SANG I TI MINUTTER: Å synge er Sky-lagets måte å vise solidaritet på. I ti minutter holdt de rundt hverandre og hedret ofrene. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
SANG I TI MINUTTER: Å synge er Sky-lagets måte å vise solidaritet på. I ti minutter holdt de rundt hverandre og hedret ofrene. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

- På Norway Cup skal vi vise at samholdet aldri har vært sterkere

Norsk hjelp har endret livene til spillerne på fotballaget SKY fra Sør-Afrika. I går gråt de for ofrene etter terroren.

OSLO SENTRUM (Dagbladet): Norway Cup samler 1350 lag fra 51 nasjoner. Flere ulike kulturer og religioner samles på Ekebergsletta, og det sørafrikanske laget Soweto Kliptown Youth (SKY) startet årets Norges-besøk ved å vise sin støtte til terrorofrene.

For de 14 spillerne på SKY handler Norway Cup om mer enn bare fotball.

- I dag gråter vi for Norge, sier lagleder Bob Nameng til Dagbladet.

Gjennom bistandshjelp fra Norge fikk laget muligheten til å stille i turneringen for første gang i fjor. I går var guttene og jentene tilbake i Oslo. Etter forrige fredags tragedie i hovedstaden og på Utøya ville laget besøke blomsterhavet utenfor Domkirken i Oslo sentrum.

- Vi står sammen SKY kommer fra Kliptown i Soweto, et byområde sørvest for Sør-Afrikas største by Johannesburg. SKY er opprinnelig et ungdomssenter - et hjem for barn og ungdom der mange har mistet foreldrene eller sliter med vold i hjemmet. I går ville de vise hvor mye hjelpen fra Norge betyr for dem.

Bob Nameng startet SKY som 16-åringen etter at han selv mistet begge foreldrene sine i ung alder. Under mottoet «ingen skal oppleve det samme som meg» har han hjulpet vanskeligstilte barn og ungdom i 25 år.

KONDOLERE NORGE: Sky-laget la fra seg denne beskjeden i blomsterhavet foran Oslo Domkirke. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
KONDOLERE NORGE: Sky-laget la fra seg denne beskjeden i blomsterhavet foran Oslo Domkirke. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- For oss er det stort å få komme til Oslo og Norway Cup. Terroren som har rammet landet er forferdelig, og det er viktig at vi alle står sammen, sier Nameng, mens han samler alle 14 spillerne på laget foran blomsterhavet i Oslo sentrum.

Å synge er deres måte å vise solidaritet på. I ti minutter holdt de rundt hverandre og hedret ofrene.

Spre kjærlighet - Vi sang om samhold. At vi skal spre kjærlighet, ikke hat. Slik vil vi vise vår støtte til alle i Norge, sier Nameng.

SKY stiller i klassen for gutter 15/16 år i årets turnering - men de har med tre jenter på laget. Bob Nameng og laget hans lever under vanskelige forhold i hjemlandet, men tårene trillet utenfor Domkirke i går.

- Vi hørte om tragedien helt til Sør-Afrika. Sammen med hele Norge minnet fotballaget ofrene med ett minutts stillhet på mandag. Jeg er glad for at Norway Cup ikke ble avlyst, fordi her samles ungdom fra verdens samles på fotballbanen. Det er et bilde på at fellesskapet og samholdet står sterkere enn noensinne, sier Nameng.

I dag arrangeres det blomstertog og minnekonsert på Ekeberg. Fotballkampene starter i morgen.

- Vil gjøre en forskjell Børge Dvergsdal og Asgeir Wærås var med det sørafrikanske laget i Oslo sentrum i går. Begge har bidratt til å gjøre Norway Cup-eventyret til virkelighet for SKY-spillerne.

VISTE SIN RESPEKT: Lagleder Bob Nameng og spillerne på Sky-laget viste sin respekt for terrorofrene foran Domkirken i Oslo. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
VISTE SIN RESPEKT: Lagleder Bob Nameng og spillerne på Sky-laget viste sin respekt for terrorofrene foran Domkirken i Oslo. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Det hele startet som en guttetur til Sør-Afrika, men utviklet seg til et prosjekt for å hjelpe. Vi har lyst til å gjøre en forskjell, sier Dvergsdal, som var med å starte fotballprosjektet i fjor sommer.

BA OG SANG: Spillerne fra Sky sang og ba til minne om terrorofrene.  Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
BA OG SANG: Spillerne fra Sky sang og ba til minne om terrorofrene. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer