Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På dette stedet sier Kasirye at hun fikk meldonium i kroppen

I Uganda.

BEHANDLING: Ruth Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen forteller til Dagbladet at Kasirye ble behandlet på Pentagon Medical Center. Dette sykehuset ser slik ut. Foto: Skjermdump/Google Street View
BEHANDLING: Ruth Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen forteller til Dagbladet at Kasirye ble behandlet på Pentagon Medical Center. Dette sykehuset ser slik ut. Foto: Skjermdump/Google Street View Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet publiserte først et bilde som viste seg ikke være riktig sykehus. Dette bildet er nå endret til riktig sted. Dagbladet beklager dette.

(Dagbladet): I går ble det kjent at det norske OL-håpet Ruth Kasirye (33) har testet positivt for hjertemedisinen Meldonium.

Vektløfteren testet positivt for det forbudet stoffet i januar. Hun hevder at hun fikk medisinen under behandling av malaria i fødelandet Uganda i månedsskiftet desember/januar.

Overfor Dagbladet forteller Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen at behandlingen foregikk på sykehuset Pentagon Medical Centre i Uganda.

- Ikke sett Kasiryes advokat advokat Morten Justad Johnsen vil verken bekrefte eller avkrefte hvordan Pentagon Medical Centre faktisk ser ut.

- Jeg kjenner kun navnet og har ikke sett bilde av stedet hvor hun ble behandlet, sier advokat Morten Justad Johnsen til Dagbladet.

Kasirye testet positivt for meldonium også i fjor høst, men da stod ikke stoffet på forbudslista. 33-åringen har ikke oppgitt hvor den behandlingen skal ha funnet sted.

Skeptisk hjertelege Kardiolog Wasim Zahid er alt annet enn overbevist over Ruth Kasiryes forklaring om hvordan hun fikk Meldonium for behandling av malaria. I går skrev han følgende tweet:

«At Ruth Kasirye fikk i seg Meldonium under malariabehandling virker ikke særlig troverdig. Det er en hjertemedisin, brukes ikke mot malaria»

Dermest utdypet han overfor Dagbladet:

- Malaria er en parasittsykdom som smitter gjennom myggstikk. Behandling av malaria er å behandle infeksjonen, sier han.

- I likhet med de fleste andre norske leger kjenner jeg ikke så godt til Meldonium, men etter hva jeg leser er det en hjertemedisin som brukes mot trange kransårer i forbindelse med hjerte- og karsykdom. Jeg kan ikke se noen umiddelbar forbindelse mellom malariabehandling og hjertebehandling.

Ruth Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen svarer dette på Zahids utspill:

- Vi er ikke kjent med om hun fikk Meldonium for malaria eller øvrige smerter hun hadde, men hun fikk det altså i forbindelse med behandlingen i Uganda, sier han til Dagbladet.

- Vår sak går på hennes opptreden etter at Meldonium kom på forbudslista. Det er tidsrommet fra det ble forbudt fram til hun ble testet og aktsomheten hennes i det tidsrommet vi konsentrerer oss om. Hele problemstillingen vi jobber med er om hun opptrådte på en slik måte at hun kan få fritak. Grunnen til at hun fikk Meldonium er derfor ikke så relevant for om vilkårene er oppfylt for medisinsk fritak, legger han til.

Dagbladet har bedt om en bekreftelse fra Ruth Kasirye, gjennom hennes advokat Morten Justad Johnsen, på at hun ble behandlet ved Pentagon Medical Center (som vist på hovedbildet i saken). Kasirye eller hennes advokat har ikke besvart henvendelsene i løpet av torsdag.

MELDONIUM:
Vektløfteren Ruth Kasirye testet onsdag positivt på stoffet meldonium.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MELDONIUM: Vektløfteren Ruth Kasirye testet onsdag positivt på stoffet meldonium. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer