Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På gjengrodde stier

Ikke mye minner om det i dag, men det var faktisk her i det høye gresset Bjørn Einar Romøren (23) svevde av lykke allerede i barndommen.

Stem på klubben i ditt hjerte! BÆRUM (Dagbladet): Rett over en liten bakketopp fra barndomshjemmet i Nadderudveien i Bærum sto tre fristelser på 8, 15 og 25 meter. Svære som skiflygningsbakker å regne den gangen tre år gamle Bjørn Einar Romøren hoppet på ski første gangen. Jomfruhoppet var inspirert av storebror Jan Erik, som nettopp hadde begynt å hoppe sammen med kompisen Kjetil.

-  I oppveksten kalte mamma meg bare for «jeg også». Alt broren min gjorde, skulle jeg også gjøre. Sånn hadde det seg at jeg begynte tidlig med hopping, sier Bjørn Einar Romøren til Dagbladet.

-  Var klin gæren

På den tida hadde han allerede stått mye på slalåm. Storebror likte nemlig det også ...

-  Hele livet mitt har dreid seg om idrett. Som unge var jeg klin gæren og var med på alt. Når det kom til ting som så farlige ut, var broren min plutselig «snill» og lot meg få kjøre først, smiler Romøren.

Men det var hopping som ga Bjørn Einar den store lykkefølelsen. Og med tre bakker nesten rett utenfor stuedøra ble det trippel lykke.

Eller faktisk firedobbel:

Før han satte utfor de tre mammutbakkene på 8, 15 og 25 meter, øvde den unge krabaten - som på den tida ble kalt «Smørbukk» - seg på et lite selvlagetsnøhopp.

-  Som liten var jeg noe over middels rund, men så tok genene tak. Faren min er så tynn at jeg i dag sliter med å komme inn i dressene hans. Og broren min er enda tynnere enn meg.

Klubb

Hosle IL

Stiftet: 1947

Antall medlemmer: Ca. 1100

Idretter: Fotball, håndball, hopp, bandy og langrenn

Hoppforeldre

Tross sin unge alder har Bjørn Einar Romøren i år 20-årsjubileum som medlem i Hosle IL. En gang - langt inn i framtida - vil det også slutte der. I Hosle IL. Klubben med slagordet «Idrettslaget du vil trives i».

-  Klubben har støttet meg i alle år. Jeg har fått igjen mye mer enn kontingenten. Nå er det min tur til å støtte dem. Så lenge jeg er aktiv vil jeg alltid representere Hosle IL. Jeg er stolt av moderklubben, selv om jeg nå har mest med Kollenhopp og landslaget å gjøre, sier Romøren.

Klubben ble etter hvert like naturlig samlingssted som kjøkkenbordet hjemme. Familien var like mye i hoppbakken som rundt middagsbordet. Mamma Bente-Lill (55) og pappa Trygve (57) har fulgt opp hele veien og har vært sentrale i både klubben, på kretsplan og på forbundsnivå.

-  Hoppfedre er et kjent begrep i hoppsporten. Jeg har hopp foreldre . Mamma er nestleder i hoppkomiteen, et verv jeg er imponert over at hun har, for det krever bein i nesa, sier Bjørn Einar Romøren.

To brukne hender

Storebrors hoppkarriere endte da han var 17. Han kom aldri helt tilbake etter et stygt fall to år tidligere.

For Bjørn Einar ble derimot skileiken fra barndommen et levebrød. 14 år gammel tok han det endelige valget om å gjøre karriere av å stupe ut av hoppbakker verden rundt. Da hadde han allerede hoppet 95 meter som 12-åring, og 115 meter på Lillehammer som 13-åring.

Vinteren for ti år siden kunne 23-åringen også blitt tidenes yngste til å hoppe i Holmenkollen, om det ikke hadde vært for at han da sto med to brukne hender. Den venstre brakk etter en salto på telemarksski på Tryvann. Høyre arm røk uka etter, da han satte staven mellom skiene i et kombinertrenn.

Med sitt talent for å hoppe bakker ned hadde han allerede som 12-åring vokst seg ut av barndomsklubben. Hosle IL hadde ikke råd til å finansiere trener på det nivået som var nødvendig. Bjørn Einar hoppet derfor over til et spesialteam for hopping, Kollenhopp. I dag står han i begge klubbene.

Lengste nordmann

-  Kollenhopp har vært med på å prege livet mitt fra jeg var 12 år, men det vil alltid være noe spesielt med Hosle IL. Det var der det startet.

I dag er det Hosleidrettens dag i Bærum. Da er det masse aktiviteter for barn i alderen fem til ti år. Romøren rydder vanligvis plass til det årlige arrangementet, hvor han stiller som aktivitetsleder, men som regel ender opp med å måtte skrive autografer til sine yngre klubbkamerater hele dagen. Men akkurat i år krasjet dagen med egen hoppsamling.

-  Klubben setter pris på at jeg stiller opp. Derfor liker jeg å møte opp på Hosleidrettens dag og årsmøtet. Der må jeg oppsummere sesongen og fortelle noen historier, smiler han.

Romøren bor fortsatt hjemme hos foreldrene i Bærum, og har ingen umiddelbare planer om å flytte ut.

-  Det er vel ikke noe bra sjekketriks å bo hos mamma og pappa som 23-åring, men det er veldig praktisk sånn. Dessuten er jeg jo på reise nesten hele tida.

Hosle-hopperen har tre seirer og totalt ni pallplasseringer i verdenscupen. Dessuten er han med et svev på 227 meter i Planica i fjor den nordmannen som har hoppet lengst på ski gjennom alle tider. Det er også verdens nest lengste hopp, bare slått av finske Matti Hautamäkis 231 meter samme sted.

Mens karrieren er på topp konstaterer Romøren trist at det gikk andre veien med de tre bakkene i Hagabråten. Hoppanlegget benyttes ikke lenger. Nedlagt. Hosle IL samarbeider i dag med Fossum, og all hoppaktivitet er lagt dit.

Hoppvafler

-  Jeg har hatt mye moro i disse bakkene, og noen legendariske klubbmesterskap. Selv om bakkene var så små at jeg uansett aldri ville hoppet her flere ganger, så er det litt vemodig. Dessuten har jeg hatt mye bra egentrening med løping i trappene opp til toppen av bakkene, sier Bjørn Einar Romøren.

På spørsmål om de beste klubbminnene fra barndommen er det ikke det første svevet over 100 meter som kommer først. Det er vafler.

-  Etter hopprenn i 25 minus var det nesten noe spirituelt over det når mamma lovet vafler til kvelds.

NIFs høyeste myndighet er Idrettstinget, og holdes hvert fjerde år.

Sist ting ble holdt på Værnes utenfor Trondheim i 2003.Fram til Norges Idrettsforbund så dagens lys i 1946 hadde idretten siden 1861 vært organisert i henholdsvis Centralforeningen, Riksforbundet, Landsforbundet og Arbeidernes Idrettsforbund (AIF).

HER STARTET EVENTYRET: Bjørn Einar Romøren er den nordmann som har hoppet lengst på ski - 227 meter. Men det var i Hagabråten i Bærum, hvor det sto tre hoppbakker, alt startet. Romøren er stolt av sin opprinnelse i klubben.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media