EN ÅPENBARING: Darren Bent har motbevist alle skeptikerne og dunket inn mål på bestilling i Sunderland-trøya. Foto: AP Photo/Scott Heppell
EN ÅPENBARING: Darren Bent har motbevist alle skeptikerne og dunket inn mål på bestilling i Sunderland-trøya. Foto: AP Photo/Scott HeppellVis mer

- På papiret virket det som en meningsløs handel

Tre eksperter kårer de fem beste kjøpene i Premier League 2009/2010.

||| • Senere søndag: De fem verste kjøpene i Premier League

Her kan du sjekke hele overgangslista fra i fjor høst

(Dagbladet): Sesongavslutning i Premier League er ikke bare ensbetydende med neglebiting, gråt og jubel, men også med lister over årets ditt og datt.

Å kåre de beste og verste kjøpene er i så måte en av de mer populære øvelsene.

Vi i Dagbladet er blant dem som gjerne ikke har greid å vente, og som har satt opp lister med spillerne vi tror vil vise seg som de mest geniale handlene så fort høstens overgangsvindu er stengt.

Det mest rettferdige er nok likevel å vente til man har et bedre grunnlag - og tre serierunder før slutt i Premier League bør vurderingsgrunnlaget være mer enn godt nok for å ta stilling til hvem som har utmerket seg i både positiv og negativ forstand.

Vi har fått tre personer med stor kjennskap til Premier League om å nominere sine kandidater til beste og verste kjøp: Canal +-kommentator Kenneth Fredheim, Dagbladets Premier League-reporter i London Lars Hojem Kvam og overgangskonsulent og fotballskribent Tor Kristian Karlsen.

Tre spillere går igjen på alle tre listene.

Men ingen er fra Manchester United, Chelsea eller Liverpool.

Kenneth Fredheim, kommentator Canal +
1. Darren Bent - Tottenham til Sunderland:

FANSENS FAVORITT: Etter en treg start har Carlos Tevez blomstret i Manchester City. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/PAUL ELLIS
FANSENS FAVORITT: Etter en treg start har Carlos Tevez blomstret i Manchester City. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

- Ingen kunne forvente at Darren Bent skulle slå til slik han har. Uten ham hadde Sunderland vært i alvorlig trøbbel. Framstår som et røverkjøp til 10 millioner.

2. Thomas Vermaelen - Ajax til Arsenal:

- Behøvde ingen tid for å finne seg til rette i Premier League. Åpnet sesongen fantastisk for Arsenal. Spillende og målfarlig. Blir mannen Arsenal kommer til å bygge sitt defensive rundt i mange sesonger.

3. Carlos Tevez - Manchester United til Manchester City

- Etter hvert helt lysende. Enorm jobbing og entusiasme har han alltid hatt. Nå også en ekte toppscorer. Hvis City kvalifiserer seg til Champions League så er han verdt hver penny og vel så det.

4. Richard Dunne - Manchester City til Aston Villa

- Ingen genial handling av City å la han gå, men en tilsvarende smart av Martin O'Neill. Gikk øyeblikkelig inn og etablerte seg som sjef i
midtforsvaret til Villa.

5. Roger Johnson - Cardiff til Birmingham:

TOK PREMIER LEAGUE MED STORM: Thomas Vermaelen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
TOK PREMIER LEAGUE MED STORM: Thomas Vermaelen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer

- 5 millioner fra Cardiff. Sjef i et Birmingham-forsvar som har vært potte tett store deler av sesongen.

Lars Hojem Kvam, Dagbladets Premier League-reporter i London
1. Tomas Vermaelen - Ajax til Arsenal

- I Nederland var mange usikre: Kunne han være så god at han skulle heve Arsenal defensivt? Det har han gjort, og ikke bare det: Bare to har flere ligamål for klubben.

2. Carlos Tevez - Manchester United til Manchester City

- Strålende førstesesong. Jobber som alltid før, men nå henger også teknikken med. Og scoringsevnene. Citys viktigste offensive spiller, og det er en rolle han tydeligvis stortrives med.

3. Darren Bent - Tottenham til Sunderland

- Kan fortsatt bli toppscorer. Den var det ikke mange som så komme da for ett år siden. Kostet Sunderland ti millioner pund, men de fikk en badeball med på kjøpet.

4. Joe Hart - Manchester City til Birmingham

- OK, ikke kjøp, bare lån, men jeg tipper han har betydd tre-fire plasser for Birmingham. Spennende å se om vi endelig har fått løsningen på Englands keeperproblem.

KOMMENTATOR: Kenneth Fredheim. 

Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
KOMMENTATOR: Kenneth Fredheim. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

5. Lorik Cana - Marseille til Sunderland

- Overrasket over at jeg ender med to Steve Bruce-kjøp på topp 5-lista. Men Cana har imponert, spesielt før jul. Var ledertypen, krigeren, innpiskeren Sunderland trengte.

Tor Kristian Karlsen, overgangskonsulent
1. Darren Bent - Spurs til Sunderland

- Mange var skeptiske, prisen var høy og overgangen omstridt, men Bent har levert. 24 ligamål er udiskutabelt.

2. Thomas Vermaelen - Ajax til Arsenal

- Trengte knapt to minutter på å tilpasse seg nye omgivelser. Scoret i debuten og har vært en klippe gjennom store deler av sesongen. Wenger har det fortsatt i seg.

3. Carlos Tevez - Manchester United til Manchester City

- Citys dyreste kjøp, men egentlig det eneste som representerer full pott for pengene. Arbeidsmoralen har det aldri hersket tvil om, denne sesongen har han også scoret vilt med mål. På dårlige City-dager har argentineren ofte avgjort solo.

4. Ilan - Saint-Etienne til West Ham (lån)

JOURNALIST: Lars Hojem Kvam.
Foto : ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
JOURNALIST: Lars Hojem Kvam. Foto : ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- På papiret et meningsløst leie: Brasilianeren har ikke levert på lang tid og Zola ville ikke ha spilleren, det var de nye West Ham-eierne som sanksjonerte dealen. Men all ære til Ilan som med sine viktige mål bidro sterkt til at London-laget beholder plassen. Et eksempel på at teori ikke alltid er venn med praksis.

5. Niko Kranjcar - Portsmouth til Spurs

- Den lave overgangssummen skal man ta med en klype salt, for ingen vet hva spilleren egentlig kostet Spurs. De tallrike overgangene mellom Pompey og Spurs er det få som har kontroll på og sannsynligvis ble beløpet regnet mot andre forpliktelser, vennetjenester osv. Sikkert er det at Kranjcar ikke hadde gått for langt under markedspris til andre klubber enn Tottenham. Likevel: kroaten har vært en mini-åpenbaring for Spurs.

OVERGANGSKONSULENT: Tor Kristian Karlsen.
OVERGANGSKONSULENT: Tor Kristian Karlsen. Vis mer