KONTROLL: Andreas Thorkildsen sparte det beste kastet til slutt i spydkvalifiseringen i morges. Det holdt til finale lørdag. Foto: AP Photo/Matt Dunham
KONTROLL: Andreas Thorkildsen sparte det beste kastet til slutt i spydkvalifiseringen i morges. Det holdt til finale lørdag. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

- På 81 meter hadde jeg fleksa også

Slik feiret Thorkildsen finaleplassen i VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MOSKVA (Dagbladet): Andreas Thorkildsen har ikke hatt noen stor sesong, men de fleste hadde regnet med at han skulle ta seg greit videre fra dagens spydkvalifisering i VM.

Det gjorde han også - til slutt.

Sørlendingen åpnet nemlig med et dødt kast, før han kastet 79.45 meter i forsøk nummer to. Det betydde at han måtte levere i det siste kastet for å gå videre.

- Altfor tidlig for meg Og det gjorde han til gagns. 31-åringen dro skikkelig til i det tredje kastet, og så spydet lande på 83.05 meter, en drøy halvmeter over den automatiske kvalikgrensen til lørdagens finale.

- Det var helt greit, jeg visste at den lengden er innenfor hva jeg bør klare. Etter 79.45 visste jeg at jeg bare trengte en meter til. Det handlet bare om å rette opp småting før det siste kastet, sier han.

Da han så spydet lande over det gule streken som indikerte 82.50 meter, rev Thorkildsen av seg t-skjorta og strakk armene i været. Han forklarer feiringen slik:

- Jeg hadde gjort det samme på 81 meter, men da hadde jeg stått og fleksa. Det hadde blitt en skikkelig bodybuilder-rutine, men uten muskler, sier han og gliser.

- Kort er bra Når han nevner 81 meter er det fordi han etter eget syn godt kunne kastet litt kortere.

Historien har nemlig vist at han gjerne har vært best i de finalene som har vært etterfulgt av en dårlig kvalik.

- 83 er egentlig altfor langt. 80,5 hadde vært perfekt, sier han.

Thorkildsen oppsummerer de tre kvalikkastene i dag på denne måten:

- Det var to ustabile kast og et som nærmer seg. Det var deilig å sette et kast hvor det i hvert fall var i nærheten av å sitte.

Overfor NRK gjorde spydveteranen det klart at det ikke er ideelt for ham å være igang så tidlig på morgenen. Han måtte opp klokka seks russisk tid i dag.

- Nei, jeg har ikke akkurat lagt skjul på at dette er altfor tidlig for meg. Morgenkvalifisering ødelegger ganske mye. Det skal bli godt å komme tilbake til hotellet nå og ta seg en «power nap». I morgen skal jeg sove så lenge jeg bare klarer, sier han.

Tilfreds På tribunen i formiddag satt trener Åsmund Martinsen og tørket svetten av panna, åpenbart stressa over at eleven måtte gjøre det så spennende.

Thorkildsen selv virket meget tilfreds da han forlot stadion mens han plystret lystig.

Tilsammen 33 spydkastere, fordelt på to kvalikgrupper, starter i årets VM. 12 av dem går til finalen. Alle som kaster over 82.50 meter er direkte kvalifisert, mens deretter går det på lengde.

OL-vinneren ute I dagens første kvalikgruppe, som Thorkildsen kastet i, var Tero Pitkämäki lengst, med 84.39 meter, mens Thorkildsen var nest lengst.

• Gullvinneren fra OL i fjor, Keshorn Walcott, er ute av VM allerede i kvaliken, etter å ha endt på 10. plass i den første gruppa, med bare 78.78 meter.

FEIRET I BARINGS: Andreas Thorkildsen dro av seg trøya for å feire det gode tredjekastet i dagens spydkvalik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FEIRET I BARINGS: Andreas Thorkildsen dro av seg trøya for å feire det gode tredjekastet i dagens spydkvalik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer