STØTTE: Lars Christian Vold fikk viktig mental støtte på veien mot sin vanvittige idrettsbragd i Norseman Triatlon. Foto: Kyle Meyr
STØTTE: Lars Christian Vold fikk viktig mental støtte på veien mot sin vanvittige idrettsbragd i Norseman Triatlon. Foto: Kyle MeyrVis mer

Norseman Triatlon

På innsiden av verdens hardeste triatlon: - Fikk plutselig pungen rett i linsa

Han følte seg som en zombie. Tårene rant av vennenes rørende støtte, mens nakne kompiser fotfulgte Lars Christian Vold (26) da han tok et nytt steg mot det store målet: verdenstoppen i langdistanse-triatlon.

(Dagbladet): 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og et maraton opp Gaustatoppen til slutt: Verdens hardeste triatlon, Norseman, er en manndomsprøve av den helt sjeldne sorten.

Det krever et enormt treningsgrunnlag over mange år å nå toppen i denne ekstremversjonen av triatlon. Verdens beste utøver er 38 år. Lars Christian Vold er 26 år og kan bli den første nordmannen som tar opp kampen med de aller beste atletene i verden i langdistanseversjonen.

På den olympiske distansen har Norge allerede Kristian Blummenfelt i verdenstoppen.

Vold var fallskjermjeger i militæret og var glad i smerte da han bestemte seg for å teste ut kraftanstrengelsen Norseman for første gang. Det skulle egentlig være et engangstilfelle, men ble i stedet starten på en ny karriere.

Nå vil 26-åringen bli noe så sjeldent som en nordmann i verdenstoppen i de lengste og hardeste triatlon-konkurransene. I sommer viste han at han er på god vei da han slo hele norgeseliten - og en tidligere verdensmester - i Norseman triatlon.

- Følte meg som en zombie

MÅLGANG: Så sliten var Lars Christian Vold etter kraftanstrengelsen. Foto: José Luis Hourcade
MÅLGANG: Så sliten var Lars Christian Vold etter kraftanstrengelsen. Foto: José Luis Hourcade Vis mer

Med den suverene vinnertida 9 timer, 52 minutter og tre sekunder under årets utgave, banket han den forrige rekorden på 10 timer og 22 minutter. Det kostet mye.

- Hvert steg er uutholdelig mot slutten. Det er vondt hele tiden. Jo færre tanker, jo bedre. Men det positive er at jeg selv kan styre smerten. Det er mye bedre enn ukontrollerbar smerte. Jeg kan legge meg ned om jeg vil. Det er fint å vite, sier triatleten til Dagbladet.

Og det er ikke uten grunn at den siste asfaltbelagte strekningen opp mot Gaustatoppen 1883 meter over havet kalles «zombie hill» av triatletene selv.

- Jeg klarte å ta ut alt. Jeg tenkte bare på det neste steget jeg skulle ta. Jeg følte meg som en zombie. Overkroppen bare hang der.

Saken fortsetter under videoen!

PÅ VEI MOT TOPPEN: NRK-profil deltok på lørdag i et av verdens hardeste triatlon. Rundt 20 kilometer før mål hadde han denne beskjeden: - Jeg synes kilometerne går sakte. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Over 1000 treningstimer

Vold har holdt på med roing, skiskyting og langrenn tidligere i idrettskarrieren. Den allsidige bakgrunnen er gunstig, men det tar lang tid å bygge opp tilstrekkelig grunnlag og kapasitet i en slik idrett. 26-åringen forventer at han når toppen først om ti år.

Vold trener 25 timer i uka og over 1000 timer i året. Dette treningsantallet skal han gradvis øke med årene, proporsjonalt med at han kommer til å tåle mer og mer trening.

- Hvordan motiverer du det til dette?

- Det er tre grener og alltid noe å bli bedre på. Da er det lettere å holde motivasjonen oppe og ikke bli lei. Det er alltid en gren å bli bedre på og en teknisk oppgave å jobbe med. Det er så mye å forbedre hele veien, forteller han.

Saken fortsetter under bildet!

MENTAL AVKOBLING: Slike stunt bidrar til å få tankene vekk fra noe annet enn smerte. Foto: Julie Mork Aune
MENTAL AVKOBLING: Slike stunt bidrar til å få tankene vekk fra noe annet enn smerte. Foto: Julie Mork Aune Vis mer

- Verdens beste er 38 år. Hva forteller det deg?

- Jeg har god tid på meg på å nå verdenstoppen. Det er det som er mål, varsler han.

Den utrolige reisen

Vold har sin styrke på syklingen. Det var der han satte inn nådestøtet i Norseman i år, etter å ha skaffet seg en luke allerede på svømmedelen.

Under de 180 kilometerne på sykkelsetet sa han takk og farvel til konkurrentene, og på løpedelen klarte han å holde unna. Reisen underveis var hard, men samtidig et lite eventyr.

- Jeg hadde mange venner som tok turen og som støttet meg og showet. To kompiser av meg kom med flere nakenstunt. Først satt han ene plutselig naken i campingstol da jeg kom løpende. Så sto han andre naken på hendene litt senere. Foreldrene mine og svigers sto rett ved, mens en fotograf sto der og fikk plutselig pungen rett i linsa. Det var nok et sjokk, forteller Vold og ler.

- Hjelper slike stunt på din mentale reise?

- Ja, jeg føler det. Det hjelper å koble litt ut og flytte fokus. Det får meg til å glemme smerten litt.

- Var på gråten

STARTEN: Norseman starter med 3,8 kilometer svømming. Foto: Kyle Meyr
STARTEN: Norseman starter med 3,8 kilometer svømming. Foto: Kyle Meyr Vis mer

26-åringen ble rørt over støtten han fikk underveis, ikke minst da ti av hans venner løp ved siden av ham mot slutten av den knallharde triatlonkonkurransen.

- Mot slutten var det ti som løp sammen med meg. Det så kanskje rart ut, men jeg satte utrolig stor pris på at de tok turen for å støtte meg. Da var jeg på gråten. Det ga meg kjempemotivasjon, forteller Vold.

Motivasjon er helt essensielt under verdens hardeste triatlon. Han ble den første til å fullføre Norseman under ti timer. Prestasjonen er helt ekstrem. Det er stor idrettsbragd bare å fullføre denne konkurransen som har fått tilnavnet verdens hardeste triatlon.

Første øvelse: Svømming

Før start er det mye nerver. Han beskriver den nesten ti timer lange reisen slik:

- Ferjeturen er som vanlig. Jeg er dreven. Har med egen dorull og går rett i dokø. Når fergen legger fra kai står det en folkemengde og vinker oss av gårde. De kunne like gjerne vinket med hvite lommetørklær som om vi la fra kai med Titanic. Det er mye følelser i sving på den kaia, beskriver Vold.

SYKLING: Norsemans andre øvelse er 180 kilometer sykling. Foto: Kyle Meyr
SYKLING: Norsemans andre øvelse er 180 kilometer sykling. Foto: Kyle Meyr Vis mer

- Kl. 5 går startskuddet. Det er uvanlig stille og lite strømninger i det kalde vannet i år. Jeg legger meg i tet fra første svømmetak. Alt kjennes bra, jeg får godt tak på vannet, god timing mellom rotasjonen i kroppen og armtaket, og styrken og formen er på plass. Etter drøye 51 minutter er jeg oppe av vannet som førstemann. Det står hundrevis av folk langs brygga og heier. Jeg får ståpels av all heiingen, kulda og at jeg er først.

Andre øvelse: Sykling

- Jeg legger meg ned i tempobøyla og prøver å gjøre meg så liten som mulig i front, når farten gradvis beveger seg over 50 kilometer i timem. Hver millimeter frontalareal har stor betydning for farten, så nå er aerodynamikk viktigere en kraft i tråkket. Jeg begynner å skjelve av kulde i de bratteste nedoverbakkene, og gleder meg til jeg skal begynne å sykle oppover igjen.

- Det er en helt spesiell stemning på Norseman. De som følger meg gjør den om mulig enda mer spesiell. Alle heier på alle og man ser de samme heiende ansiktene om og om igjen. Til slutt blir jeg glad i ansikter jeg ikke kjenner.

TRENER: Lars Christian Vold takker trener Mats Johansen. Foto: Kristian Horne
TRENER: Lars Christian Vold takker trener Mats Johansen. Foto: Kristian Horne Vis mer

Tredje øvelse: Løping

- Jeg ankommer skiftesonen med sauebæsj oppover ryggen, men jeg er helskinnet. Ledelsen er på rundt ni minutter nå. Jeg prøver å ikke ta gleden på forskudd. Vi har et maraton foran oss og det hender magen og beina bestemmer seg for helt andre aktiviteter uten å rådføre seg med meg først. Hvis magen vil ha hekkeløp og beina vil ha elghufs kan ni minutter forsvinne fort. Jeg åpner i 15 kilometer i timen og det føles bra.

- Ny energi blomstrer og vi fortsetter i samme driv. Det føles som at beina og overkroppen er på to forskjellige steder. Jeg sjangler mens jeg prøver å få dem til å jobbe sammen. Jeg ser bare tåke.

- Etter 9 timer og 52 minutter går jeg i mål. Jubelropene tar supporten seg av. Jeg ligger halvt bevisst på steinhellene, lykkeligere enn noen gang. Jeg hyperventilerer. Tårene triller hos meg og flere i supportgjengen min. Dette har vært vårt mål siden vi var 19 år i 2010. Alt har dreid seg om dette og vi har endelig klart det, sier Vold og takker alle sine nærmeste for bragden.

TROLSK: Det er ekstremt tungt, men samtidig minneverdig å løpe foran alle andre i Norseman triatlon. Her løper Lars Christian Vold de siste 42 kilometerne som avsluttes opp Gaustatoppen. Foto: José Luis Hourcade
TROLSK: Det er ekstremt tungt, men samtidig minneverdig å løpe foran alle andre i Norseman triatlon. Her løper Lars Christian Vold de siste 42 kilometerne som avsluttes opp Gaustatoppen. Foto: José Luis Hourcade Vis mer