<strong> SULTEN:</strong>  Fotball-VM i Brasil har vært et fantastisk mesterskap, men det er en enkeltepisode som huskes bedre enn alle andre. Uruguays Luis Suarez satte tennene i Giorgio Chiellini i gruppespillskampen 24. juni. Den nåværende Barcelona-spilleren er utestengt fra all fotballaktivitet de neste fire månedene.Foto: AP Photo/Ricardo Mazalan-
SULTEN: Fotball-VM i Brasil har vært et fantastisk mesterskap, men det er en enkeltepisode som huskes bedre enn alle andre. Uruguays Luis Suarez satte tennene i Giorgio Chiellini i gruppespillskampen 24. juni. Den nåværende Barcelona-spilleren er utestengt fra all fotballaktivitet de neste fire månedene.Foto: AP Photo/Ricardo Mazalan- Vis mer

P for pizza - som Suárez bør sette tenna i neste gang han er sugen på noe italiensk

Dagbladets VM, fra A til Å.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

A for afrikansk kaos. Både Nigeria, Kamerun og Ghana vartet i tur og orden opp med skandaler, og dekket etter hvert et ganske bredt spekter fra kampfiksing, via slåssing til krangel om bonuspenger. Kjetil Siem, som selv har fartstid i den afrikanske fotballen, var ikke videre optimistisk for framtiden heller: - Det er pinlig for afrikansk fotball at dette skjer gang etter gang. Det kommer til å fortsette å skje.

B for brudd i ryggvirvelen, skaden som sendte hjemmehelten Neymar ut av mesterskapet på båre i kvartfinalen. Noen dager seinere holdt han pressekonferanse og sa at han tross alt hadde vært heldig.

C for overraskelseslaget Costa Rica Dødens gruppe ble enkelt forsert med sju poeng mot de tre tidligere verdensmesterne England, Italia og Uruguay, før et veldig gresk Hellas ble slått i åttedelsfinalen. Dessverre ble nederlenderne for sterke i kvartfinalen, og det som skulle være en folkefest hjemme i San Jose fikk et tragisk utfall da to mennesker ble drept.

D for duracellkaninen Michael Bradley løp og løp og løp under VM i Brasil. På de fire kampene han spilte snittet han 12,6 kilometer. På 390 spilte minutter  -  forflyttet amerikaneren seg 54,7 kilometer. Noe som tilsvarer én helmaraton pluss 12,5 kilometer til.

E for ego Cristiano Ronaldo er kanskje verdens beste fotballspiller, men ikke nødvendigvis verdens beste lagkamerat. Han berget et tynt håp om avansement med en sein målgivende pasning mot USA, men kalte etterpå laget for «gjennomsnittlig».

F for filming, Noe vi dessverre fortsatt ikke er kvitt. Amerikanerne (les: Wall Street Journal) ble såpass lei at de gjorde en analyse på hvem som rullet seg mest på gresset. Rune Bratseth kom med følgende klokkeklare melding: - Ut neste kamp - ferdig med det.

G for generaltabbe, som den svenske fjerdedommeren Jonas Eriksson begikk da Argentinas nummer 20 (Agüero) skulle erstatte nummer 9 (Higuain) i semifinalen. På tavla til Eriksson sto det imidlertid 18 og 8.

H for James Rodriguez Oppkalt etter James Bond, men uttalen er derimot av det spanske slaget, bare spør Alsaker. Med seks scoringer på fem kamper ledet han an på et colombiansk lag som tok verden med storm.

I for Bruno Martins Indi, som omtrent så død ut da han gikk i bakken etter en kollisjon med Tim Cahill. Nederlenderens øyne stod som på pipestilker, og var rullet halvveis bak i hodeskallen. Selv om bildene var dramatiske, gikk det heldigvis bra med Feynoord-forsvareren.

J for jordkloden 203 land var med fra starten av VM-kvaliken. 883 kamper, 2521 mål og 1124 dager står bare Argentina og Tyskland igjen.

K for kvinnelige eksperter hos NRK. Bildet av programleder Carina Olset med ekspertpanelet Lise Klaveness, Lars Tjærnås og Anne Sturød vakte internasjonal oppsikt etter å ha blitt delt på sosiale medier. Dagbladets artikkel om oppmerksomheten er også blant tidenes mest leste enkeltartikler på Dagbladet.no.

L for L'Oreals nye modell, som tross alt har vært med på å gjøre mesterskapet til ett av tidenes beste. En av de som stakk seg ut blant massene var belgiske Axelle. Så mye at L'Oreal bestemte seg for å tilby henne en modellkontrakt, før de neste dag gjorde helomvending etter at 17-åringen proklamerte at hun brukte fritiden på å skyte dyr.

M for Miguel Herrera, Mexicos fargeklatt av en trener. Ble hyllet for sin svært utagerende oppførsel og enorme engasjement på sidelinja. Passet også på å sende et stikk til Nederlands Arjen Robben etter åttedelsfinalen. Bayern-stjernen innrømmet filming i førsteomgang, og fikk straffe da han ble felt av Rafa Marquez på tampen. - Han irriterer meg, slo Herrera fast.

N for nedløpte reportere Forut for kampen mellom Chile og Spania tok over 100 billettløse Chile-supportere saken i egne hender, presset seg forbi sikkerhetsvaktene, rev ned et gjerde og stormet inn i pressesenteret foran forbløffede journalister.

Dagbladets Lars Kvam var på plass på stadion, men selv om han kanskje ikke var så skremt var det mye medfølelse for de rødkledde rabiate.

- Det så ut som fans, og når vi så det tror jeg ingen lenger følte at det var skummel. Det vi derimot tenkte var at «disse kommer til å få problemer med det brasilianske politiet».

O for Guillermo Ochoa, Mexicos klubbløse keeper som ble hyllet etter at han ble pepret med skudd mot Brasil. Redningen av Neymars heading i første omgang var av høy klasse. Det skal sies at en del av skuddene han reddet etter det var så knallharde og plassert rett på ham at han knapt kunne sluppet unna dem om han prøvde.

P for pizza Eller for den saks skyld pasta, som vi anbefaler Luis Suárez å sette tenna i neste gang han er sugen på noe italiensk.

Q for oversette Queiroz Dette måtte bli den portugisiske treneren denne gangen også. Iran-treneren hadde lyst til å fortsette som trener i midtøsten, men ble oversett av sitt eget forbud i elleve måneder - og valgte å ta sin hatt og gå etter mesterskapet var over.

R for Rockestjerne I Brasil tror mange - mer eller mindre i fullt alvor - at Rolling Stones-vokalist Mick Jagger (70) ødelegger for lagene han støtter i fotball-VM. Noen ga ham også skylda for 7-1-tapet mot Tyskland.

Jagger nektet imidlertid å ta skylda for det rekordstore semifinaletapet.

- Jeg kan ta ansvaret for det første tyske målet, men ikke de seks andre, sier Jagger til The Sun.

S for Super Mario Han er ikke broren til Luigi, men det gjør ingen verdens ting. For Mario Götze ble dette mesterskapets store helt med sin avgjørende scoring i gårsdagens finale. 22-åringen vil bli husket til evig tid i hjemlandet.

T for #Thingstimhowardcouldsave Den amerikanske keeperen sto som en vegg i kampen mot Belgia og reddet 16 skudd - mest i VM.  I etterkant tok hashtaggen  #ThingsTimHowardCouldSave  av på nett, og keeperen reddet blant annet Janet Jacksons puppeglipp, Titanic  Big Bang og Mufafa fra løvenes konge.

U for ubehagelig Vi fikk servert en stygg scene etter 64 minutter i kampen mellom Nigeria og Argentina gruppespillet. Ogenyi Onazi sendte i vei et skudd fra 30 meter. Lagkamerat Michel Babatunde prøvde å komme seg unna, men ballen traff armen.

Skuddet var så hardt - og traff Babatunde så armen brakk. Babatunde så ut til å være i store smerter, og fikk armen bandasjert umiddelbart, før han ble båret av banen. VM var over.

V for venstrefoten til Tim Cahill,  Australias mestscorende spiller i VM-sammenheng. Ikke mange levnet kenguruene store håpet i gruppa med Spania, Chile og Nederland, og selv om de forlot mesterskapet uten poeng er det ingen som kommer til å glemme Cahills drømmetreff mot Robin van Persie & co.

W for WAG-slakt Cathy Fischer, kjæresten til Tyskland-stjerna Mats Hummels (25) gikk hardt ut mot Cristiano Ronaldo under VM.  Hun likte dårlig at den portugiske stjerna barberer seg:
- Jeg liker ikke at menn er mer barbert enn meg. - Har dere sett feiringen hans etter 4-1-seieren i Champions League-finalen?  Er dette maskulint for dere? Ikke for meg, sa Fischer.

X for Xavi Var en av flere Spania-stjernen som avsluttet en fenomenal landslagskarriere med et elendig VM i Brasil.  Xabi ALonso og David Villa takket også av. David Villa scoret ett mål i sin siste kamp for Spania. Da han ble byttet ut etter 59 minutter i den betydningsløse kampen mot Australia, brøt stjernen sammen i gråt.

En epoke var over - og da er det lov å vise følelser.

Y for ydmykelsen Vertsnasjonen Brasil ble utsatt for i semifinalen. 7-1-tapet mot Tyskland slo de fleste negative rekorder, og høydepunktene fra kampen ble lastet opp på pornonettsteder under tittelen: «Unge brasilianere feid over av hele det tyske fotballandslaget».

Z for Zuniga, Med fornavn Juan Camilo, colombianeren som etter sigende var to centimeter fra å gjøre Neymar lam. Mottok en haug med dødstrusler og ble kalt slakteren i brasiliansk media.

Æ for (relativt) ærlige Arjen Robben. Etter kampen mot Mexico innrømmet en av mesterskapets aller største stjerner at han gikk noe lett ned i en duell og at han ikke skulle hatt verken frispark eller noe annet. Straffen fra FIFA uteble. Ærlighet varer tydeligvis lengst.

Ø for øre til øre, som gliset til Arjen Robben da Dagbladet-journalist Pål Marius Tingve tok bilde av ham.
Å for åndssvak Det klikket for flere Kamerun-spillere da de ble utklasset av Kroatia i gruppespillet. Barcelona-spilleren Alexander Song fikk aldri tak på kampen, og valgte i stedet å slå seg rett ut av VM da han plantet albuen i ryggen på Mario Mand?uki?. En absurd kveld.

<strong> OVERRRASKELSEN:</strong>  Costa Rica vant "dødens gruppe", og tok seg helt til kvartfinalen i Brasil. Det til tross for at "halve" laget har en fortid i norsk fotball. Foto: EPA/ANTONIO LACERDA
OVERRRASKELSEN: Costa Rica vant "dødens gruppe", og tok seg helt til kvartfinalen i Brasil. Det til tross for at "halve" laget har en fortid i norsk fotball. Foto: EPA/ANTONIO LACERDA Vis mer
<strong> FARGEKLATT:</strong>  Mexico-sjef Miguel Herrera. Foto: NTB Scanpix.
FARGEKLATT: Mexico-sjef Miguel Herrera. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
<strong> YDMYKET:</strong>  David Luiz og Brasil fikk juling av Tyskland i semifinalen. Foto:AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix.
YDMYKET: David Luiz og Brasil fikk juling av Tyskland i semifinalen. Foto:AP Photo/Themba Hadebe/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer