På señoritajakt i gullrus

- Nå skal vi på byen og treffe noen spanske señoritas, sa en feststemt Eirik Verås Larsen (26) til Dagbladet i går kveld. For VM-gull i K1 1000 meter og sølv i K2 i løpet av en liten time er en så gigantisk prestasjon at feiring er absolutt påkrevet.

Ikke siden Knut Holmann vant i Alanta-OL i 1996 er det notert noen raskere 1000-meter enn den padler Eirik Verås Larsen leverte i Sevilla i går. Og i Atlanta var forholdene bedre.

- Ja, i Atlanta var det laget litt strøm i vannet, slik at båtene gikk fortere. Typisk USA. De må alltid ha de beste tidene, sier Eirik Verås Larsen som er strålende fornøyd med gulløpet.

Nesten to gull

- Før løpet var jeg sikker på at jeg kunne vinne. Under løpet gikk alt som planlagt. Jeg lå nesten sist etter 250 meter, men utliknet farten etter hvert. 200 meter før mål var jeg på høyde og begynte å dra ifra. Først 50 meter før mål skjønte jeg at jeg kom til å bli verdensmester. Kjempedeilig, sier gullgutten.

Og prestasjonen blir ikke noe dårligere av at Verås Larsen en snau time etter rekordløpet krøp ned i K2-båten sammen med makker Nils Olav Fjeldheim og padlet inn til VM-sølv. 100 meter før mål var nordmennene oppe på siden av de svenske gullvinnerne Marcus Oskarsson og Henrik Nilsson, men kreftene ebbet ut. Makker Fjeldheim mener de ville ha vunnet gull, hadde det ikke vært for at løpet gikk så tett etter K1 1000-meteren, men det vil ikke Verås Larsen spekulere i.

- Det var kjempebra at vi klarte å holde konsentrasjonen. Vi var nærmere svenskene enn vi har vært tidligere i år. Det er umulig å si om vi hadde vunnet hvis jeg ikke hadde deltatt i K1 1000, sier flekkefjæringen og legger til:

- Slik jeg ser det, er det mye bedre med ett gull og ett sølv enn kanskje ett gull, sier Eirik Verås Larsen.

Landslagssjef Kjell Tore Solvang er mektig imponert over Verås Larsens utrolige prestasjon.

- Knut Holmann trodde ikke på forhånd at det skulle være mulig å gjennomføre to så gode løp så tett. Jeg var sikker på at det var mulig. Vi har kjørt tester som har vist det. Det handler om å være i form. Eirik Verås Larsen er den første i moderne tid som har gjort dette. Jeg vil si det så sterkt at prestasjonen er noe av det største som er gjort noensinne innen padlesporten. Det sier ikke lite, så det er bare å ta av seg hatten, sier Solvang. Landslagstreneren mener også det kunne ha blitt to gull dersom K1 og K2 ikke gikk så tett.

Kjell Tore Solvang er bekymret for framtidige resultater, dersom padlerne ikke klarer å tiltrekke seg større sponsormidler. I dag står Byggmakker som eneste sponsor, og de pengene er ikke tilstrekkelig.

Dårlig økonomi

- I forhold til det vi presterer, er sponsormidlene vi får for småpenger å regne. Samtidig vil jeg si at vi er veldig glade for at Byggmakker ville fortsette med oss. De er på mange måter redningen vår. Men hvis sponsoren ønsker at vi fortsatt skal være verdens beste fram mot neste OL, er de nødt til å grave dypere i lommeboka, sier landslagstreneren.

Det er gårsdagens gullvinner hjertens enig i.

- Vi blir ikke akkurat feite av sporten vår, nei. Det hadde absolutt vært på sin plass om sponsoren spyttet inn litt mer penger, sier Eirik Verås Larsen som har OL-gull som sitt langsiktige mål. Men først det kortsiktige målet: Gullfest med spanske senoritas.

- Jeg har allerede sett noen, ler medaljegrossisten.

VM-HELTEN: Eirik Verås Larsen jubler etter seieren i K1 1000 meter i Sevilla i går. - Først 50 meter før mål skjønte jeg at jeg kom til å bli verdensmester. Kjempedeilig, sier Verås Larsen. <!--FOTO-->Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix<P><!--/FOTO--><!--/BTEK0--><!--BTEK1--> VM-HELTEN: Eirik Verås Larsen jubler etter seieren i K1 1000 meter i Sevilla i går. - Først 50 meter før mål skjønte jeg at jeg kom til å bli verdensmester. Kjempedeilig, sier Verås Larsen.