Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

På jobb hele jula

Claus Lundekvam (31) har overlevd åtte managere i ni år, og har ingen planer om å flytte til Norge igjen. Selv om årets sesong har vært tung.

Det har ikke gått veien for Southampton i år. Likevel har Claus Lundekvam sterk tro på at laget kommer til å reise kjerringa i Premier League igjen.

Selv har han tenkt å bli i den britiske kystbyen to og et halvt år til - minst. På den nye kontrakten står det sommer 2007.

-  Jeg trives utrolig godt her, og blir tatt godt vare på. Det har jeg blitt fra dag en. Jeg føler at jeg har vært lojal mot klubben min. Har sagt at jeg trives, og det tror jeg du får igjen for. Jeg har fått en trygghet her som betyr mye for meg og familien, sier Claus Lundekvam.

Årets spiller

Lundekvam har spilt over 300 Premier League-kamper. Det har ingen andre nordmenn gjort. Tidligere i år ble han for andre gang på rad kåret til årets norske mannlige spiller av Niso (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon)

-  Det betyr mye for meg, fordi det er spillerne selv som avgjør. Jeg ser på det som en ære, sier Claus Lundekvam.

Suksessen i Southampton gjør at bergenseren stadig omtales som Norges mest suksessfulle utenlandsproff, og de siste årene har han framstått som en av klippene på det norske landslaget.

Likevel er det en svært ydmyk spiller vi møter på kjøpesenteret i hjembyen Southampton - på julegavehandel.

-  Jeg har vært utrolig heldig, og ser på det som en ære å spille på landslaget. Samtidig ser jeg på det som en belønning for at jeg har gjort en god jobb der jeg er. Jeg føler at jeg har fått mer erfaring og mer respekt de siste to årene. Og det er utrolig gøy å få være med på innspurten til VM-kvalifiseringen, sier Lundekvam.

Men han sitter ikke pal og venter på telefon fra Hareide - som han har stor respekt for - foran hver landskamp. De siste gangene har han fått vite at han er tatt ut via oss journalister.

Pinnekjøtt og kamp

Fotballspillere feirer ikke jul som andre folk.

Det vil si, Claus Lundekvam feirer norsk jul i England med kona, døtrene Tia og Kaja og pinnekjøtt på julaften. Men i dag er det kamp, i overmorgen er det kamp, første nyttårsdag er det kamp - og dagen etter der er det også kamp. Det betyr at det ikke går så mye akevitt i det lundekvamske hjem i jula.

-  Jeg er blitt vant med det. Selvsagt savner jeg venner og familie i Norge, jeg husker hvor kjekt det var. Men dette er for en viss periode i livet. Og jeg skal nok ta det igjen seinere, sier han og smiler.

Penger og sånn

Premier League betyr penger, og dem har Lundekvam nok av. han har også mange biler og en seilbåt. Mye er også investert i leiligheter, både i Norge, Spania og England.

-  Det er mye penger i fotball i dag. Jeg har nok truffet maksimalt, både tidsmessig og karrieremessig, og får veldig godt betalt for den jobben jeg gjør og elsker. Samtidig ofrer jeg mye, og jobber f.eks. hver helg i sesongen. Det er mer arbeid enn folk tror. Men jeg er fullt klar over hvor privilegert jeg er, og det slår meg hver dag hvor heldig jeg og familien er som har fått oppleve dette. Ja, jeg er i en fantastisk posisjon, men jeg har jobbet hardt for det, sier Lundekvam.

Begge døtrene hans er født i England, og etter ni år er det dette landet som føles som hjemme. Og selv om jentene er flinkere i engelsk enn i norsk, så snakker alle norsk hjemme.

Den tunge sesongen

Lundekvam har holdt på lengst i Premier League av de norske proffene, men er kanskje minst profilert her hjemme. Det gjør ham ingenting. Han ville ikke byttet med noen - selv ikke Solskjær:

-  Nei, jeg misunner ikke noen. Jeg berømmer Ole Gunnar for det han har oppnådd i en så stor klubb, men jeg spiller hver uke her jeg er og er glad for det. Nå håper jeg bare han blir frisk.

Selv har han aldri seriøst vurdert å bytte klubb.

-  Jeg trives i Southampton, laget vårt er som en stor familie. Men denne sesongen har vært fryktelig tung. Vi har ikke prestert i nærheten av det vi gjorde i fjor. Hverdagen blir en helt annen, og det går også utover familien. Men det er en fin klubb der vi tar vare på hverandre, sier Claus Lundekvam.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media