Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- På høyde med fotball-seieren over Brasil i 1998

Ekspertene om knockouten mot Sverige.

NORGES NYE HELTER: Ishockeygutta var høyt oppe etter endelig å ha tatt skalpen til svenskene i går kveld, og får mye skryt i dag.Foto: SCANPIX/EPA/FILIP SINGER
NORGES NYE HELTER: Ishockeygutta var høyt oppe etter endelig å ha tatt skalpen til svenskene i går kveld, og får mye skryt i dag.Foto: SCANPIX/EPA/FILIP SINGER Vis mer

(Dagbladet): Norge begynte å møte Sverige i ishockey i mesterskapssammenheng i 1950. Siden den gang har vi klart ett uavgjortresultat, i 1994.

Resten har svenskene vunnet: Elleve VM-kamper, to OL-kamper, fem U20-kamper og tre U18-kamper.

Men i går lyktes det endelig for Roy Johansen og co, Norge slo storebror etter straffekonkurranse i åpningskampen i VM i Slovakia.

- Dette er absoutt på høyde med Norges seier i fotball over Brasil i VM 1998. Dette er så stort at folk ikke skjønnar det. Vi har aldri slått Sverige, sier Mats Zuccarello Aasen til NRK.

Og får støtte av hockeyfolket her hjemme.

Fantastisk prestasjon
- Jeg har hørt flere som har dratt den sammenlikningen, og jeg syns ikke det er feil, sier TV 2s hockeyekspert Bjørn Erevik til Dagbladet.

- Det er en fantastisk prestasjon, spesielt når man ser på de viktige forfallene fra folk som Patrick (Thoresen) og Mats (Zucarello). Det skal sies at også svenskene har masse folk som ikke er med, men de har også en helt annen bredde, sier Erevik.

FULGTE MED: Mats Zuccarello Aasen er ikke med i VM, men følger med laget fra USA.Foto: SCANPIX/AP/Henny Ray Abrams
FULGTE MED: Mats Zuccarello Aasen er ikke med i VM, men følger med laget fra USA.Foto: SCANPIX/AP/Henny Ray Abrams Vis mer

Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen mener de norske gutta nå har brutt en barriere mange har ventet på at skulle falle.

- Dette er på en måte en stor drøm for alle norske hockeyspillere. Det er imponerende, og jeg hadde ikke trodd de skulle kunne vinne på forhånd, sier han til Dagbladet.

Også han mener seieren er på linje med fotballtriumfen over Brasil.

- Det er for så vidt det, for Norge har aldri slått Sverige før i ishockey. Det er veldig moro å få oppleve for dem som er involverte, sier Thoresen.

Savner ikke profilene
Roy Johansen må altså klare seg uten stjerner som Tore Vikingstad, Mats Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen under dette mesterskapet, og det er med på å dempe forventningene noe.

Svensken innrømmer også at de kan ha undervurdert Norge noe etter at førstemålvakt Pål Grotnes måtte kaste inn håndkleet.

Petter Thoresen tror på ingen måte det var en fordel for Roy Johansen at forventningene ble senket, men skryter i stedet av hvordan landslagsgutta har taklet svekkelsene.

IMPONERT: Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen mener Norge har klart å holde fokus på de spillerne som faktisk er med i VM, og ikke brukt tid på profilene som mangler.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
IMPONERT: Stavanger Oilers-trener Petter Thoresen mener Norge har klart å holde fokus på de spillerne som faktisk er med i VM, og ikke brukt tid på profilene som mangler. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Jeg tror de har vært veldig flinke til å ikke være opptatt av de som ikke er med. Det er de som er der nå som er viktige, og nå har de vist det norske folk hva de er i stand til å prestere, sier han, og får støtte av Bjørn Erevik.

- Det er nesten alltid sånn at resten av gutta hever seg et lite hakk når stjernene mangler, det ser man jo ofte. Flere andre tar tak, og det er viktig, sier TV2-eksperten.

Erevik mener imidlertid at det ikke lenger er sånn at Norges beste menn er så mye dårligere enn svenskene, og mener det er på tide å slutte å snakke så mye om forutsetningene på den andre siden av grensa, med antall ishaller og så videre.

- Vi kan ikke bruke det som unnskyldning hele tida. De beste spillerne våre er gode, det ser vi jo, de gjør det bra i de store ligaene, også i den svenske. Vi har en bra gjeng, og når de klarer å få ut alt potensialet, så har vi et sterkt lag, sier Erevik.

- Jeg tror også det er en fordel for Norge å møte Sverige i åpningskampen. De kommer gjerne treigt i gang, men blir sterkere etter hvert. For Norge kan det ha vært et perfekt tidspunkt, sier han.

Østerrike viktig
Uansett er det neppe Sverige som er den viktigste utfordringen i dette mesterskapet, der ingen kan regne med at Norge skal kjempe i toppen.

Vel så viktig blir nok kampen mot Østerrike, som venter etter møtet med USA i morgen.

STORT ØYEBLIKK: Seieren over Sverige rangeres av flere som på linje med da Kjetil Rekdal avgjorde for Norge mot Brasil i fotball-VM i 1998.Foto: SCANPIX/AP/Michel Euler
STORT ØYEBLIKK: Seieren over Sverige rangeres av flere som på linje med da Kjetil Rekdal avgjorde for Norge mot Brasil i fotball-VM i 1998.Foto: SCANPIX/AP/Michel Euler Vis mer

- Det er det som er nøkkelen nå, nå må gutta nyte det de gjorde i går kveld og kose seg i dag. Det er bra for selvtilliten, men vi må være ydmyke for det som kommer. Det er de to neste kampene som avgjør hvilket sluttspill vi kommer til, sier Petetr Thoresen,

- Denne seieren betyr ingenting om det blir tap for Østerrike. Man får like mange poeng for å slå dem som Sverige, sier Bjørn Erevik.

- Hvor langt kan Norge gå i denne turneringen?

- Det er vanskelig å si. De kan nok klare kvartfinale, når man ser dem slå sverige i første matchen. Men som sagt, den seieren betyr lite om vi ikke slår Østerrike, sier Erevik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media