På pallplass

Både Petter og Henning er i mål etter dagens fem fartsetapper i Rally Sverige.

HAGFORS/OSLO (Dagbladet.no): På den femte fartsetappen, spesialetappen i Hagfors, ble Petter Solberg nummer fire, 1,9 sekunder bak Sébastien Loeb som vant etappen.

Petter beholder likevel tredjeplassen i sammendraget, 26,9 sekunder bak Markko Märtin, men bare 3,6 sekunder bak Loeb.

Storebror Henning Solberg kjørte inn 5,9 sekunder bak vinneren på femte etappe, og ser ut til å beholde 11. plassen sammenlagt.På dagens fjerde og nest siste fartsprøve fortsetter Petter Solberg å kjøre fort. Han kom inn på tredjeplass, 3,4 sekunder etter ustoppelige Markko Märtin.

Men viktigst for Petter: Han passerte Carlos Sainz i sammendraget, og knappet inn Sebastien Loebs forsprang til bare 1,7 sekunder.

Henning Solberg kjørte inn til 11. plass på etappen, 39 sekunder bak Märtin og beholder 11. plassen i sammendraget. Endelig fikk Petter Solberg gjennomført en etappe uten problemer, og dermed bykset han oppover sammnelagtlista.

På den tredje fartsetappen endte han ni sekunder bak vinneren Markko Märtin, som leder sammenlagt.

Men Petter ligger bare fem sekunder bak Carlos Sainz på tredjeplass. Petter har fjerdeplassen etter tre fartsetapper. Opp til Märtin er det 22 sekunder.

- Det har gått bedre enn jeg regnet med. Jeg er overrasket over meg selv, sier Petter til Dagbladet.no.

Med resultatet fra den tredje fartsetappen i minnet, er Petter veldig offensiv før dagens to siste fartsprøver.

- Jeg skal ta Sainz og Loeb nå. Jeg får bare prøve.

For egentlig har han kjørt bedre enn det resultatlista tilsier. Mener han selv i hvert fall.

- Jeg kunne vært på andreplass, hadde det ikke vært for snurringen på andre prøve. Der tapte jeg 15 sek.

Løypa i Sverige er omkranset av nordmenn og norske flagg. Det er selvfølgelig veldig moro, men det er nesten i overkant for den regjerende verdensmesteren.

- Det er norske flagg overalt. Jeg blir faktisk litt stressa, smiler Petter.

Henning på vei oppover

Henning Solberg kom på åttendeplass på den tredje etappen, og ligger på 11. plass i sammendraget. De siste 15 kilometerne tapte han 25 sekunder.

- Jeg tapte så mye de siste 15 km, jeg vet ikke helt hvorfor, sier Henning til Dagbladet.no, men han tror det kan være problemer med luftinntaket på bilen.

Likevel er han godt fornøyd med rallyet så langt.

- Jeg er kjempefornøyd. Det har vært vanskeligere enn jeg trodde. Jeg skulle øsnke det var mer snø her, vi får gjøre det beste ut av det, sier han.- Petter har hatt en spinn hvor han tapte 10 sekunder på andre fartsetappe, sier manageren hans, Jim Carlsen, til Dagbladet.no.

- Petter sier ti sekunder, da tipper jeg det var sju. Det er sånn som skjer. Jeg kjenner ham nå, smiler Carlsen.

Petter Solberg er åttendemann på den andre fartsetappen. Henning Solberg har kjørt nøyaktig like fort som Petter, og de to har tapt 12,5 sekunder til vinneren av fartsetappen, Carlos Sainz.

I sammendraget etter to fartsetapper ligger Petter på sjuendeplass, mens Henning ligger på niendeplass.

- Det her er helt fint for Petter, han skulle ikke gå i angrep ennå likevel, sier Carlsen, til Dagbladet.no.

- Henning ligger et halvt sekund bak på hver kilometer, og han kjører ikke for fullt. Det ser veldig bra ut.Petter Solberg er i mål som foreløpig femtemann etter første fartsprøve i Rally Sverige. Han er 7,8 sekunder etter den foreløpige lederen Marcus Grønholm.

- Det gikk sånn passe. Jeg gjorde noen feil fra start og tapte seks, sju sekunder. Det var midt på treet, det gikk jevnt. Ikke noen perfekt kjøring, sier Petter til svensk lokalradio like etter målgang.

Storebror Henning var ikke like heldig på første fartsprøve. Foreløpig ligger han på 11. plass i mål, 24,6 sekunder etter Grønholm.

Dagbladet.no følger rallyet i Sverige utover dagen.

I FARTA: Petter Solberg har nærmer seg pallen etter snurren på andre fartsetappe.
FORNØYD: Henning Solberg synes det er vanskeligere enn han trodde det skulle bli i Rally Sverige.
SE PÅ DET: Petter Solberg overrasket seg selv, og da er han plutselig bare fem sekunder unna pallen.