Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaugs vei til OL

På dette området kan 14 måneders utestengelse være positivt for Johaug:
- Hun får superkompensasjon

Løypene i OL i 2018 i Pyeongchang passer Therese Johaug i utgangspunktet dårlig. Men en utestengelse på 14 måneder kan øke muligheten til å realisere Johaugs største mål.

OL-DRØMMEN: Therese Johaug har aldri tatt et individuelt OL-gull. Nå har hun en gyllen anledning til å optimalisere OL-forberedelsene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OL-DRØMMEN: Therese Johaug har aldri tatt et individuelt OL-gull. Nå har hun en gyllen anledning til å optimalisere OL-forberedelsene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis Therese Johaug blir utestengt i 14 måneder, som Påtalenemnda i Antidoping Norge ønsker, vil de 384 neste dagene fram til den sannsynlige dommen er ferdigsonet 18. desember 2017, handle om å forberede seg til OL i Pyeongchang.

Ilden tennes 9. februar 2018. Johaug vil jakte sitt første individuelle OL-gull. Fra før har hun ett stafettgull fra Vancouver-OL og individuelt sølv og bronse fra Sotsji-OL. 28-åringen med sju VM-gull, hvorav fire er individuelle, kan det kommende året legge inn en unik treningsperiode for å forberede seg til OL og realisere det eneste Johaug mangler i sin eventyrlige karriere.

Idrettsekspert Johan Kaggestad, som blant annet hadde stor suksess som trener til to andre tidligere utholdenhetsdronninger, Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, tror Johaug kan komme tilbake på et enda høyere nivå enn hun tidligere har vært på.

- Therese kan komme tilbake sterkere enn noensinne. Nå har hun en gyllen anledning til å legge inn en meget god treningsperiode. Dette er ikke noe lenger avbrekk enn Marit Bjørgen og mange andre har hatt, så jeg er overbevist om at hun kommer sterkt tilbake hvis hun vil, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Det virker som motivasjonen er god. Uten konkurranser får hun superkompensasjon treningsmessig og et mentalt overskudd. Motivasjonen til å konkurrere, vil bygge seg opp til et voldsomt nivå. Det kan gjøre henne sterkere enn noensinne, sier TV 2-kommentatoren.

- Kan slå positivt ut

Johaug kan nå styre treningsbelastningen helt selv uten å bli brutt ned av et tøft konkurranseprogram. Selv om Johaug-saken stort sett har negative følger, kan dette momentet være positivt med tanke på OL i 2018, hvis hun blir uttatt.

- Ja, konkurranser gjør at man brytes mer enn man bygges opp. Mange har nytte av lengre treningsperioder og færre konkurranser. På sikt kan dette slå positivt ut rent sportslig for Johaug med tanke på OL i 2018. Jeg håper det, sier Kaggestad.

- Utfordringen er at det kan være vanskeligere å motivere seg på enkelte økter nå, siden målet er langt fremme, men tiden går fort. Det vet jeg alt om.

Delte meninger

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset sier til Dagbladet at betraktningene er gode, men at konkurranser er å foretrekke. Det samme sier langrennssjef Vidar Løfshus.

- Vi må avvente endelig dom før vi tenker i de baner. Det er alltid best å følge den opprinnelige planen, sier Løfshus til Dagbladet.

Langrennslegenden Frode Estil og Johaugs manager Jørn Ernst tror imidlertid ikke at en god og lang treningsperiode er en fordel med tanke på OL.

- Nei, jeg tror ikke det, forteller Estil til Dagbladet.

- Det kan også være problematisk at hun mister renn i starten av sesongen, som vil gå utover forberedelsene til OL. Det er ingen ideell inngang til OL-sesongen, mener Ernst.

To negative faktum

Løypa i Pyeongchang passer ikke Johaugs egenskaper spesielt godt. Traseen er mer egnet for eksempelvis spurtsterke utøvere som Petter Northug og Marit Bjørgen. Det er det to årsaker til:

1. Den kraftige vinden på det åpne landskapet gjør det vanskeligere enn normalt å gå ifra konkurrentene på fellesstarter. Det betyr at Johaug-taktikken om å gå ifra tidlig, blir vanskeligere å gjennomføre. Det betyr også at det vil bli enklere for eksempelvis Northug å ligge bak i feltet og slå til i spurten.

2. Den småkuperte traséen er uten lange, bratte bakker, hvilket betyr at Johaug ikke får brukt sin største styrke. Det småkuperte terrenget bør passe eksempelvis Northug og Bjørgen.

Det gjør Johaugs sjanser for å ta sitt første individuelle OL-gull mindre. Samtidig har hun god tid til å forbedre disse egenskapene det kommende året, gitt at den sannsynlige dommen på 14 måneder blir et faktum.

- Nå har hun muligheten til å utvikle de egenskapene hun er mindre god på og jobbe fram mot OL. Hun er sterkere enn før og er ikke noen hjulvisp lenger. Det kan fort bli en kamp å ta 2. plassen bak Johaug i Pyeongchang, spår Kaggestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!