RANKING-YNDLING: Alexander Kristoff har aldri avsluttet høyere opp på verdenstourrankingen enn han gjorde denne sesongen. - Åpenbart hans aller, aller beste sesong, sier lagkamerat. På to uavhengige rankinger er 28-åringen ranket som verdens nest beste rytter.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
RANKING-YNDLING: Alexander Kristoff har aldri avsluttet høyere opp på verdenstourrankingen enn han gjorde denne sesongen. - Åpenbart hans aller, aller beste sesong, sier lagkamerat. På to uavhengige rankinger er 28-åringen ranket som verdens nest beste rytter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

På disse rankingene er Kristoff bedre enn Froome og Sagan

- Absolutt en av de beste i år, sier lagkamerat.

(procycling.no): Med søndagens Giro di Lombardia konkludert, er det klart at Alejandro Valverde vant verdensrankingen for andre år på rad.

Årets vinner av Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège hadde trofeet i lomma allerede foran årets siste monument.

201 poeng bak ham fulgte 2010, 2012 og 2013-vinner Joaquim Rodriguez og deretter hans lagkompis, Nairo Quintana.
 
Kristoff i toppen På fjerdeplass ligger årets store overraskelse: Alexander Kristoff.

I fjor vant han to etappeseirer i Tour de France og Milano-Sanremo, men det holdt ikke til mer enn åttendeplass på det internasjonale sykkelforbundets ranking.

I år har han hentet 132 poeng mer, og passert blant andre Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alberto Contador og Nairo Quintana på lista.

- Det er imponerende. Det viser at han absolutt er av en de beste i hele år, sier lagkamerat Sven Erik Bystrøm til procycling.no.

- Han har prestert vesentlig bedre enn under fjorårets jubelsesong, det er kanskje det mest imponerende?

- Det er ingen tvil om at årets sesong har hvert den aller, aller beste. Om han ikke vant noen etapper i Tour de France, så har han i vært fall vunnet mange andre løp, sier Bystrøm om lagkameraten med 20 proffseirer og fjerdeplass fra VM i Richmond.

- En god indikator Den 28 år gamle Stavanger-mannen gjør det enda bedre på rankingene til sykkelnettstedene CQ Ranking og Procyclingstats.

Disse aktørene har med flere ritt i utregningene sine. Det gjør at nordmannen scorer bedre på prestasjonene i blant annet de norske UCI-rittene.

Valverde topper også disse listene, men Kristoff er andremann hos begge.

• Fra arkivet: Kristoff feirer jubelsesong på toppen av rankingene

I fjor var han nummer fem hos CQ-ranking og tredjemann hos procyclingstats.

- Jeg synes kanskje procyclingstats eller CQ er mest nøyaktig. WorldTour-rankingen tar kun med WT-ritt, og det er ingen som kun sykler det. Det er også mange andre ritt i løpet av en sesong, med lavere kategorier. Derfor blir disse to enda mer nøyaktige.

- Leser rytterne slike rankinger?

- Du følger jo med på det. Det er en indikator på hvor jevn du er i løpet av sesongen. Rittene ønsker man å vinne der og da, men rankingen kommer jo som et resultat av det, mener haugesunderen.

Flandern ga mest poeng I WorldTouren har seieren i Flandern rundt gitt Katjusja-stjernen 100 poeng. Andreplassene i Milano-Sanremo og GP Plouay ga 80, mens andreplassen i Vattenfall ga 60 og tredjeplassen i Quebec 50.

Til sammenlikning fikk Valverde 132 poeng for tredjeplassen i Tour de France og 83 poeng for sjuendeplassen i Spania rundt (og én etappeseier).

VM er ikke en del av rankingen, og fjerdeplassen gir derfor ikke poeng på det internasjonale forbundets ranking.

Norge er ranket som 10. beste nasjon, og det har Kristoff egenhendig sørget for med sine 453 poeng (Edvald Boasson Hagen har ikke syklet på WT-lag, og har følgelig heller ikke hentet poeng her).

Sykling er et lagspill, og uten hjelp fra Bystrøm og flere andre, hadde ikke Kristoff vært i nærheten av disse resultatene.

- Du er avhengig av et godt lag rundt deg og støtte fra andre. Den viktigste og aller største jobben gjør man likevel selv. Alexander viser gang på gang at han er med der oppe. Sist gjorde han det i VM, da han var med og kjempet om medaljene inntil de siste meterne. Han har mer respekt i feltet nå, og jo bedre resultater du får, jo bedre blir posisjonen i laget.

- Nå får han støtten i laget han trenger, men han har gått en hard vei for å komme hit. Han kom seg igjennom det, og har blitt en av de aller sterkeste, påpeker Bystrøm.

PS! Hos procyclingstats er Boasson Hagen ranket som nummer 21, mens han er 20 hos CQ.

Her er utvalgte ryttere på de tre listene:

WorldTour:
1. Alejandro Valverde 675
2. Joaquim Rodriguez 474
3. Nairo Quintana 457
4. Alexander Kristoff 453
5. Fabio Aru 448
6. Chris Froome 430

Hel ranking her!

procyclingstats:
1. Alejandro Valverde 3018
2. Alexander Kristoff 2691
3. Peter Sagan 2192
4. Joaquim Rodriguez 1755
5. Nairo Quintana 1701
6. Greg Van Avermaet 1686
(...)
21. Edvald Boasson Hagen 1151

Hel ranking her!

CQ-ranking:
1. Alejandro Valverde 2936
2. Alexander Kristoff 2737
3. Peter Sagan 2211
4. Chris Froome 1973
5. Alberto Contador 1778
6. Joaquim Rodriguez 1750
6. Nairo Quintana 1750
(...)
20 Edvald Boasson Hagen 1185

Hel ranking her!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!