Krystsina Tsimanouskaja

På flukt med seks livvakter

Under OL i Tokyo ble Krystsina Tsimanouskaja (24) tvunget på flukt for å gjemme seg fra det hviterussiske regimet. Nå lever hun på humanitært asyl i Polen, omgitt av seks livvakter.

PÅ FLUKT: Krystsina Tsimanouskaja har levd på flukt fra det hviterussiske regimet i en drøy måned. Foto:: Darek Golik / Reuters / NTB
PÅ FLUKT: Krystsina Tsimanouskaja har levd på flukt fra det hviterussiske regimet i en drøy måned. Foto:: Darek Golik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For etter å ha kritisert det hviterussiske treningsapparatet på sosiale medier under OL i Tokyo, ble Timanouskaja forsøkt flydd hjem mot sin egen vilje.

Noe hun nektet, av frykt for sin egen sikkerhet.

Ifølge BBC skal trenerstaben ha møtt opp på rommet hennes og bedt henne pakke sakene sine, og tatt henne med på flyplassen.

- Ledelsen gjorde det klart at idet jeg kom hjem, ville jeg definitivt få en form for straff. Det var også dårlig skjulte hint om at jeg kunne vente meg mer, sa sprinteren til Associated Press den gang.

Den hviterussiske olympiske komité hevdet på sin side at hun blir sendt hjem på grunn av hennes emosjonelle og psykologiske tilstand, meldte Sky News.

IOC: Den hviterussiske sprinteren Krystsina Timanovskaja skal ha blitt forsøkt flydd hjem fra Tokyo mot sin vilje, i et innlegg på sosiale medier spør hun IOC om hjelp. Video: AP, NTB Vis mer

Nå lever friidrettsutøveren omringet av seks livvakter døgnet rundt i Polen. Helt uten penger.

- Det er veldig komplisert sier hun til Der Speigel, gjengitt av Blick.

Fikk hjelp av japansk politi

Med hjelp fra japansk politi på flyplassen lyktes Tsimanouskaja, via omveier, å komme seg til Polen. Der har hun omsider fått innvilget humanitært asyl i Warsawa.

Etter en måned på flukt har tyske Der Spiegel truffet friidrettsutøveren, der hun lever sammen med kjærsten. Og det er den polske staten som betaler for å forsørge dem begge.

LEVER I EKSIL: Krystsina Tsimanouskaja sammen med kjærsten Arsenij Zdanevitsj. Foto: AP/NTB
LEVER I EKSIL: Krystsina Tsimanouskaja sammen med kjærsten Arsenij Zdanevitsj. Foto: AP/NTB Vis mer

- Jeg har ikke penger, og jeg har ikke lenger noen konto. Det vi hadde spart, gikk til bil, og lønna har jeg brukt til å hjelpe min mor med å betale ned et lån, sier hun.

I tillegg blir hun fulgt av seks livvakter døgnet rundt. Delvis fordi den hviterussiske aktivisten Vitalij Sjisjov ble drept i eksil i Ukrainas hovedstad Kiev for bare noen uker siden. Et drap som opposisjonen mener ble orkestrert av president Aleksandr Lukasjenko.

- Det skremte meg. Det er veldig komplisert, forteller hun.

Vil konkurrere for Polen

Tsimanouskaja forteller videre at hun ser på seg selv som en patriot, og at hun ikke vil gi opp sitt hviterussiske pass. I framtida ønsker hun fortsatt å konkurrere for Polen internasjonalt.

Det kan imidlertid ta opptil tre år å endre statsborgerskap, men hun håper prosessen vil bli fremskyndet.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Hjemme i Hviterussland har Tsimanouskaja fortsatt sin mor og bror. Mora trues med oppsigelse, og broren blir tvunget til å gå i militæret, selv om han er pensjonert for tidlig på grunn av synshemning.

Aleksandr Lukasjenko, Hviterusslands diktator, har holdt hardt grep om landet siden 1994. I 2020 brøt det ut store masseprotester i gatene i hovedstaden Minsk, etter at flere borgere protesterte mot at presidentvalget var rigget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer