Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Øyeblikket som overrasket og forandret historien: - Den gjorde ting ingen kunne fatte

20 år siden Kasparov tapte mot sjakkcomputer.

TAP:  Garry Kasparov var sjakkens store profil. Men i 1996 tapte han som første verdensmester et parti mot sjakkcomputeren Deep Blue. Foto: NTB Scanpix
TAP: Garry Kasparov var sjakkens store profil. Men i 1996 tapte han som første verdensmester et parti mot sjakkcomputeren Deep Blue. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I går - 10. februar - var det 20 år siden en av sjakkhistoriens merkedager.

På denne datoen i 1996 ble russiske Garry Kasparov den første verdensmester til å tape et parti mot en datamaskin i klassisk sjakk. For første gang tapte noen etter å ha spilt med de klassiske sjakkreglene.

Datamaskinen het «Deep Blue» og ble etter hvert en fryktet motstander for sjakkeliten. «Deep Blue» spilte med hvite brikker i det historiske partiet og Kasparov ble beseiret i 37 trakk.

Kasparov slo tilbake og vant tre partier mot maskinen i 1996-duellen. Russeren vant 4-2 sammenlagt.

Men året etter, i 1997, ble det arrangert en omkamp. Det endte med fiasko for den russiske verdensmesteren. Deep Blue vant til slutt 3,5 - 2,5 over seks partier.

Påstander om juks I kjølvannet fulgte et sjakkdrama og beskyldninger om juks.

- Det skjedde ting i denne kampen som er utenfor min fatteevne ... Det er umulig å bevise at «Deep Blue» faktisk gjør de ulike trekkene, sa Kasparov til Washington Post i 1997.

Det var IBM som sto for programmet i maskinen og sjakkcomputeren kunne hvert sekund bla gjennom 200 millioner ulike manøvre og trekk. Det tok sju år og 1,2 milliarder kroner etter datidas kurs å utvikle den, skriver blant annet nettstedet Mashable. Deep Blue var «en regnemaskin» på 1,4 tonn.

- Dette handler ikke om vitenskap. Denne maskinen ble bygget for å slå Garry Kasparov. Jeg møtte en maskin uten sammenlikning. Den gjorde ting ingen kunne fatte. Det var som å spille mot meg selv, sa Kasparov.

NÅ: Garry Kasparov i 2016. Foto: CTK Photo/Michal Dolezal
NÅ: Garry Kasparov i 2016. Foto: CTK Photo/Michal Dolezal Vis mer

IBM-programmerer og en av mesterhjernene bak «Deep Blue», Chung-Jen Tan, avfeide Kasparovs anklagelser.

- Maskinen spiller uten menneskelig assistanse. Vi er veldig stolte, sa Tan etter kampen.

- Tull Deep Blue ble sett på som en revolusjon i sjakkcomputer-verden og flere andre stormestere i sjakk ville ikke være med på Kasparovs kritikk.

- Det er bare tull, sa stormester Patrick Wolff.

- «Deep Blue» fryktet ingenting, sa stormester Joel Benjamin, som samarbeidet med IBM om å lage maskinen, ifølge NTB.

MOT DEEP BLUE: Garry Kasparov. Foto NTB Scanpix
MOT DEEP BLUE: Garry Kasparov. Foto NTB Scanpix Vis mer

Til tross for amper stemning og et forbløffet sjakkpublikum, ble dagen stående som en historisk dag.

- Dette var det mest spesielle øyeblikket i sjakkhistorien, sa Daniel Edelman, stormester og redaktør i American Chess Journal.

- Dette var en utrolig seier, sa David Levy, visepresident i det internasjonale computersjakkforbundet.

Bare menneske Kasparov beklaget seinere at han antydet at «Deep Blue» jukset og var maskinen var programmert for å slå nettopp ham.

- Jeg er bare et menneske. Når jeg ser noe jeg ikke forstår, blir jeg redd, sa Kasparov da han ba om unnskyldning for at han hadde stormet ut etter det avgjørende partiet og seinere beskyldt «Deep Blue» for juks.

POPULÆRT:  Deep Blue mot Kasparov. Foto:AP Photo/Kathy Willens
POPULÆRT: Deep Blue mot Kasparov. Foto:AP Photo/Kathy Willens Vis mer

Etter den kontroversielle kampen satt mange igjen med spørsmålet: Er det virkelig mulig å bygge en maskin som er menneskehjernen overlegen?

Slik forklarte Kasparov:

- Når jeg forbereder et trekk, bruker jeg ikke bare hukommelsen. Jeg bruker også intuisjon, fantasi og kreativitet, sa Garry Kasparov, ifølge NTB i 1997.

- Når maskinen forbereder sitt mottrekk, gjør det utelukkende på grunnlag av sin hukommelse og en matematisk bearbeiding av det den husker, sa Kasparov videre:

Filosofi Timothy Grew ved Western Michigan-universitetet mente all skepsisen kunne beskrives på denne måten:

- Mennesket sliter med en gammel og inngrodd frykt for at det ikke skal kunne kontrollere sine egne teknologiske skapninger, sa Grew.

- Det er denne frykten som danner grunnlag for historien om Dr. Frankenstein og hans monster. Men det er skivebom å påstå at Deep Blue er et slikt monster, sa Grew videre.

Kasparov ba om omkamp mot Deep Blue etter tapet i 1997. Men det ble aldri noen ny kamp.

I 2003 fikk han derimot prøve seg mot Deep Junior. Det endte 3-3.