På høyde med Rosenborg

VIKINGS sammenlagtseier over Chelsea kan sammenliknes med noe av det aller ypperste Rosenborg har prestert i Champions League. Prestasjonen er ekstra kjærkommen i en periode da norsk fotball sliter med selvfølelsen.

  • Landslaget har ramlet nedover på alle rankinglister.
  • Rosenborg har gradvis tapt terreng i Champions League-sammenheng de siste sesongene.
  • Og - inntil i går kveld, og med unntak av Rosenborg - har norske klubber stort sett blitt sendt ut av UEFA-cuper og Champions League med ødelagt selvtillit de siste sesongene.

NORGE HAR ikke helt klart å henge med i det europeiske sjiktet vi har elsket å kalle oss en del av. I dag kan vi med stolthet prate oss inn dit igjen. Det er bare å henvise til et resultat som vil vekke stor oppsikt i Europa - og gjerne fortelle noe om en fantastisk underholdende fotballkamp og at det fort kunne blitt ytterligere et par måls overvekt til Viking.

OG SOM FOTBALLGLADE nordmenn flest har kalt seg trøndere i disse tider de siste åtte åra, så kan de samme også kalle seg rogalendinger i minst et par uker. Men uansett hva Viking presterer i neste runde, vil klubben bli husket for gårsdagens prestasjon. Bare et borteunder av Rosenborg i Champions League kan ødelegge inntrykket av årets største fotballprestasjon.

DET ER EGENTLIG bare å velge godbiter. Og husk - motstanderen regnes som en av de beste i en liga mange mener er verdens beste.

  • Seieren var fortjent nok. Gode lag har matchvinnere i begge ender. Det er et faktum norske fotballspillere blir mint på til stadighet i kamper på internasjonalt nivå, men som ofte glemmes i trøstepraten om målsjanser og marginer.

I går var det Viking som hadde individualistene som avgjør tette kamper på dette nivået.

  • Viking scoret fire mål i går. Fem til sammen på to kamper. Det er mye på dette nivået. Oppsiktsvekkende mange blir det når vi kjenner norsk fotballs tradisjonelle svakheter i de avgjørende situasjonene foran mål.

OG SELV OM trener Benny Lennartsson gjerne ønsker å skille seg ut fra den tradisjonelle norske fotballskolen, så er også Viking et lag som i stor grad er bygd opp på tradisjonelle norske fotballverdier i form av defensiv trygghet.

Nå er det riktig ikke noe motsetningsforhold mellom å være gode bakover og å score mange mål. Tvert imot, det er en klar sammenheng. Det er bare så veldig uvanlig at det skjer med norske lag.

  • Viking hadde også den beste spissen: Erik Nevland. Med en mislykket fortid i engelsk fotball. I går var det umulig å finne en eneste grunn til at han ikke vil få nye muligheter - og en vellykket framtid.

STABÆK TAPTE 2- 1 for Anderlecht - og røyk ut av UEFA-cupen på bortemålsregelen. På Ullevaal var kampbildet langt mer typisk norsk enn i Stavanger.

  • Stabæk skapte mye framover med kollektive ferdigheter, men sviktet individuelt i de avgjørende situasjonene.

Motsatt med Anderlecht:

  • Et svakere kollektiv, men dyktigere individualister.

Og på en kveld da Stabæk manglet både dyktigheten og en kompetent dommer (Stabæk ble snytt for straffe, og Anderlechts seiersmål var hands), og etter hvert måtte ofre seg framover på banen, oppsto rommene individualistene trengte for å avgjøre kampen.

Trist for Stabæk. Men heldigvis bare for dem. Det sørget Viking for.