På hodet inn i egen fest

Hjemmefavoritten Portugal lyktes bare med nasjonalsangen. Resten av EM-åpningen ble falsk.

PORTUGAL (Dagbladet.no): Det var løft over det portugisiske laget under nasjonalhymnen på Dragao Stadion i Porto. Hånd i hånd og fullt trøkk av alle gutta. Stort mer stemningsfylt kan ikke et stort mesterskap starte.

Etterpå skjedde det meste alene og uten rytme.

Verre har knapt noen arrangør startet sin hjemmefest.

FOR SELVSAGT kan dette fortsatt ende bra, selv om bra når det gjelder Portugal og EM neppe er noe dårligere enn semifinale.

Trener Scolari har lagt forventningene enda et hakk høyere:

- Det eneste som teller er seier, sa han.

Men det var før avspark.

FØR AVSPARK var også tempoet i midtforsvaret satt som ett av få spørsmålstegn ved å plassere Portugal blant EM-favorittene. Det var ikke der svaret kom.

Riktignok misset veterankaptein Fernando Couto avgjørende på 0-1, men den feilen hadde ingen ting med fart å gjøre. Bare manglende konsentrasjon til å støte ute på tjue meter før langskuddet til Karagounis og manglende mot til å se på ballen.

Det er ikke slike minus som pleier å hefte ved Couto.

I DET HELE tatt så ikke Portugal ut som seg selv bortsett fra at de fleste spillerne holdt lenge på ballen. Ballbesittelse er en portugisisk dyd, men som regel blir den kombinert både med fart framover i angrepsfasen og rause pasninger til medspillerne.

Nå var både farten og rausheten borte, og med det alt som var av sjanseskapende spill. Selv med en ballfordeling som lå jevnt på 60/40 i favør av hjemmelaget, kom den første portugisiske sjansen etter 75 minutters spill på en helt tilfeldig gresk retur.

DA LEDET allerede Hellas 2-0, og det baklengsmålet bør Scolari diskutere både med seg selv og spillerne. Den tidligere brasilianske VM-mesteren har tatt med seg mye av Brasils spillesystem fra siste mesterskap. Det innebærer at begge sidebackene går i angrep samtidig, mens det defensive ansvaret er overlatt til de to sentrale midtbanespillerne.

Slikt lukter trøbbel på kantene hvis midtbaneankrene ikke trekker opp knottene raskt nok og detter ned på kanten før kontringen kommer imot.

Før straffesparket til 2 - 0 mislyktes akkurat den forflytningen. Ferske Ronaldo måtte selv løpe opp den greske høyrebacken som utnyttet det tomme rommet. og i den duellen ble United-spilleren både for ivrig og keitete.

KANSKJE HAR ikke hjemmelaget fart nok til å løse sin svært offensive satsing. Det høres litt rart ut med Portos Champions League-mesterne Maniche og Costinha på plass sentralt på midten, men i denne kampen var det meste rart.

Som for eksempel at Ronaldo etter de fleste av sine langdryge raid på venstrekanten slo ballen høyt på bakerste stolpe -- garantert et sted det aldri kom noen medspiller.

Ironisk nok kom likevel reduseringen til 1-2 på heading etter at grekerne hadde dominert i lufta foran eget mål. Men da var kampen slutt, en av tre EM-sjanser forspilt og alt som minner om nasjonal feiring feid vekk fra Lisboas gater.

Stort mer hodestups er det ikke mulig å ramle inn i din egen fest.

PÅ HODET: Christiano Ronaldo og Portugal snublet i Hellas og Yourkas Seitaridis i åpningskampen i EM på hjemmebane. Portugal tapte 1-2.