På dette laget havner Ronaldo på benken

Her er Dagbladets drømmelag fra gruppespillet i EM.

DRØMMELAGET: Dagbladets sportsredaksjon har plukket ut følgende spillere på et foreløpig drømmelag fra EM i 4-3-3-formasjon: Gianluigi Buffon (Italia) - Mathieu Debuchy (Frankrike), Daniele De Rossi (Italia), Mats Hummels (Tyskland), Philipp Lahm (Tyskland) - Luka Modric (Kroatia), Andrea Pirlo (Italia), Steven Gerrard (England) - Mario Gomez (Tyskland), Zlatan Ibrahimovic (Sverige), Andres Iniesta (Spania).Alle foto: NTB scanpix
DRØMMELAGET: Dagbladets sportsredaksjon har plukket ut følgende spillere på et foreløpig drømmelag fra EM i 4-3-3-formasjon: Gianluigi Buffon (Italia) - Mathieu Debuchy (Frankrike), Daniele De Rossi (Italia), Mats Hummels (Tyskland), Philipp Lahm (Tyskland) - Luka Modric (Kroatia), Andrea Pirlo (Italia), Steven Gerrard (England) - Mario Gomez (Tyskland), Zlatan Ibrahimovic (Sverige), Andres Iniesta (Spania).Alle foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Gruppespillet i EM er ved veis ende, og etter 12 dager tettpakket med høykvalitetsfotball, er det på den første hviledagen en mulighet til å trekke noen oppsummerende linjer.

Mesterskapet i Polen og Ukraina har så langt vært det utstillingsvinduet for den positive angrepsfotballen det europeiske publikummet hadde håpet. 24 kamper har resultert i 60 mål og mange gnistrende prestasjoner.

Det er i så måte både en takknemlig, men samtidig utakknemlig oppgave å plukke ut elleve spillere som har satt dypest spor etter seg så langt. Vi har likevel gjort et forsøk og legger hodet på blokka.

Så her, i en 4-3-3-formasjon, er Dagbladets drømmelag så langt i mesterskapet:

Keeper: Gianluigi Buffon (Italia) Årtusenets sannsynligvis beste keeper holder fortsatt skyhøyt nivå, og har hatt en plettfri turnering så langt, tross at han ble trukket inn i den pågående kampfiksingsskandalen like før sluttspillet. Bare måten han leste Fernando Torres på da den spanske innbytteren var aleine igjennom med keeper var en nytelse. De færreste keepere ville ha agert som en utespiller i en tilsvarende situasjon.

Høyreback: Mathieu Debuchy (Frankrike) Har fått muligheten på Frankrikes høyreback i Bacary Sagnas skadefravær og har tatt godt vare på den. Har en herlig offensiv innstilling, og med stor arbeidskapasitet løper han opp og ned langs krittet i 90 minutter. Eden Hazard har allerede forlatt Lille etter sesongen. Også Debuchy virker moden for større oppgaver.

Midtstopper: Daniele De Rossi (Italia) Den omskolerte midtbanemannen var en gigant i Italias åpningskamp mot Spania, og holdt gjennomgående høyt nivå også mot Kroatia, tross en uvant rolle som i Cesare Prandellis trebackslinje. Flyttet opp på sentral midtbane igjen mot Irland, men behersket liberojobben så godt gjennom to kamper at han tas ut på dette laget i midtforsvaret.

Midstopper Mats Hummels (Tyskland) Når du som tysk midtstopper har Mats Hummels ferdighetspakke, er veien til sammenlikninger med selveste Franz Beckenbauer kort, men den 23 år gamle Dortmund-stopperen virker i motsetning til mange av sine forgjenger å leve opp til dem. Høyreist, hurtig duellsterk, fotballklok og særdeles trygg med ballen i beina: Hummels er definisjonen på den moderne midtstopperen og ofte den som initierer de tyske angrepene.

Venstreback: Philipp Lahm (Tyskland) I den grad det tyske landslaget har en svakhet, er det på høyrebacken, men det har nok mye med Philipp Lahms spill på motsatt side å gjøre at det er såpass synlig. Har siden VM på hjemmebane vært en prominent del av backadelen i fotballverdenen, og er en av få som klarer å ta initiativ offensivt uten å etterlate for mye rom defensivt.

Høyre indreløper: Luka Modric (Kroatia) Litt startvansker etter en lang Premier League-sesong og virket trøtt og uopplagt i åpningskampen mot Irland. Spilte seg imidlertid stort opp, og var formidabel i kampen mot Spania, hvor han dominerte mot herrer som Xavi, Sergio Busquets og Xabi Alonso. Hadde Ivan Rakitic visst å ta vare på pasningsgaven fra Modric på stillingen 0-0, hadde vi kanskje fått se den kroatiske ballbegavelsen i flere kamper i dette mesterskapet.

Sentral midtbane: Andrea Pirlo (Italia) Dirigenten med stor D, og har tatt med seg storspillet fra klubblaget Juventus inn i EM-sluttspillet. Har vært involvert i tre av fire italienske mål, med det nydelige frisparket mot Kroatia som høydepunktet.

Venstre indreløper: Steven Gerrard (England) Frank Lampards skade har kanskje vært det engelskmenne kaller en «blessing in disguise», for Gerrard har vært Englands ubestridte midtbanesjef med Scott Parker som ryddegutt. Har vært nest sist på tre av fem engelske mål i mesterskapet. Den gylne høyrefoten hans har med andre ord vært stor i EM. Styrte også midtbanen med bravur mot Ukraina da England tok seg videre som gruppevinner.

Høyre spiss: Mario Gomez (Tyskland) Tross 41 mål for Bayern München kom Gomez til EM med et rykte på seg å svikte i avgjørende øyeblikk, med Champions League-finalen mot Chelsea friskt i minne. Likevel har han vært Joachim Löws foretrukne valg på topp for Tyskland foran Miroslav Klose, som er mer deltakende i det oppbyggende spillet. Er først og fremst en målscorer av rang, noe tallene fra de to første kampene viser med all tydelighet: Var tilsammen borti ballen i 22 sekunder i kampene mot Portugal og Nederland. Det resulterte i tre mål, noe som gjør ham til mesterskapets toppscorer sammen med Alan Dzagojev (Russland) og Mario Mandzukic (Kroatia). Flyttes litt ut på siden for å gjøre plass til Zlatan i midten, men er definitivt best sentralt og innenfor 16-meteren.

Midtspiss: Zlatan Ibrahimovic (Sverige) Scoret EMs vakreste mål så langt da Sverige forlot mesterskapet med et smell. Framsto også som en gigant i kampen mot Ukraina, men ble overskygget av Andrej Sjevtsjenkos to mål og latterliggjorde tidvis John Terry mot England. Det er direkte synd at supersvensken har spilt sin siste kamp i mesterskapet, men har gjort tilstrekkelig til at det skal noe til å danke ham ut av drømmelaget selv når mesterskapet er over.

Venstre kant: Andres Iniesta (Spania) Spanias prima ballerina og kanskje EMs fremste tekniker. Er nærmest i ett med ballen når han driver framover i banen med tilsynelatende uanstrengt letthet. Grasiøs, smidig og alltid i balanse. Har vært spanjolenes beste spiller så langt i mesterskapet.

Benken: Joe Hart (England) Endelig har England igjen en matchvinner helt bakerst etter mange år med usikkerhet. Hart har vært gjennomgående solid i EM.

Pepe (Portugal) Du kan sannsynligvis telle duellene Pepe og makker Bruno Alves har tapt i dette EM på én hånd. Den brasilianskfødte Real Madrid-stopperen er råsterk i midtforsvaret, men også farlig på faste offensive situasjoner.

Gerard Piqué (Spania) Bare Antonio Di Natale har maktet å få ballen bak Iker Casillas i dette EM, noe som forteller at det spanske forsvaret har gjort jobben sin og vel så det i dette EM. Likevel: Hvor store prøver har egentlig alltid elegante Piqué og lagkameratene blitt satt på?

Xavi (Spania) Det er egentlig en kardinalsynd å utelate Xavi fra et hvilket som helst drømmelag, men viste seg fra en menneskelig side mot Kroatia, som trekker ned helhetsinntrykket.

Nani (Portugal) Eminent én mot én, og en servitør av ypperste merke. Har sendt Cristiano Ronaldo aleine med keeper minst tre ganger i løpet av mesterskapet, men har også stått for EMs groveste bom mot Nederland.

Cristiano Ronaldo (Portugal) I likhet med Xavi er det vanskelig å komme unna Cristiano Ronaldo i de fleste sammenhenger. Har sannsynligvis stått for den beste individuelle prestasjonen i EM da han nærmest egenhendig sendte Portugal videre. Fortsetter han i samme spor i kvartfinalen, er han inne i elleveren, men en svak kamp mot Danmark, og måten han falt ut etter at Tyskland tok ledelsen i første kamp, holder ham ute av laget - så vidt.

Nicklas Bendtner (Danmark) Den kanskje største overraskelsen etter å ha forsvunnet fra manges radar etter en håpløs sesong på lån i Sunderland. Usynlig i store perioder også i EM, men du verden så sterk når han kommer til sjanser i boksen.  

Enig? Uenig? Dette er våre favoritter fra mesterskapet så langt, men vi ønsker også din mening. Del ditt drømmelag i kommentarfeltet under.

I VANNSKORPA: Cristiano Ronaldo (Portugal) (f.v.), Gerard Piqué (Spania), Nicklas Bendtner (Danmark), Xavi (Spania), Joe Hart (England), Nani (Portugal) og Pepe (Portugal) utgjør innbytterbenken på Dagbladets drømmelag fra EM.Alle foto: NTB scanpix
I VANNSKORPA: Cristiano Ronaldo (Portugal) (f.v.), Gerard Piqué (Spania), Nicklas Bendtner (Danmark), Xavi (Spania), Joe Hart (England), Nani (Portugal) og Pepe (Portugal) utgjør innbytterbenken på Dagbladets drømmelag fra EM.Alle foto: NTB scanpix Vis mer