Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Solskjærs kyniske side:

Øyeblikket som gjorde Solskjær til helt hos United-supporterne: - Jeg ble helt stum

Fikk soleklart rødt kort og applaus fra hjemmefansen. Manager Ferguson var ikke like fornøyd.

SJELDENT SYN: Det var ikke mange ganger fansen opplevde dette synet av Solskjær. Foto: NTB Scanpix
SJELDENT SYN: Det var ikke mange ganger fansen opplevde dette synet av Solskjær. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg husker selve situasjonen godt. Det var jo mildt sagt oppsiktsvekkende. Det er sjeldent at en spiss tar et defensivt løp og tar en så kynisk felling, sier Kenneth Fredheim, som kommenterte kampen for Canal Plus.

Datoen er 18. april 1998. Manchester United og Ole Gunnar Solskjær møter Newcastle på Old Trafford. Stillingen er 1-1, og etter 79 minutter bytter Ferguson inn sin super-innbytter Solskjær.

De skal jakte en ledelse.

Men når man jakter desperat etter et ledermål, er man som regel sårbare defensivt. Midtbanespiller på Newcastle Rob Lee kommer alene med keeper Raimond van der Gouw, og har en hel banehalvdel å løpe på.

Norske Solskjær er nærmeste mann, og får akkurat strukket ut beinene sine i tide for å stoppe noe som etter alle solemerker ville blitt mål.

Han er ikke i nærheten av ballen, og Lee går naturligvis rett i bakken.

Dommer er ikke i tvil, og gir Solskjær sitt eneste røde kort som Manchester United-spiller i Premier League. Det er nesten så nordmannen går mot garderoben før det røde kortet er trukket opp. Solskjær mottar stående applaus fra fansen. Han har nettopp holdt de røde djevlene inne i tittelkampen mot Arsenal.

1-1 blir sluttresultatet, og Solskjær redder altså et viktig poeng for Manchester United. Senere skulle det likevel ikke holde til en ligatittel. Arsene Wenger og Arsenal tar ligatittelen i franskmannens første sesong med to kamper igjen å spille. Tittelracet kunne vært avgjort tidligere, hadde det ikke vært for Solskjær.

- Jeg ble helt stum

Fredheim mener det var ekstra overraskende at det var Solskjær med hans image som utførte taklingen.

- Jeg ble helt stum da det skjedde. Det viser den kyniske siden av Solskjær. Han tok en for laget, sier Fredheim.

Han legger til:

- Jeg trodde at Solskjær skulle gå for en ren takling, og hvis han ikke nådde frem så ville han ikke taklet.

Kommentatoren mener at hendelsen ikke hadde negative konsekvenser for Solskjærs forhold til fansen, men heller positive.

- Jeg tror supporterne ble like sjokkerte som meg. De tenkte nok «dæven, dette er vår mann».

Fikk bot og «hårtørkeren»

Ferguson har ved flere tilfeller uttalt seg i positive ordlag rundt United-manageren. Denne gangen var han derimot lang fra fornøyd, til tross for at han hadde holdt rødtrøyene inne i tittelkampen mot Arsenal. Solskjær fikk dermed den velkjente «hårtørkeren» av sin manager foran hele laget.

- Ferguson ville nok heller hatt æren i behold i stedet for å kjøre den typen taklinger. Mourinho ville på sin side sikkert synes at dette var kjempebra, sier Fredheim.

I kveld møter altså Solskjær Newcastle som Manchester United-manager. Fredheim tror ikke at Solskjær ville vært særlig begeistret selv om en av hans menn skulle utført en slik takling.

- Han fikk en klar lærdom fra Ferguson i 1998. Slik jeg oppfatter han så kan han ikke fordra juks. Det kunne han egentlig ikke som spiller heller, avslutter Fredheim.

Solskjær har tidligere bekreftet dette ovenfor FourFourTwo i 2015:

- Jeg ville rådet spillerne mine til å ikke gjøre det, fordi jeg endte opp med bot og «hårtørkeren». Jeg måtte ta igjen Rob Lee før han kom inn i sekstenmeteren. Jeg trodde jeg skulle ta han igjen, men de siste fem meterne innså jeg at jeg ikke kom til å klare det.

Ikke bitter

Offeret Rob Lee fortalte i samme intervju at han ikke er bitter i ettertid.

- Nei, jeg er ikke bitter. Jeg kom alene med keeperen, og han så veldig stor ut. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med ballen, så jeg er ganske fornøyd med at Solskjær felte meg, sa Lee til FourFourTwo.

Han fortalte videre at han ville gjort akkurat det samme om han var i samme situasjon.

- Det er ingen sure minner. Det var uavgjort, og han gjorde det riktige for å unngå tap, sa Lee.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!