Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Leif Kristian Nestvold-Haugen

På full fart tilbake etter brudd i ryggen

Leif Kristian Nestvold-Haugen trener lett etter bruddet i ryggen han pådro seg i sommer. Han tror ikke skaden setter han mye tilbake før sesongen starter.

BEDRING: Leif Kristian Nestvold-Haugen pådro seg et brudd i ryggen i sommer. Foto: Ruud, Vidar
/ NTB scanpix
BEDRING: Leif Kristian Nestvold-Haugen pådro seg et brudd i ryggen i sommer. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens de andre gutta på alpinlandslaget trener for fullt i sesongoppkjøringen har 30-åringen så langt drevet med alternativ trening. Årsaken er ett brudd i ryggen han pådro seg under en treningstur på terrengsykkel i sommer.

Da NTB traff han i Oslo forrige uke var han i gang med det han sa var «en lett økt», men som kan være tung nok for den vanlige mannen i gata.

- Det er litt mindre belastning enn hva jeg er vant til, men jeg har trent ganske hardt de siste tre ukene. Det har ikke vært noen belastning på rygg, men nå har jeg fått klarsignal til å gradvis legge vekt på ryggen, sier Nestvold-Haugen som bekrefter at det går rett vei.

- At jeg ikke har fått kjørt knebøy ødelegger nødvendigvis ikke sesongen, det finnes mange måter å trene på både utholdenhet og styrke uten å belaste ryggen.

Han tror ikke skaden kommer til å sette han tilbake før sesongstart.

Slo salto over styret

- Det er ikke første gang jeg har vært gjennom en liten fartsdump i sesongoppkjøringen. Ideelt sett ønsker man å holde seg skadefri og frisk for å få best utbytte av det man gjør. Men nå ble det en gang sånn, så får man gjøre det beste ut av det.

Selv uhellet fant sted med litt for stor selvtillit på terrengsykkelen i starten av juli. Treningsturen var egentlig over, men 30-åringen ønsket å prøve de siste hundre meterne en gang til, for der var det et lite hopp.

- Ikke noe voldsomme greier, sier han om selve hoppet.

- Men nok til at man fikk litt luft. Jeg kom i ubalanse, og gjorde vel feil bevegelse.

Sykkelturen endte med at han slo salto over styret og landet på ryggen.

- Jeg kjente at det smalt og at det ikke var noe godt. Jeg har brukket noen bein gjennom årene, og kjenner smerten. Jeg tenkte at «dette ikke gikk bra», men så håper man at det ikke er så ille som man tror. Men det var det.

Sover i timen

Alpinisten sier terrengsykling er en lystbetont måte å trene på, som har enkelte likhetstrekk med det å stå på ski.

- Det er noen likheter. På fart og spenning, hvordan man angriper svinger og linjer og sånne ting som kan være litt spennende når man står på ski, sier Nestvold Haugen som går inn i sin niende verdenscupsesong.

- Hvis man skal gjøre det samme år etter år, så kan det fort bli at man sover i timen. Så det gjelder å variere så man hele tiden holder seg fokusert og yter god innsats.

Vet hva som må til

Foran sesongen er ett av målene er å bli mer stabil, og han vet hva han må gjøre.

- Jeg måtte tørre å slippe meg løs, og ta risiko, for å ta det siste steget. De beste gutta er vant med å kjøre med den intensiteten, sier han og legger til at han ønsker å stabilisere seg på topp-fem på en god dag, og topp-ti på en dårlig dag.

- I fjor var jeg topp fem ved flere anledninger, men bunnivået var litt for dårlig.

Jobben med å stabilisere seg i full gang.

- Det er den jobben vi gjør her i treningssenteret som legger grunnlaget for at vi skal holde mange runder. Men det er skiløper jeg er, ikke styrkeløfter – så jeg gleder meg til å få på skiene igjen.

Hele Norges coronakart