 24-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer