Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På dagen 35 år siden Brå brakk staven, gjorde Sundby det samme:
- Er det det i dag? Huffameg!

Oddvar Brå fikk med seg 30-kilometeren fra hytta i Røros. 

STAVBREKK: Martin Johnsrud Sundby knekker staven i den siste motbakken. Foto: Skjermdump NRK
STAVBREKK: Martin Johnsrud Sundby knekker staven i den siste motbakken. Foto: Skjermdump NRK Vis mer

LAHTI/OSLO (Dagbladet): På dagen 35 år siden Oddvar Brå brakk staven på stafetten under VM i Oslo, skjedde det samme med Martin Johnsrud Sundby i VM i Lahti i dag.

- Hvor var du da Sundby brakk staven? 35 år etter Oddvar Brå, uttalte NRK-kommentator Torgeir Bjørn på direkten.

- Er det det i dag? Huffameg! Det var ikke noe morsom historie å følge opp, sier Sundby til NRK da han blir gjort oppmerksom på det.

Oddvar Brå selv var på hytta i Røros, da han fikk se Sundby gjøre det samme som han selv gjorde for 35 år siden.

- Det er ikke noe artig det. Det er kjedelig. Martin hadde tatt inn et skikkelig drag og det hadde vært spennende å se om det kunne gått. Det er kjedelig at det ble avgjort slik. Det hadde vært artigere om det ble en ren duell, sier Brå.

- Tror du det var avgjørende?

- Det vet jeg ikke. Det er umulig å si. Det var kanskje Martins siste mulighet å få en ledelse der. Han prøvde hardt, sier Brå.

STAVBREKK I 1982: Norge tok delt gull sammen med Sovjetunionen, i 1982 men mest kjent i ettertid er det at Oddvar Brå brakk staven på den siste etappen. Det skjedde i duell med Aleksandr Zavjalov på ankeretappen. Foto:  Mauno Hämäläinen / Lehtikuva
STAVBREKK I 1982: Norge tok delt gull sammen med Sovjetunionen, i 1982 men mest kjent i ettertid er det at Oddvar Brå brakk staven på den siste etappen. Det skjedde i duell med Aleksandr Zavjalov på ankeretappen. Foto: Mauno Hämäläinen / Lehtikuva Vis mer

Kan sammenliknes

- Kan dette sammenliknes med det som skjedde med deg?

- Ja. Det kan det jo. Det var jo ikke helt avgjørende, jeg klarte å parere den gangen. Jeg fikk muligheten og hadde en sjanse. Det så ut som Martin var litt uheldig og at det tok litt tid før han fikk ny stav, sier Brå.

Norge tok delt gull sammen med Sovjetunionen, i 1982 men mest kjent i ettertid er det at Oddvar Brå brakk staven på den siste etappen. Det skjedde i duell med Aleksandr Zavjalov på ankeretappen.

- Får vi høre det samme uttrykket som du har skapt med Sundby i framtiden?

- Det får tiden vise. Det er ikke alltid like lett å vite. Dramatikken fortsatte etter stavbrekket for meg, slik var det ikke i dag, sier Brå.

ER PÅ HYTTA I RØROS: Oddvar Brå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ER PÅ HYTTA I RØROS: Oddvar Brå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Super kjipt

Sundby sier at stavbrekket kommer til å irritere ham en periode.

- Jeg skjønner at det ryker der. Jeg hadde god trykk i padlinga, men det hadde han ved siden av meg også. Jeg skjønner at jeg har god trykk i padlingen der. Jeg har en siste mulighet til å skaffe noen meter før den siste utforkjøringen. jeg må bruke den muligheten, og går all in. Det blir litt mye armer og bein, da glipper en stav og jeg blir liggende på nesa. Det var selvfølgelig super kjipt. Men det er en veldig sterk skiløper som blir verdensmester på distansen i dag. Det var en utrolig spennende fight underveis, sier Sundby.

Han forteller at begge følte seg pigge, og syns det er vanskelig å svare på hvem som ville vunnet gullet uten stavuhellet.

- Det er umulig å spå, sier Sundby.