Årets Navn norsk idrett

På feil TV-fest

Er det noen som virkelig synes at Magnus Carlsen er en større idrettsutøver enn Johannes Høsflot Klæbo?

INGEN ÆRESPRIS I IDRETT: Fantastiske Magnus Carlsen er nok historiens største sjakkspiller, men ikke riktig mann for å få den fremste prisen til norsk idrett. Han som sjakkspiller skulle aldri vært nominert til "Årets Navn i en idrettsbevegelsen han ikke er medlem i. FOTO: AP/Jon Gambrell)
INGEN ÆRESPRIS I IDRETT: Fantastiske Magnus Carlsen er nok historiens største sjakkspiller, men ikke riktig mann for å få den fremste prisen til norsk idrett. Han som sjakkspiller skulle aldri vært nominert til "Årets Navn i en idrettsbevegelsen han ikke er medlem i. FOTO: AP/Jon Gambrell) Vis mer
Publisert

skjer det igjen, som en forsinket nyttårsfeiring:

  • Arrangøren NRK og Idrettsforbundet tar med sjakkspilleren Magnus Carlsen blant kandidatene til Årets Navn i norsk idrett.

Kåringen skjer lørdag kveld, og den glitrende sjakkspilleren er i første omgang med i en semifinale der du er invitert til å stemme fram seks finalister innen fredag.

Men noe ved denne kåringen stemmer slett ikke. For mens Carlsen kanskje er kvotert inn blant de 16 semifinalistene for å få opp seertallene hos NRK som har TV-rettighetene for sjakk, er Johannes Høsflot Klæbo kuttet ut.

Klæbo vant forleden Tour de Ski etter å ha utklasset det russiske skifenomenet Aleksandr Bolsjunov, men den seieren teller først i neste års kåring. Denne gangen var det tre VM-gull fra ski-VM i Oberstdorf sist vinter som ikke holdt for å bli nominert til den største prisen på Idrettsgallaen.

I dette verdensmesterskapet mistet Johannes den fjerde sensasjonelle gullmedaljen fra 5-mila. Det skjedde fordi han bevisst ble presset inn mot reklameplakatene på skistadion av den samme Bolsjunov, og knakk staven til russeren.

En mer dramatisk og omdiskutert sportsbegivenhet så knapt norske TV-seere i 2021, men i denne kåringen er det ikke alltid den sportslige opplevelsen for det store norske idrettspublikummet som teller.

Det er også NRKs senderettigheter, og det å få med flest mulig spennende navn til den årlige TV-festen. Altså slik enhver annen TV-kanal eller avis hadde tenkt om de hadde arrangert noe lignende. Også vi i Dagbladet.

Men ikke slik idrettsbevegelsen skal tenke.

IRONISK nok var det nettopp Johannes Høsflot Klæbo som for noen uker siden snakket om hvordan denne bindingen mellom TV-selskaper og sport truer både medienes -og utøvernes frihet.

Da var det slett ikke sine egne muligheter som Årets Navn han hadde i tankene, men hvordan disse kommersielle hensynene bestemmer de ulike TV-kanalenes dekning av sport. Det var derfor han først nektet å følge Skiforbundets nye reklameavtale med Viasat; det samme selskapet som sitter med det meste av TV-rettighetene til langrenn:

- Jeg mener at en slik avtale verken tjener Skiforbundet eller Viaplay. I stedet kan den være skadelig da det kan settes spørsmålstegn til dem rundt temaet uavhengighet, sa Klæbo før han ble presset av Skiforbundet til å føye seg.

Helst er det NRK som gang etter gang frister de norske idrettslederne, Men uansett forklaring innad i juryen, er dette noe idretten burde si nei til.

Fordi slike feilslåtte kåringer over tid svekker idrettsbevegelsen selv.

AKKURAT det var pinlig tydelig for to år siden. Da kom Magnus Carlsen rett fra en opprivende strid om makten i Norges Sjakkforbund der han prøvde å kjøpe stemmer nok til å få til en markedsavtale med et utenlandsk bettingselskap.

Stort verre kan det ikke bli for en norsk idrettsbevegelse som på grunn av fornuftsekteskapet med Norsk Tipping forsaker den internasjonale gamblingindustrien og alt dens vesen:

  • Men selv den gang våget ikke de sentrale idrettslederne våre å si klart ifra.

Bare noen måneder etter at sjakkmesteren hadde prøvd å kuppe den frivillige norske sjakkbevegelsen ved hjelp av tvilsomme sponsormillioner, var han selvsagt helt uaktuell til å få idrettens hederspris.

Denne åpenbare sammenhengen var det ingen idrettstopp som forklarte deg.

DA Magnus Carlsen klaget på manglende nominasjon rett før jul det året, skyldte toppidrettssjefen heller på at sjakkmesterens sine beste resultater kom litt for seint i 2019 til å være med i avstemningen:

- Sjakk regnes ikke inn i idrettsprisene, for de er ikke en del av norsk idrett. Den eneste klassen som sjakkspillere kan bli nominert i, er Årets Navn med andre kriterier, forklarte juryformann Øvrebø vrakingen av Magnus Carlsen til Aftenposten.

Det var en klein bortforklaring fra norske idrettstopper som var redde for å tråkke populære Magnus Carlsen på sjakkmesterens ømme tå.

I FJOR ble det enda verre, selv om de norske TV-seerne til slutt stoppet skandalen og passet på at idrettsutøverne vant idrettens egen pris.

Da gikk toppidrettssjef Tore Øvrebø tilbake på alt han alltid har sagt om sjakk som idrett. Plutselig lot han Magnus Carlsen bli nominert i herreklassen til "Årets idrettsprestasjon":

- Hadde det vært et normalt år, hadde han ikke blitt nominert i den kategorien, forsikret toppidrettssjefen til Dagbladet; som om et corona-år fritar norsk idrett fra å stå opp for verdiene sine.

Men det har skjedd ofte den siste tida, og nå skjer det igjen. Sannsynligvis fordi Magnus Carlsen er så populær at han er fin å ha med for seertallene på lørdag.

Hva som egentlig er sagt om dette spørsmålet i juryrommet, får du uansett ikke vite.

NORSK IDRETT er derimot fortsatt tjent med å hedre de som styrker deres egen frivillige bevegelse. Der er Magnus Carlsen fremdeles en svært dårlig kandidat, og det har ikke noe å gjøre med hans fenomenale kvaliteter som sjakkspiller.

Problemet for juryen er at sjakkspill egentlig ikke teller så mye i en slik kategori som «Årets Navn». Sjakk er ingen del av norsk idrett, og hører heller ikke hjemme i internasjonale kåringer av idrettsprestasjoner.

Det med Magnus Carlsen og Idrettsgallaen er blitt en særnorsk greie fordi vi plutselig måtte forholde oss til at historiens kanskje beste spiller var norsk. Det som startet med en spesialpris til en sensasjonell 18-åring på Idrettsgallaen i 2009, er seinere blitt til en årlig diskusjon med stadig mer oppfinnsomme bortforklaringer for å sole seg i glansen av dette sjakkfenomenet.

DEN GANG i lykkerusen brøt også vi i Dagbladet reglene ved å dra inn Carlsen i kåringen av «Folkets Idrettspris». Vi tenkte like kommersielt som NRK, og lot villig Magnus Carlsen bli stemt fram som vinner år etter år:

  • Men norsk idrett er nødt til å tenke lenger fordi denne bevegelsen forvalter noe helt annet og større enn seertall eller medieøkonomi.

Idretten skal passe på den felles sportslige kulturarven vår. Og da er det vrient å forsvare en sjakkspiller, mens idrettslederne selv vraker en av de største i norsk skihistorie.

SELVSAGT er det vanskelig å sette sportsprestasjoner opp mot hverandre uten å gjøre grove feil som at Bodø/Glimts nyskapende magiker Kjetil Knutsen ikke er blant kandidatene til «Årets Trener».

Det viser også historien om den glitrende unge snøbrettkjøreren Marcus Kleveland som ikke nådde opp i noen kategori i alle kåringene for 2021. Klæbo er jo tross alt nominert i klassen som fjorårets beste mannelige utøver, der Kleveland etter min mening er forbigått av utøvere fra mer tradisjonelle idretter.

Sånn blir det når det er 54 idretten å velge fra, og resultatene er forbløffende sterke. Dagbladet hadde også 15 navn foran Klæbo til siste «Folkets Idrettspris» som overlegent ble vunnet av Karsten Warholm etter mirakelrekorden på 400 meter hekk i Tokyo-OL. Nivået i norsk toppidrett er historisk høyt.

En landsomfattende frivillig bevegelse må ta mange hensyn i den fremste æresprisen sin utover det å vurdere sportslig nivå. Spesielt for å sikre det mangfoldet som gjør idretten så viktig i fellesskapet vårt.

Men uansett er det vanskelig å forklare hvorfor en utenfor idretten skal få sjansen til å ta den største prisen på Idrettsgallaen. Og det til og med istedenfor den skiløperen som nå revolusjonerer nasjonalsporten vår, og som slo den russiske nasjonalhelten Aleksandr Bolsjunov opp Monsterbakken i Tour de Ski.

Det var derfor de største russiske sportsmediene forleden hadde hovedoppslag om nordmannens sensasjonelle nivå:

- Nå er det han som både er jegeren og er i stand til å løpe fra hvem som helst når som helst, skrev kommentatoren i Sport-express.ru sjokkert over det som har skjedd med verdens beste skisprinter de siste sesongene

Er det virkelig noen utenfor NRKs markedsavdeling som seriøst mener at sjakkspilleren Magnus Carlsen var en større idrettsutøver enn Johannes Høsflot Klæbo i 2021?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer