Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Øyeblikket som kan redde langrennssporten

Den norske dominansen ble brutt.

VANT: Federico Pellegrino slo alle nordmennene i Davos. Foto: AP Photo/Keystone, Gian Ehrenzeller
VANT: Federico Pellegrino slo alle nordmennene i Davos. Foto: AP Photo/Keystone, Gian Ehrenzeller Vis mer

DAVOS/OSLO (Dagbladet): Italieneren Federico Pellegrino vant skøytesprinten i Davos foran franskmannen Baptiste Gros.

Sondre Turvoll Fossli kom først inn på oppløpet, men ble passert på oppløpet og endte på 3. plass. Martti Jylhä og Sergej Ustjugov fulgte på de neste plassene, mens Håvard Solåas Taugbø ble nr. 6.

Etter Norges totale dominans tidligere i sesongen var dette resultatet en liten skuffelse med norske øyne. Men med internasjonale langrennsøyne var resultatet svært etterlengtet.

- Både Stina og jeg ble første ikke-norske vinner. Men jeg tenker ikke så mye på å bryte den norske dominansen. Jeg konkurrerer for meg selv. I dag fikk jeg det endelig til. Jeg er så glad, sier Pellegrino til Dagbladet.

- Det passer bedre for meg å konkurrere her i høyden i Davos enn på Lillehammer. Det minner mer om hvor jeg vanligvis bruker å trene, forteller italieneren.

Både Russland, Italia, Frankrike, Finland og Norge var representert i sprintfinalen hos herrene. Fem ulike nasjoner blant de fem beste i dagens sprint, kontrasterer det som har skjedd tidligere i sesongen og er godt nytt for alle de som har vært bekymret for langrennssporten.

FIS er blant de mange som har vært bekymret. Derfor har de jobbet med å utarbeide tiltak og regler for å begrense den norske dominansen.

Den spesielle utviklingen Men som Dagbladet skrev tidligere i uka, er det neppe nødvendig. At den norske dominansen ville avta, er nemlig helt naturlig om vi bruker historien som grunnlag for fremtidsspådommene.

Denne utviklingen hvor Norge dominerer innledningsvis, men utlendingene kommer utover i sesongen, har nemlig hvert en tendens i mange år.

Eksempelvis var Norge like dominerende på Lillehammer i fjor med firedobbelt norsk i kvinneklassen og femdobbelt norsk i herreklassen. Men i VM i Falun var det jevn fordeling av medaljene. Norge tok da bare ett av tre distansegull og to av ni distansemedaljer på herresiden.

Norges statistikk når det gjelder som mest, i OL, er enda verre. Den er faktisk skandaløst svakt, som Dagbladet presenterte og problematiserte i denne saken.

Bredden er så stor i Norge at de norske utøvere må toppe formen tidlig hvis de i det hele tatt skal få lov til å gå verdenscupløp utover sesongen. I andre nasjoner hvor konkurransen er langt mindre, kan de konkurrere seg i form.

- Utlendingene konkurrerer seg i form og kommer nok sterkt utover i sesongen. Den norske dominansen vil avta, men vi vil likevel fortsette å dominere, sier langrennslegenden Frode Estil til Dagbladet.

Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby er to av unntakene i kraft av sine gode resultater over tid. Duoen kan tillate seg å vente med å spisse formen. I dagens sprint ble begge utslått allerede i prologen.

Det var imidlertid ikke uventet, all den tid Sundby og Northug presset seg maksimalt på gårsdagens knalltøffe tremil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media