USIKKER:  Mats Møller Dæhli er optimist og tror han er tilbake til landskampen mot Kroatia.  Hvis han ikke er der, mister Per-Mathias Høgmo en viktig brikke. Foto: Sjur Stølen
USIKKER: Mats Møller Dæhli er optimist og tror han er tilbake til landskampen mot Kroatia. Hvis han ikke er der, mister Per-Mathias Høgmo en viktig brikke. Foto: Sjur StølenVis mer

- På det vondeste hemmer det meg så mye at jeg ikke orker å prøve

Knetrøbbelet truer Mats Møller Dæhli.

(Dagbladet:) Dagbladet kåret Mats Møller Dæhli (20) til det norske landslagets beste spiller i 2014 da vi trillet terningkast fem på ungguttens prestasjoner.

Nå kan det hende landslaget må greie seg uten ham i den viktige bortekampen mot Kroatia 28. mars.

Sliter med kneet Han er tatt ut til troppen, men Dæhli sliter med jumpers knee - og har ikke spilt fotballkamp siden 7. februar. 

- Hvordan kjennes det ut nå?

- Nå er jeg mer positiv. Jeg har trent to dager uten smerter og det kjennes bra ut. Det har vært en kjedelig periode. Jeg er optimist, sier Møller Dæhli til Dagbladet.

Skadeproblemene kom like etter at 20-åringen hadde begynt å spille seg inn i Freiburg-varmen. Han har lyst til å bidra på landslaget - men setter et forbehold med kneet.

- Først og fremst må jeg tenke på hva som er lurt for meg, og jeg må ikke stresse noe som helst, men akkurat nå føler jeg at jeg er hundre prosent. Så det kommer det an på helga og uka, sier Dæhli.

Tidlig fase Dæhli er fortsatt i en tidlig fase av skaden. Det venstre kneet blir hyppig sjekket av støtteapparatet i klubben.

Operasjon har ikke vært aktuelt ennå. Fortsatt er det snakk om stabiliseringsøvelser, bygge musklene rundt kneet og mye nedkjøling.

- Det er for tidlig å si om det blir kronisk eller ikke. Jeg håper vi kan kontrollere det og at jeg kan trene så riktig at det ikke kommer igjen. Kommer det igjen og blir verre må vi snakke om de tingene og operasjon.

Dæhli innrømmer at han er bekymret:

- Det er ikke optimalt i det hele tatt. For meg må jeg være hundre prosent hvis jeg skal ha energien og selvtilliten på banen. Jeg tenker mye på det, men jeg har aldri vært skadet før, så jeg må lære meg å håndtere det her også. Det er veldig tungt. Blir det sånn at jeg er ute lenge så må jeg håndtere, sier han.

Orker ikke å prøve Skaden i det venstre kneet har kommet etter at Dæhli meldte overgang til Freiburg i vinter.

- Det er en belastningsskade som er på framsiden av kneet. Det kommer sannsynligvis av at jeg hadde ganske stor økning på treningsmengden etter jeg kom hit, forklarer Dæhli.

Og smertene er til tider store:

- Blir det for mye over tid så kjenner jeg det veldig godt, og da må jeg hvile før det blir det bra igjen. På det vondeste hemmer det meg så mye at jeg ikke orker å prøve en gang, innrømmer midtbaneeleganten.

Bruk tida godt Eirik Bakke sleit også med jumpers knee da han spilte for Leeds. 37-åringen, som nå er trener for Sogndal, spilte med skaden så lenge at han til slutt måte operere.

- Da var det så vondt at jeg ikke greide å gå ned trappa dagen etter trening.  Men etter operasjonen har jeg ikke kjent noen ting, sier Bakke.

Bakkes råd til Dæhli er å bruke tida:

- Det er vanskelig, for han føler nok presset fra alle hold. Er du inne i et sånn miljø vil du spille hver helg, men du må tenke langsiktig og tenke på karrieren. Er du ute i 3-4 måneder nå har ingenting å si.

Det samme rådet gir Rune Bratseth. Han lot også smertene gå altfor langt. Det endte med at han var avhengig av smertestillende i form av piller og sprøyte for å komme seg gjennom kamp.

- Det var et hull gjennom hele scenen.  Det var som å ha konstant tannpine i kneet, sier Braseth. 

Også han ble bra etter han opererte seg i 1993.

Kan plage lenge Håvard Moksnes er spesialist i idrettsfysioterapi hos Olympiatoppen og er prosjektleder for et forskingsprosjekt for nettopp jumpers knee.

- Hva er viktig når du sliter med jumpers knee og har mange år igjen som aktiv fotballspiller?

- Dersom muligheten byr seg kan det være fornuftig med en relativt lang periode med rehabilitering der fokus bare er på opptrening. Det kan være særlig utfordrende i kampsesongen, sier Moksnes til Dagbladet.

- I verste fall kan det henge med hele karrieren?

- Intensiteten i plagene fra senen varierer ofte med belastningen gjennom en sesong. Fotballspillere har i disse dager bare korte perioder uten fotballspill og noen kan derfor ha plager med varierende styrke i store deler av karrieren, sier Moksnes, som uttaler seg på generelt grunnlag.