PENGEVINNERNE:  Her feirer Rosenborg-spillerne det andre målet Steffen Iversen (midten)  scoret mot Stabæk i september. Laget ble til slutt nummer tre i Tippeligaen, men ingen tjente mer penger på markeds- og medieavtalene enn trøndernes 17 millioner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PENGEVINNERNE: Her feirer Rosenborg-spillerne det andre målet Steffen Iversen (midten) scoret mot Stabæk i september. Laget ble til slutt nummer tre i Tippeligaen, men ingen tjente mer penger på markeds- og medieavtalene enn trøndernes 17 millioner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

På denne 2012-tabellen endte Rosenborg øverst

Fikk flest TV-millioner for fjerde sesong på rad.

(Dagbladet:) Etter to tredjeplasser måtte Jan Jönsson forlate jobben som Rosenborg-trener. For i Trondheim samler de ikke på bronsemedaljer, og spesielt ikke når det er rivalen Molde som er blitt Tippeligaens nye lokomotiv.

Men her er en rangering Rosenborg topper:

Trønderne fikk overført 17 millioner kroner (brutto) fra klubbenes markeds- og medieavtaler i 2012. Det er over halvannen million mer enn neste lag, gullvinner Molde. De to rivalene mottok klart mest.

Brann, Strømsgodset og Vålerenga kom ganske likt ut i et sjikt under der igjen.

Helt nederst: Sandnes Ulf.

Fjerde år på rad
For Rosenborgs vedkommende er dette fjerde år på rad at de innkasserer flest markeds- og mediepenger av de norske klubbene. Det til tross for at de bare har vært best på banen i to av de fire åra.

- Mediepengene er en av tre store inntektskilder for oss, i tillegg til det vi får inn gjennom billettsalg og sponsorer. Derfor er dette veldig viktig med tanke på forutsigbarheten, sier daglig leder i Rosenborg, Hroar Stjernen.

- Pengene øremerkes ikke på annet vis enn andre inntekter - de går til vanlig drift, legger han til.

Topplagene får mer
I 2013 har CMore rettighetene til å vise seks av åtte kamper i Tippeligaen. Med ny medieavtale kommer også ny fordelingsnøkkel blant klubbene. Det er ikke store endringer fra den eksisterende, bortsett fra at det vil betale seg mer å ta gull.

- Neste år blir det en dreining mot at tabellplasseringen blir viktigere. Lag nummer 1 og 2 får mer utbetalt enn de har gjort de siste åra, sier administrerende direktør i klubbsammenslutningen Norsk Toppfotball, Niels Røine.

Det er klubbene selv som har vedtatt den nye fordelingsnøkkelen. Hroar Stjernen i Rosenborg ser hva det betyr:

- Det blir rundt regnet tre-fire millioner kroner mindre på oss hvis vi blir nummer tre også i 2013, enn det vi fikk for samme plassering i 2012. Skal vi øke summen neste år, må vi ta gull, sier han.

Honorert for egenutvikling
Den såkalte utviklingspotten er prestisjetung for klubbene. Her belønnes de som er flinkest til å benytte egenutviklede spillere.

I 2013 var det sju lag som endte opp med å få utbetalt i underkant av 1,4 millioner kroner i honorar for sin egenproduksjon:
Molde, Tromsø, Viking, Brann, Vålerenga, Fredrikstad og Stabæk. Dårligst i klassen i dette faget var Haugesund og Sandnes Ulf.

I Adeccoligaen var Start dominant både på banen og i banken. Sørlendingene innkasserte 5,3 millioner kroner brutto.