På dette luksushotellet ombookes suiter til celler på natta

Nye arrestasjoner er ventet etter politiraid i Zürich.

RAIDET IGJEN:  I natt ble to nye FIFA-topper hentet ut av luksushotellet Baur Au Lac. Intet sted er lenger trygt for gamle fotballsvindlere. FOTO:  REUTERS/Arnd Wiegmann.
RAIDET IGJEN: I natt ble to nye FIFA-topper hentet ut av luksushotellet Baur Au Lac. Intet sted er lenger trygt for gamle fotballsvindlere. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann.Vis mer

MENS vi venter på den totale omveltningen av ledelsen i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), preges organisasjonens hotellbestillinger fortsatt av gamle vaner. Det betyr at deltakerne på de store møtene på hjemmebane i Zürich innkvarteres på det tradisjonsrike luksushotellet Baur au Lac; nydelig plassert på nordenden av Zürich-sjøen med utsikt over fjellene.

- Gjestfrihet er vår lidenskap, reklamerer hotellet, og forteller hva som venter de heldige gjestene. Som for eksempel «de store marmorbadene der dagslyset strømmer inn og matcher de høyeste krav innen komfort, design og utstyr ».

Det spørs om cellene til politiet i Zürich holder samme standard.

FOR det er dit flere av de mest fornemme FIFA-gjestene bookes om i løpet av natta. I mai ble en stor gruppe gjester hentet ut av rommene på Bour de Lac tidlig på morgenkvisten i en sak som foreløpig står med 14 tiltalte fotballedere. I natt slo politiet igjen til på hotellet og tok to nye FIFA-sjefer som var i byen for å diskutere hvordan sporten skulle komme seg ut av den tillitskrisa som herjer internasjonal fotball.

Det er ikke sikkert at det temaet var helt egnet for akkurat denne gruppa med møtedeltakere. For i fotballen er det ikke bare snakk om å sette nye ledere inn i gamle verv; det er kreves en jobb for å sjekke om erstatterne også kommer med nye og bedre holdninger.

KJØRES VEKK:  To visepresidenter i FIFA ble kjørt vekk av sveitsisk politi. FOTO:  REUTERS/Arnd Wiegmann.
KJØRES VEKK: To visepresidenter i FIFA ble kjørt vekk av sveitsisk politi. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann. Vis mer

Den jobben gjøres foreløpig mest synlig av amerikanske og sveitsiske påtalemyndigheter. I påvente av den ekstraordinære FIFA-kongressen seint i februar neste år, er det storsamfunnet som presser fram flere av personskiftene. I løpet av dagen er det ventet ytterligere ti arrestasjoner verden over.

EN av sist natts arresterte er Alfredo Hawit, en tidligere fotballproff fra Honduras som bare i noen måneder har sittet som president i FIFAs regionale forbund for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibien (CONCACAF). Den posisjonen overtok Hawit  fra herostratisk berømte Jack Warner, den markante fotballederen som lenge var en sentral i FIFA-president Sepp Blatters innerste maktstruktur:

•• Mens Warner ble plukket opp av politiet hjemme på Trinidad i mai, ble Hawit tatt sovende på rommet sitt på Baur de Lac.

Budskapet er uansett at de som har dyppet hendene sine i strømmen av svarte penger innen storfotballen, må regne med å bli hentet inn.

NETTOPP usikkerheten rundt hvem som egentlig er rene, gjør det vanskelig for sporten å finne sine ny ledere. For bare et par dager siden avsluttet FIFAs egne granskere sin såkalte "klokkesak" der 48 av 65 luksusklokker til slutt kom til rette.

SISTE GJEMMESTED: CONCACAF-president Alferdo Hawit fikk bare sitte noen måneder i vervet før også han ble plukket opp. Nå er det vrient for fotballsjefer å gjemme seg. FOTO:  EPA/Walter Bieri.
SISTE GJEMMESTED: CONCACAF-president Alferdo Hawit fikk bare sitte noen måneder i vervet før også han ble plukket opp. Nå er det vrient for fotballsjefer å gjemme seg. FOTO: EPA/Walter Bieri. Vis mer

Disse klokkene av merket Parmigiani til en verdi på litt over 200 000 kroner pr. stykk, ble forrige sommer delt ut til fotballsjefer på VM-besøk i Brasil. Klokkene lå diskret henslengt i  gaveposene til lederne for VM-nasjonene, samtlige medlemmer av FIFAs eksekutivkomite pluss andre som brasilianerne syntes de skyldte en tjeneste etter å ha fått tildelt dette mesterskapet.

Da ryktene om gavene begynte å spre seg, karakteriserte Sepp Blatter hendelsen som et "ikke-problem". Nå er det ikke kjent om Blatter er blant dem som har sendt klokka si i retur. Pengene for de 48 som er samlet inn skal doneres til arbeidet for brasiliansk gatefotball.

Det er i det minste en symbolsk omfordeling av midlene i internasjonal fotball.

Så spørs det hvor mange flere nattlige ombookinger på Baur au Lac som er nødvendig for at skiftet til en rettskaffen fotballedelse blir reelt.

FOTNOTE: Etter arrestasjonene på Baur au Lac i mai, tilbød FIFA sine gjester å bruke også andre hoteller i Zürich om disse ikke var betydelig dyrere (romprisen på Baur au Lac er på vel 4500 kr natta). Arrestasjonene dengang skremte flere til å bruke muligheten, men foran møtet i eksekutivkomiteen denne uka var de fleste tilbake på stamhotellet. Kanskje hotellvalget nå blir vurdert på nytt.

TOK PAPIRENE:  Beslaget på CONCACAFs hovedkvarter i mai kan ha gitt grunnlaget for de nye arrestasjonene i FIFA-saken. Amerikanske påtalemyndigheter ventes å fortelle mer i kveld.  FOTO.:  Joe Skipper/Getty Images/AFP.
TOK PAPIRENE: Beslaget på CONCACAFs hovedkvarter i mai kan ha gitt grunnlaget for de nye arrestasjonene i FIFA-saken. Amerikanske påtalemyndigheter ventes å fortelle mer i kveld. FOTO.: Joe Skipper/Getty Images/AFP. Vis mer