SETT DET FØR? Petter Northug har tatt ut det meste igjen, og har fått sin 0,7 sekunders differanse til nest beste løper. FOTO:  REUTERS/Thomas Peter.
SETT DET FØR? Petter Northug har tatt ut det meste igjen, og har fått sin 0,7 sekunders differanse til nest beste løper. FOTO: REUTERS/Thomas Peter.Vis mer

Øyeblikkets mester

Noen fikser bedre enn andre å prestere maksimalt der og da. Som Petter Northug for eksempel.

DU HUSKER VEL fjorårets humørfylte reklamefilm fra TV-skjermen med de gode skivenninnene Marit Bjørgen og Therese Johaug på full fart gjennom småskogen ned en ekkel gammeldags terrengløyp. Det var sånne løyper den norske skitradisjonen en gang forvaltet som sitt aller helligste. En god langrennsløper var pr. definisjon en utøver som lekende lett behersket alle terrengets utfordringer underveis. Svinger, groper, hopp og løssnø; bare kom med hva som helst. Den beste holdt seg på beina uansett.

Det var vel derfor Therese kameratslig skubbet vekk Marit for å komme først ned. For en så tradisjonstro og komplett skiløper som Marit måtte det et reklametriks til for å få henne ut av løypa.

Men i Tou de Ski-starten kom stivheten og ustøheten bare ved det å være i gang med sesongens største oppgave.

SELV VALGTE MARIT å snu seg vekk da NRK-reporteren første gang ville vise henne hvordan hun skrenset vekk sekundene og seieren ned den bratteste kneika. Den reaksjonen er til å skjønne. Dette var TV-bilder langt unna vanlig nivå for Marits utforteknikk.

I sammendraget betyr denne plutselige usikkerheten ikke noe som helst. Neppe for Marit Bjørgens selvtillit heller. Det skjedde der og da etter et sykdomsavbrekk og en uheldig rennpause, og forteller bare om hennes menneskelige sårbarhet. Om vi da trenger å bli minnet på mer om den. Marits høyst personlige reise tilbake til verdenstoppen står fjellstøtt uansett. Den var en enda god grunn for at internasjonale sportsjournalister forleden kåret henne til verdens beste utøver i 2011 uansett idrett.

Der nådde Petter Northug ikke helt opp. Men forskjellen mellom han og Marit som tilnærmet perfekte vinnermaskiner var det likevel mulig å se alt fra den første Tour de Ski-etappen.

DER MARIT BJØRGEN HAR NÅDD sin posisjon gjennom år med møysommelig treningsarbeid, smetter like treningsbevisste Petter Northug enda noen centimeter foran på sin unike evne til å mestre de avgjørende øyeblikkene:

_Du var sju tiendedeler foran, fortalte en hjelper ham i målområdet.

_Det er nok det, svarte Petter.

Denne gangen ikke forventet rappkjeftet foran TV-kameraene, men ganske stille og naturlig. Dette var starten på et langt etappeløp, og han trengte slett ikke å vinne etappen.

Han kunne bare ikke la være.

TIDLIGERE KUNNE denne ubendige trangen til vinne med stil spille Petter Northug et puss. Seinest på lagsprinten i VM var han kanskje for dristig i det smørefrie skivalget Det skjer neppe nå. Ikke fordi han er suveren i forhold til Dario Cologna, Marcus Hellner, Maurice Manificat, Alex Harvey, Lukas Bauer og et kobbel med russere, men fordi han etter hvert mestrer så mye annet enn å få klokka til å stoppe akkurat rett før det er for seint.

Petter Northug er øyeblikkets mester. Få er så flinke som han til å se muligheten og presse seg til å bruke den. I lengden vil det gi mange flere seire, selv om Petter nok tenker seg om en ekstra gang før han og Dario Cologna utnytter gårsdagens bonussekunder og stikker fra i front på dagens jaktstart.

I et langt, kraftslukende etapperenn som Tour de Ski er det riktige øyeblikket neppe kommet.

PS) Jentene starter kl.14.15 i dag. Guttas jaktstart begynner kl.15.15.