Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i friidrett 2017

På denne stranda la Karsten Warholm grunnlaget for VM-suksessen: - Vi hadde aldri noen gode treningsforhold her

Karsten Warholm er beviset på at man kan lykkes i friidrett selv om forholdene ikke ligger til rette for det. I oppveksten var det kreativ trening som gjaldt. Og sandstranda i Ulsteinvik.

ALLSIDIG TRENING: Karsten Warholm med trener Arve Hatløy på stranda i Ulsteinvik hvor deler av vintertreningen fant sted. Bildet er tatt i 2012. Foto: Thore-Erik Thoresen.
ALLSIDIG TRENING: Karsten Warholm med trener Arve Hatløy på stranda i Ulsteinvik hvor deler av vintertreningen fant sted. Bildet er tatt i 2012. Foto: Thore-Erik Thoresen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Klokka 22.33 i kveld løper Karsten Warholm VM-finale på 400 meter hekk i London.

Det er egentlig mot alle odds.

Warholm begynte sitt friidrettsliv i den lille klubben Dimna, og der var ikke treningsforholdene all verden da Warholm ble god.

- Vi hadde aldri noen gode treningsforhold her før 2015, da vi fikk hallen vår. Vi trente nokså primitivt og under enkle kår før det, sier Warholms trener i Dimna, Arve Hatløy, til Dagbladet.

Vinterutfordringer

Hatløy er sportslig leder i Dimna IL og er en av dem som kjenner Warholm og utviklingen hans best. Hatløy forteller om en treningshverdag få andre av verdensstjernene på friidrettsarenaen har hatt maken til.

- Spesielt på vinterstid, i storm og is og regn, måtte vi være kreative på hvordan vi trente. Vi hadde en gymsal på ti ganger femten meter som vi fikk bruke, og så hadde vi håndballhallen en og en halv time i uka. Vi har hatt mye løping på litt andre steder enn folk flest. Blant annet var sandstranda i Ulsteinvik kjekk å ty til når alt annet var islagt, forteller Hatløy, og er overbevist om at det også har hatt positive effekter for Warholm.

- All den treninga i regn og storm har nok herda ham litt. I tillegg til at han har trent allsidig veldig lenge, siden vi måtte være kretative i treningsopplegget vårt.

UNG OG LOVENDE: Karsten Warholm med sine første medaljer. Ungdomsmesterskap i Ranheimhallen 2011. Foto: Thore-Erik Thoresen
UNG OG LOVENDE: Karsten Warholm med sine første medaljer. Ungdomsmesterskap i Ranheimhallen 2011. Foto: Thore-Erik Thoresen Vis mer

Anbefalt spesialisering

For det var ikke gitt at det allsidige treningsprogrammet skulle følges da Warholm kom med i treningsgruppa til Hatløy som 13-åring.

Heldigvis hørte ikke Hatløy på ekspertene.

- Hadde vi hørt på mange av spesialistene da han var tretten år hadde han ikke vært 400 meter hekkeløper i dag. Da hadde han hoppet høyde eller lengde. Det var nok et sjakktrekk å fortsette med den allsidige treninga selv om andre mente noe annet, sier han til Dagbladet.

- Da han begynte hos meg var han en veldig god høydehopper, og ikke så veldig god løper. Han var langt fra den beste i sin klasse i Norge på løpinga, og det var først da han ble femten år at han begynte å slå gjennom i sin klasse.

Nå er altså høydehopperen i VM-finalen på 400 meter hekk. Det er nesten ikke til å tro for lokalmiljøet i Dimna.

- Det er nesten så vi ikke har drømt om at det kunne skje. En VM-finale er nesten helt uvirkelig, sier Hatløy, som nå tror Warholm har muligheten til å løpe seg helt til topps.

- Nå tenker jeg at alt er åpent. Den vanskelige jobber var å ta seg til finalen, det er mye som kan gå galt. I finalen er alt i utgangspunktet mulig, selv om jeg ikke syns Karsten er en stor favoritt, sier han.

Saken fortsetter under lenken.

Ingen fest i kveld

Det syns ikke Warholm selv heller.

- Det må jo være en av de mest åpne øvelsene i hele mesterskapet. Det er mange jevne løpere og alt kan skje, sier han til Dagbladet om kveldens finale.

- Hva skiller gullet fra en femteplass?

- Jeg tror vilje framfor alt. Og så det å komme seg over hinderne, smiler Warholm.

I forkant av mesterskapet fortalte Warholm Dagbladet at han ser for seg at han må ned mot 47.90 i finalen for å stå på pallen. Det vil i så fall være 35 hundredeler bedre enn den norske rekorden han satte på Bislett i juni.

Før finalen tenker han ikke lenger tider eller navn på motstandere, selv om 47.90 høres forlokkende ut.

- Jeg hadde ikke takket nei, men jeg må gjøre det først, som sagt, sier Warholm til Dagbladet.

I kveld sitter halve Norge og hele Dimna IL foran tv-en og følger med på finalen. Skulle han lykkes blir det likevel ingen tid til feiring på Sunnmøre.

- Det blir en stor utladning, men vi har ikke planlagt noen feiring av det. Resten av klubben reiser til Harstad på junior-NM torsdg, så det blir nok ikke den store festen uansett. Men vi skal nok finne en anledning å markere det på etterhvert, sier barndomstrener Arve Hatløy til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!