Krystsina Tsimanouskaja

På flukt med seks livvakter

Under OL i Tokyo ble Krystsina Tsimanouskaja (24) tvunget på flukt for å gjemme seg fra det hviterussiske regimet. Nå lever hun på humanitært asyl i Polen, omgitt av seks livvakter.

PÅ FLUKT: Krystsina Tsimanouskaja har levd på flukt fra det hviterussiske regimet i en drøy måned. Foto:: Darek Golik / Reuters / NTB
PÅ FLUKT: Krystsina Tsimanouskaja har levd på flukt fra det hviterussiske regimet i en drøy måned. Foto:: Darek Golik / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For etter å ha kritisert det hviterussiske treningsapparatet på sosiale medier under OL i Tokyo, ble Timanouskaja forsøkt flydd hjem mot sin egen vilje.

Noe hun nektet, av frykt for sin egen sikkerhet.

Ifølge BBC skal trenerstaben ha møtt opp på rommet hennes og bedt henne pakke sakene sine, og tatt henne med på flyplassen.

- Ledelsen gjorde det klart at idet jeg kom hjem, ville jeg definitivt få en form for straff. Det var også dårlig skjulte hint om at jeg kunne vente meg mer, sa sprinteren til Associated Press den gang.

Den hviterussiske olympiske komité hevdet på sin side at hun blir sendt hjem på grunn av hennes emosjonelle og psykologiske tilstand, meldte Sky News.

Nå lever friidrettsutøveren omringet av seks livvakter døgnet rundt i Polen. Helt uten penger.

- Det er veldig komplisert sier hun til Der Speigel, gjengitt av Blick.

Fikk hjelp av japansk politi

Med hjelp fra japansk politi på flyplassen lyktes Tsimanouskaja, via omveier, å komme seg til Polen. Der har hun omsider fått innvilget humanitært asyl i Warsawa.

Etter en måned på flukt har tyske Der Spiegel truffet friidrettsutøveren, der hun lever sammen med kjærsten. Og det er den polske staten som betaler for å forsørge dem begge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.