Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På jobb dagen derpå

Noen ganger er det for vanskelig å si at du gjorde feil. Men det er sjelden for seint.

I GÅR kommenterte jeg på nett og TV en hendelse som visstnok ikke har funnet sted. Det var en spesiell opplevelse, men ikke rarere enn at jeg fortsatt mener det jeg skrev og uttalte da Bjørge Stensbøl etter sigende sa opp som daglig leder for OL-selskapet i Tromsø etter en krangel med sin styreformann Petter Jansen:

** Bjørge Stensbøl er ikke lenger noen god mann for de som vil ha OL til Tromsø i 2018. I hvert fall ikke før han finner tilbake til sitt bedre jeg.

Den konklusjonen burde han ha kommet fram til selv før kompisen Petter Jansen i realiteten avsatte ham for åpen mikrofon i et NRK-intervju i går tidlig.

Eller enda bedre:

** Han burde sett baksiden av sitt eget kløktige taktiske spill i OL-saken, skværet opp på flere fronter og jobbet videre med den romsligheten som er nødvendig for å få dette spleiselaget i gang.

Nettopp det blir uansett jobben dagen derpå.

BJØRGE STENSBØL gjorde ikke noe galt da han ledet Tromsø til en knepen seier i styret til Norges Idrettsforbund. Tvert imot; han gjorde det meste riktig. Kartleggingen av beslutningstakerne og oppbyggingen av den store påvirkningskampanjen, blir sikkert pensum på markedsføringsskoler framover.

Det var meget bra jobba; omtrent i den samme Bjørge-klassen som det prosjektet han ledet i Olympiatoppen da han i løpet av 1990-tallet omformet norsk toppidrett til en nasjonal stolthet og en europeisk gigant.

FORTSETTER: Bjørg Stensbøl (nummet to f.h.) fortsetter som daglig leder for Tromsø 2018. Her er han fotografert under overleveringen av OL-søknaden til regjeringen i fjor. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
FORTSETTER: Bjørg Stensbøl (nummet to f.h.) fortsetter som daglig leder for Tromsø 2018. Her er han fotografert under overleveringen av OL-søknaden til regjeringen i fjor. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Stensbøl er flink. Ingen tvil om det; men for virkelig å nå bredt ut må som regel selv de beste resultater følges av en troverdig menneskelig fortelling. Det var her han kjørte i grøfta med et helt TV-team på slep, og det i beste sendetid.

FOR I NRK-programmet om hvordan Tromsø hadde vunnet avstemningen i idrettsbevegelsen, framstod seieren som et glatt sololøp for den mer enn seierssikre Stensbøl. Kontrasten fra den vennlige og forsiktige bankmannen jeg for første gang ble kjent med rundt vendepunktet i Calgary-OL 1988, kunne knapt vært større. Så viste da heller ikke Brennpunkt-dokumentaren sist måned det hele, sanne bildet av mannen; bare noen utvalgte, uheldige snapshots som de fleste av oss kan bli sittende igjen med i livets fotobunke.

Bjørge Stensbøl gjorde utvilsomt en strategisk PR-tabbe ved å stille opp som posør i dette programmet, men den virkelige personlige feilen kom i etterkant da han aldri kom i gang med opprydningsarbeidet.

Han lo ikke avvæpnende av sin selvgode versjon på TV, han dempet ikke det arrogante inntrykket overfor konkurrentene i Oslo og Trondheim og han løftet ikke det lokale engasjementet i Tromsø som byens innleide OL-strateger sørfra hadde avfeid på direkten i NRK-programmet.

Kort sagt:

** Bjørge Stensbøl viste et eksempel på stikk motsatt ledelse i forhold til de triumferende ledelsesforedragene som han har holdt land og strand rundt de siste tiårene.

Han gjennomførte aldri en god dagen derpå.

VI i media må ta vår egen i dag. Det var sjefsredaktør i lokalavisa Nordlys som fikk nyheten om Stensbøls avskjed på nett, og det var resten av oss som regnet med at en slik sjeldenhet var det samme som sikker nyhetsvare. Når du plusser på med et OL-selskap som ikke har noe å si om avgangen fordi sjefen har stukket av, og Bjørge Stensbøl selv som underveis lover å prate dagen etter, er det neppe selve nyhetsvurderingen som svikter:

image: På jobb dagen derpå

** Bjørge Stensbøl hadde sluttet som sjef gjennom nesten hele gårsdagen, og kom tilbake bare fordi han skjønte at han fortsatt var sterkest i den lokale maktkampen. Til slutt var det styreleder Petter Jansen som måtte forklare at han ikke hadde ment å si så mye stygt på NRK om Bjørge Stensbøls lederstil. Grepet om Tromsø var gjenvunnet.

Men det betyr ikke at OL-sjefen har samlet mer støtte nasjonalt.

DER GJENSTÅR det en sak som er atskillig verre enn rotet rundt gårsdagens forsvinningsnummer.

Sist lørdag fortalte Bjørge Stensbøl tilsynelatende en drøy million VG-lesere at han godt kunne tenke seg å lyve for å komme ut av den vriene situasjonen han plasserte Jonas Gahr Støre i ved å videresende en angivelig sms fra utenriksministeren til avisas sportskommentator Truls Dæhli:

- Jeg kan si den var faket, uttalte Stensbøl til avisas reporter sin egen sms-glipp.

En OL-sjef som framstår villig til å tilpasse sannheten til det som passer ham der og da, høres ikke ut som rett mann til å skape en bred nasjonal entusiasme bak Tromsøs OL-søknad.

Da er det ikke bare å møte på jobben dagen derpå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media