Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«På flyet fra USA trodde jeg ryggen skulle brekke i to»

Golfåret åpnet på verst mulig måte for Suzann Pettersen.

20. januar måtte hun operere albuen, og fikk et ufrivillig opphold fra køllene sine på 10 uker. Da hun sesongåpnet 29. april og ble nummer 29, viste det seg å være for tidlig, med bare ni treningsdager bak seg.

-  Jeg hadde ikke grunnlag nok, selv om jeg til tider spilte vanvittig bra, sier Suzann til Dagbladet.

For Suzann mener faktisk at hun rent sportslig gjorde sin aller beste sesong, helt til ryggen sendte henne av banen. Til tross for at hun mistet 11 turneringer, hadde hun fem topp 10-plasseringer.

Smalt i ryggen-  Da jeg spilte State Farm Classic 2. september smalt det i ryggen den første turneringsdagen, sier Suzann, som til tross for store smerter ledet etter to dager.

-  Jeg klarte nesten ikke å svinge med kølla - jeg måtte varme opp med beinøvelser ett minutt før hvert eneste slag.

Suzann begynte å miste lengde på slagene sine, og kom ikke i posisjon for å kunne gi seg muligheten til å ta sin aller første turneringsseier på USA-touren.

-  Jeg hadde ikke bevegelighet på grunn av en prolaps i ryggen, sier Suzann.

Likevel oppnådde hun årets beste plassering og ble nummer fem. 14 dager seinere misset hun cuten og satte kursen til Norge.

Dødssliten i hodet

-  På flyet fra USA trodde jeg ryggen skulle brekke i to, sier Suzann, som få dager seinere bestemte seg for å gi opp sesongen.

Siden har hun hatt intensiv behandling og har trent styrke på overkropp og rygg. Tidlig i desember våknet hun opp til noe som virket som en drøm: ryggen var bra, men hun vet at den ikke er leget.

Likevel:

-  Pausen har gjort meg godt, jeg har fått slappet av, vært sammen med venner og kjente og fått sovet godt, sier Suzann.

Hun forteller at hun er blitt bevisst på å tenke hvordan hun går, sitter, reiser og bøyer seg. De siste dagene har hun prøvd seg med kølle og ball innendørs på Fornebu utenfor Oslo.

-  Kroppen min er fit nå, men etter halvannen time med trening er jeg dødssliten i hodet, sier Suzann. -  Jeg føler meg som en nybegynner, og aner ikke hvor ballen går.

Da vi spør Suzann om hun noen gang har hatt tanker for at hun måtte gi opp golfkarrieren, kommer det kjapt:

-  Nei. Aldri.

Mer skadd enn andreAkkurat nå er Suzann rusten, men hun håper 2005 skal bli hennes første sesong som skadefri golfproff. Hun legger ikke skjul på at hun har hatt uflaks med skader siden hun vant French Open på Europatouren i 2001.

-  Jeg føler at jeg har hatt min del med skader nå, sier Suzann. -  Ingen andre der ute har hatt så mye som meg.

Suzann sier at det aldri har vært snakk om å operere ryggen, og at hun har lært masse av skadene sine, ikke minst denne sesongen. Hun vet at det er viktig ikke å forhaste seg, men er utålmodig etter å komme i gang igjen.

-  Jeg er superkeen på å starte opp igjen, men forsøker å dempe optimismen, sier Suzann. -  Jeg er dødsredd for at ryggen ikke vil være med på leken.

Langrenn i HemsedalSuzann har feiret jul hos mamma og pappa i Oslo, og befinner seg akkurat nå på langrennski i Hemsedal. Hun har gitt seg forbud på nedoverski. Dumme fall skal ikke få ødelegge ryggen.

-  Hvis alt stemmer, reiser jeg hjem til Orlando, Florida 10. januar for å starte opp treningen med køller på bane igjen, sier Suzann.

Hvis 2005 blir som Suzann håper, blir hun ikke å se i Europa før storturneringen Evian Masters i Frankrike i juli. For når golfesset trolig sesongåpner på Hawaii 24. februar, håper hun å spille seks-sju turneringer på rad.

-  Jeg er spent på hvor jeg ligger, for jeg har ikke fått bevist for meg selv hvor bra jeg kan spille, sier Suzann. -  Fordi jeg aldri har vært helt frisk.

Så sant Suzanns rygg forblir bra, har hun satt seg klare mål for neste år. Det er lenge siden hun vant en turnering (juli 2001), og det liker den ambisiøse 23-åringen dårlig.

-  Målet mitt er å kjempe i toppen hver eneste uke, sier Suzann. -  Når sesongen er over skal jeg være på topp 10 sammenlagt LPGA-touren.

-  Moden nok til å vinnePå årets USA-tour havnet Suzann på en beskjeden 58.-plass, og spilte inn ca. 194 000 dollar (ca. 1,3 mill. kr). 10.-plassen var 500 000 dollar mer verdt.

-  Nå føler jeg at jeg er moden nok til å ta min første seier på Touren - jeg har skaffet meg erfaringen, sier Suzann.

Hun bryr seg ikke om hun vinner en Major-tittel eller bare en vanlig turnering. Hun ønsker bare å vinne.

-  Bare navnet mitt havner på toppen av resultatlista igjen - slik jeg var vant til tidligere, sier Suzann.

Når golfesset ankommer Florida i januar, venter nye køller på henne. Trolig skifter hun driver fra Titleist til Taylor Made. For å få bedre lengder på utslagene sine. Og kanskje ta opp kampen med verdens beste golfspiller - Annika Sörenstam.

-  Gapet vil minske-  Jeg tror gapet som har vært opp til Annika har minsket, og det vil fortsette, sier Suzann.

Hun forteller at hvis man setter press på den 34-årige suverene svensken, er heller ikke hun alltid superstødig.

-  Hvis et par spillere får en toppsesong neste år, kan Annika utfordres på toppen, sier Suzann Pettersen til Dagbladet. -  Gjerne meg, men først må jeg bli sikker på ryggen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media