Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På innsida av Elverum: «Norges beste håndballby»

Dagbladet var flue-på-garderobeveggen i ei uke.

 REGJERENDE SERIEMESTER: Norges beste håndballag i Norges beste håndballby? Foto: Erik Eikebrokk
REGJERENDE SERIEMESTER: Norges beste håndballag i Norges beste håndballby? Foto: Erik Eikebrokk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): I skogholtet ved ei rundkjøring i ingenmannsland, mellom ei veikro og en militærleir, ligger Terningen arena.

Kan dette være Norges beste håndballby?

Forberedelser Elverum-spillerne tusler slukøra av banen. Forlegne blikk fester seg i den nylagte blågule Champions league-parketten. Hjemmefansen slutta å synge lenge før pausesignalet lød.

Fire timer tidligere er stemningen en helt annen.

 PEP-TALK: Michael Apelgren er spillende trener, men er for tiden skadet. Foto: Erik Eikebrokk
PEP-TALK: Michael Apelgren er spillende trener, men er for tiden skadet. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Latteren henger løst rundt lunsjbordet. #4 Kalle, det nærmeste klubben kommer en svensk playboy, forteller gamle røverhistorier som om de var nye. Ferskisene #18 Burud og #19 Ekren taper pliktskyldig for #10 Nordberg i mobilspillet Wordbrain. Mikrofonvante #21 Stegavik gjør sitt tredje eller fjerde intervju med lokalpressen. #24 Øien forsyner seg fra pastadisken nok en gang.

 TAIGA'N: Optimister, nesten hele tida. Foto: Erik Eikebrokk
TAIGA'N: Optimister, nesten hele tida. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Her, i Terningen arenas foajé, møtes Elverums mannlige håndballspillere før hver hjemmekamp. Noen mer presise enn andre. #4 Kalle og #20 Mitrovic sørger for en stadig voksende botkasse. Forsentkomming, mobilbruk og kjefting på dommere er blant forseelsene som straffes hardest.

 UGLER I MOSEN? Hugo Hubro er Elverums lojale maskot. Foto: Erik Eikebrokk
UGLER I MOSEN? Hugo Hubro er Elverums lojale maskot. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

- I didn't say anything, er Mitrovics vanlige, men lite troverdige, forklaring.

 TAKTIKK: Slik skal motstanderen slås. Foto: Erik Eikebrokk
TAKTIKK: Slik skal motstanderen slås. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

I garderoben henger nyvaska, hvite spillerdrakter med svarte nummer på knagger. Næss og Børresen, støtteapparatet, heller pulver i drikkeflasker og fyller på riktig mengde vann. Fysioterapeut Bronken sorterer teip, bandasjer og isposer i en metallkoffert. Assistenttrener Hamar tegner opp startsjuer på flip-over og skriver korte huskeregler under.

For tredje gang på én uke er det kampdag i Elverum, og de faste aktørene gjør sine vanlige forberedelser.

Pep-talk Spiriten er på bunn, håpet svinnende. #5 Øverby rister nesten umerkelig på hodet. #21 Stegavik skraper forsiktig i gulvet med foten. #20 Mitrovic banner på serbisk. #4 Kalle har ingen flere røverhistorier på lager.

Lyden av faste gjøremål blander seg med nervøs latter. #2 Linderud, #7 Børresen og #17 Toft slår seg ned under draktknaggene. #15 Lindboe sørger for triggende dunkdunk-musikk i høyttalerne, som for å kamuflere sløret av alvor som er i ferd med å legge seg over spillerne.

 TRØNDERSK NOMADE: Steffen Stegavik har spilt for Heimdal, Drammen, IL Tempo, Kolstad og Baia Mare. Foto: Erik Eikebrokk
TRØNDERSK NOMADE: Steffen Stegavik har spilt for Heimdal, Drammen, IL Tempo, Kolstad og Baia Mare. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

På gulvet, midt imellom benkeradene og dusjen, sitter førstekeeperen med ryggen mot veggen. #87 Nergaard er stille, men fokusert. Keepere er kjent for å være en egen rase, ikke helt som alle andre.

 STRIDSKLAR: Spillerne venter utålmodig i tunnelen. Foto: Erik Eikebrokk
STRIDSKLAR: Spillerne venter utålmodig i tunnelen. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Mens spillerne venter på at trener Michael Apelgren skal gjøre sin entré, ligger #7 Børresen i full strekk på den altfor korte massasjebenken. En klisterklump på størrelse med en knyttneve blir stadig større mens #3 Eide bruker den til å fjerne klister fra en håndball. #4 Kalle fikser håret.

Pause Rolig, men bestemt, åpner Micke døra inn til en alvorstung garderobe. Treneren lar sin egen tilstedeværelse blande seg med den nedslåtte stemningen, før han fester blikket på hver og en av spillerne. Én etter én kikker de opp, i søken etter nytt håp.

- Hør, sier svensken og vender ansiktet dit lyden kommer fra.

Garderoben er en trang og intim flate på 15 kvadratmeter. Luftekanaler i taket til tross; når tjue menn samles i et lukket rom uten vinduer og gjennomtrekk, blir odør og atmosfære deretter. Fotsvette, massasjesalve, head & shoulders og axe. Med andre ord: Lukten av mann! Dessuten spiller svensk-serbiske Mitrovic alltid i samme underbukse.

 SISTEMANN: Kaptein #87 Morten Nergaard. Foto: Erik Eikebrokk
SISTEMANN: Kaptein #87 Morten Nergaard. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

#20 Mitrovic, matchvinneren fra den første Champions league-kampen, gjennomfører et hasteinngrep på en ødelagt sko - sportsteip gjør susen. En neve harpiks, som gir bedre grep om ballen, klines på en teipbit som festes på skoens hæl.

Kaptein Nergaard har ikke på underbukse i det hele tatt. Annerledes-keeperen er snart strippet for klær.

- Jeg dusjer alltid før kamp, har gjort det i mange år, sier Nergaard mens hans trekker av seg det ene klesplagget etter det andre.

 FANS: Taiga'n er ifølge seg selv Norges beste fans. Foto: Erik Eikebrokk
FANS: Taiga'n er ifølge seg selv Norges beste fans. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Etter et kort taktikkmøte har spillerne en pause hvor de kan gjøre som de vil. Noen spiller kort eller fotball, andre går tur. #87 Nergaard dusjer.

- Det gjør at jeg føler meg freshere og mer opplagt, forteller keeperen usjenert. Til slutt forsvinner den lille suspen også. Dusjingen er ett av flere faste ritualer før kamp, å være sistemann ut av spillertunnelen er et annet.

- Det er forskjell på tilhengere og tilskuere Håpet er knapt hørbart. Men så: "El-ve-rum, El-ve-rum". Først noen få summende røster, så flere; høyere og tydeligere, inntil et taktfast og unisont "El-ve-rum. El-ve-rum! EL-VE-RUM!" presser seg gjennom de hvite murveggene.

 GARDEROBEKLART: Støtteapparatet sørger for topp fasiliteter. Foto: Erik Eikebrokk
GARDEROBEKLART: Støtteapparatet sørger for topp fasiliteter. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

- Vi elsker dette, sier Micke. Det er dette vi sikter mot. Nå er vi her. Vi elsker å score, å blokkere, å jobbe for hverandre. Vi skal være nøye, opptatt av detaljer. Ingenting kommer av seg selv. Vi er et lag. Vi er Elverum. Hør!

En knapp halvtime før kamp begynner tribuneseksjon I å fylles. Her holder Taiga'n til. Det er det lagets trofaste supportergjeng kaller seg. Før hjemmekamper inviterer gjengen til håndballkaffe i idretthallens lobby, hvor de også står for salg av supporterartikler og holder lotteri. På bortekamper chartrer de ivrigste egen buss, for å følge sine helter til både land og strand.

 GARDEROBEKULTUR: Når mange menn samles i et lite rom lukter det mann. Foto: Erik Eikebrokk
GARDEROBEKULTUR: Når mange menn samles i et lite rom lukter det mann. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

- Arendal-fansen gjør alt de kan for å kopiere oss, men vi er fortsatt Norges beste! skryter gjengen selvsikkert.

 #4 KALLE: Kalle Björklund er spillende markedsansvarlig. Foto: Erik Eikebrokk
#4 KALLE: Kalle Björklund er spillende markedsansvarlig. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Klubben ble stiftet så langt tilbake som i 1946, og har et konstant tilsig av talentfulle spillere fra aldersbestemte klasser, som i dag teller 550 spillere. Maksimal kapasitet i Terningen arena er 2 000 tilskuere, snittet ligger på rundt 1 500.

Med trommer, hylende sirener og sangstemmer av varierende kvalitet er supporterne med på å gjøre Elverum - den lille byen i skogen - til Norges håndballmetropol nummer 1.

Stridsklar Danske #11 Mehl er oppe i grunnstilling, skuddklar. #7 Børresen glemmer et øyeblikk den konstante smerten, selv om knærne klager som usmurte hengsler idet giganten reiser seg. Tryllekunstneren #15 Lindboe får tilbake fargen i krigsansiktet. #7 Kalle fikser håret.

Dommeren blåser i fløyta - tre minutter til avkast. Utålmodige spillere spretter opp fra benken. Digre hender dunker sidemannen i ryggen. Motiverende ord overlapper hverandre før spillerne klynger seg sammen i en sirkel ved døra, for en siste preppende preken.

 GIGANTEN: Aleksander Børresen, giganten. Foto: Erik Eikebrokk
GIGANTEN: Aleksander Børresen, giganten. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

- Nu tar vi dom! skriker #4 Kalle, og får som vanlig det siste ordet.

 EL-VE-RUM: Elverum Håndball er klar for kamp. Foto: Erik Eikebrokk
EL-VE-RUM: Elverum Håndball er klar for kamp. Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Foran 1 479 lidenskapelige elverumsinger stormer sju lidenskapelige håndballkrigere ut i spillertunnelen og inn på den blågule Champions league-parketten.

 HÅNDBALLMEKKA: Er Elverum Norges håndballmetropol? Foto: Erik Eikebrokk
HÅNDBALLMEKKA: Er Elverum Norges håndballmetropol? Foto: Erik Eikebrokk Vis mer

Med bare sekunder igjen til avkast, mens Jahn Teigens «Optimist» ljomer over høyttaleranlegget, kommer #87 Nergaard, kapteinen, helt til sist.

Det er ikke farlig å være bedre enn alle andre, men det kan være farlig å si det høyt.

- El-ve-rum. El-ve-rum! EL-VE-RUM! synger Taiga'n.

Høyt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!