Planica, 20120318: Anders Bardal Vant verdenscupen sammnelagt i hopp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Planica, 20120318: Anders Bardal Vant verdenscupen sammnelagt i hopp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

På rumpa ned mammutbakken

Anders Bardal hadde bare nådd drømmen sin.

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Da 30-åringen løftet det store krystallkula nede på sletta under mammutbakken i Planica 17. mars i vår, kom det noen gledestårer. Det  var gått 18 år siden Espen Bredesen vant sammenlagtcupen som siste nordmann.

Seilte på rumpa
Riktignok sto Anders Jacobsen på trinnet under i 2007 og Roar Ljøkelsøy hadde stått på 2. plassen både i 2004 og 2005, men under Mika Kojonkoskis vinger var vi blitt vant med at østerrikerne svevde lengre og bedre enn oss.

Endelig var det snudd. Da Bardal forsto at hans middels gode hopping i siste rennet var nok til å berge sammenlagtkula, ble det jubel i hele hopp-Norge.

Fra kulen i mammutbakken seilte trønderen på rumpa til bånn av bakken med høy arm- og beinføring, men til 20 i gledesstil.

- Kjempet lenge
- Jeg forstår nesten ikke hva som har skjedd, sa Anders Bardal til Dagbladet etter at krystallkula var trygt plassert og festbrusen åpnet.

V-CUPVINNER: Anders Bardal vant verdenscupen sammenlagt i hopp, den første nordmann som klarte det på 18 år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
V-CUPVINNER: Anders Bardal vant verdenscupen sammenlagt i hopp, den første nordmann som klarte det på 18 år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har kjempet så lenge. Nå er jeg bare stolt.

For da østerikske Alexander Stöckl kom til Norge for å overta Kojonkoskis hoppgutter, var Steinkjer-gutten stemplet som en «neste-hopper».

Bare småpent
Etter 11 år i verdenscupsirkuset to han bokført med bare en seier og siden 2008-sesongen  svevde han stadig kortere. Anders Bardal presterte gang på gang på det småpene, men klarte sjelden to gode hopp i samme konkurranse.

Da sesongen 2011/2012 skulle rammes inn og poengene telles opp, var det snudd på hodet. Jevnheten, tre ganger øverst på pallen og totalt 12 pallplasser, ble for mye også for selvgode østerrikere.

Skeptisk til endringer
Selv innrømmet Bardal at han var skeptisk da ny-trener'n Stöckl satte i gang sommeren 2011.

- Jeg er skeptisk til alle forandringer, men han lærte meg en ny måte å hoppe på. En måte som passer bedre til min lange kropp.

Selv var østerikeren med fartstid som juniortrener for Gregor Schlierenzauer overrasket over at Bardal & co tok endringene på hoppkanten så raskt.

Tror på gullæra
- Jeg har hele tida vært overbevist over at resultatene ville komme, men hadde ikke ventet dem så raskt, sa Stöckl til Dagbladet.

Sportsjef Claes Brede Bråthen smilte det meste av fjorårssesongen og tror norsk hoppsport har en ny gullæra foran seg. Både fordi Norge har fått en trener som bygger videre på Kojonkoskis fundament, og fordi kompetansen og rekrutteringen i lokalmiljøene er bedre enn på lang tid.

Tenker rekruttering
Og selvsagt tenker også veteranen Anders Bardal rekruttering. Fra før hadde samboer Ingrid Opheim datteren Anna (3). I april ble Thomas født — dermed er det tre som venter på at pappa skal komme hjem til leiligheten til Trondheim.

- Det blir tøffere og tøffere med 200 reisedager i året. Eldstejenta har begynt å gi beskjed om at det ikke er så artig at jeg drar bort, sier Anders.

• Når fem av 28 renn i verdenscupen er unnagjort, ligger Anders Bardal på tredjeplass. Han er i rute til å hente hjem den store kula også i år.