På bare føttene

Kirsten Grønvik (26) er ikke redd for å plante ansiktet i vannflata hvis hun faller. Føttene holder henne på verdensnivå i sporten barfot.

BRUMMUNDAL (Dagbladet): -  Når du kjører barfot, må du være litt gæren. Det er jo ikke akkurat naturlig å stå på vannet, sier Kirsten Grønvik. Uten vannski og med bare fotsålene i vannskorpa, skal 26-åringen vise hvorfor hun har sjokkert verdenseliten i barfot, og sanket over 30 mesterskapsmedaljer.

-  Nå blir det skikkelig «ækks» her, advarer trener og båtfører Steinar Karlsen.

Hurdals-jenta hiver seg ut i det 15 graders kalde Stavsjø-vannet. I 65 kilometer i timen får fotsålene juling idet hun viser triks i alle mulige varianter og vinkler bak båten.

-  Gullføtter

-  Jeg får gåsehud av henne. Kirstens føtter holder verdensnivå, sier Steinar Karlsen. I seks år har Karlsen trent jenta med gullføttene.

I august ble fire av fire mulige EM-gull hentet hjem til Norge.

-  Jeg føler jeg har god kroppsbeherskelse, men jobber hele tida med nye triks for å sanke mest mulig poeng hos dommerne, sier Grønvik.

-  Et naturtalent som er i en klasse for seg selv, sier Birte Holter i Ullensaker Vannskiklubb. Hun er internasjonal dommer i barfot.

Trener Steinar Karlsen beskriver Kirsten Grønvik som drømmekvinnen.

-  Teknikken er rå. Hun beholder alltid roen og får aldri panikk. En drømmekvinne i denne idretten, sier Karlsen.

Kastet skiene

Kirsten Grønvik viser Dagbladet hva treneren mener. I 71 kilometer i timen kjører hun slalåm så vannspruten står. Og det blir raskt lengder på 14 meter når hun tar sats over det 45 centimeter høye glassfiberhoppet med føttene.

-  Golf er ikke noe for meg. Å gå rundt i fire timer på en bane passer meg dårlig. Dette er fart og spenning på høyeste nivå. Det gir en herlig følelse fra tåspisssen og opp til hodet, beskriver Kirsten.

I Norge er idretten barfot underordnet Norges Vannskiforbund. Kirsten startet selv med ski på beina, men etter et par turer ble de kastet på land.

På trynet

-  Ikke så utfordrende som barfot. Dessuten er en av plussene i denne idretten at beina får massasje samtidig, forteller Kirsten og ler.

På 70-tallet sto de første utøverne i Norge på vannet. Grønvik har drevet med idretten i ni år. Det finnes i alt seks kjørere som driver aktivt i Norge. Kirsten Grønvik regnes som den fremste av dem alle.

Det er spenningen som driver henne til toppen.

-  Marginene er så ørsmå. Hvis lilletåa bikker litt for mye ned, går du rett på trynet. Men det er egentlig sjelden at jeg faller, forteller Kirsten.

Ingen OL-gren

Pengene faller heller ikke ned på kontoen til barfot-kjøreren. Men Kirsten har satset så hardt de siste tre åra at Olympiatoppen har gitt henne stipend på nærmere 200 000. Inntil i år: da var det stopp på grunn av dårlig økonomi.

-  Det var synd og veldig kjedelig. Siden det er så få som driver med denne idretten her hjemme, krever det at jeg må reise verden rundt for å konkurrere. Det blir kostbart, forklarer hun.

Under de olympiske lekene i Barcelona i 1992 var barfot en av oppvisningsgrenene. Men 12 år etter har fortsatt ikke idretten blitt en olympisk gren. Det plager Grønvik.

-  Det er så mange sære idretter som allerede er en olympisk gren. Så jeg skjønner ikke helt hvorfor ikke barfot skal kunne være det, sier Kirsten oppgitt.

World Games

Neste sommer deltar hun i World Games, som er erstatningslekene for idretter som ikke blir regnet som olympisk gren.

-  Jeg går for medalje i det mesterskapet, sier Kirsten umiddelbart.

Hun skjønner godt at mange synes idretten er litt underlig.

-  Mange spør om det gjør vondt. Men da må jeg svare at dette går helt greit. Ikke kiler det og ikke gjør det vondt heller, sier Kirsten Grønvik og viser fram svømmehuden på gullføttene . De har ikke vondt av å ha ferie til mai neste år.

BEST SIDEN JESUS: Her kommer Kirsten Grønvik (26) på bare føttene. Hun er Norges fremste utøver i sporten barfot, og har sanket over 30 mesterskapsmedaljer.