Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- På sitt beste var han i europatoppen

Vemodig Drillo etter stryningens karrierepunktum.

(Dagbladet.no): 16 år på toppnivå var nok for Tore André Flo, i går annonserte en lettet 34-åring at han legger skoa på hylle med umiddelbar virkning.

- Jeg gleder meg til et normalt familieliv, med fri i helgene og tid til familien. Jeg har hatt en strålende og innholdsrik karriere med mange høydepunkter, men nå var det en riktig beslutning å sette karrierepunktum, forklarte Flo til TV 2.

For Egil «Drillo» Olsen kom ikke nyheten som noen bombe.

Men mannen som utrettet utrolige ting med det norske fotballandslaget på 90-tallet føler et visst vemod over at Flos karriere er over.

- Han har vært mye plaget med skader de siste åra, og blir vel 35 år til sommeren. Det er vel sånn man kan forvente når de kommer opp i den alderen. Men det er alltid litt vemodig når en lang og vellykket karriere, slik Tore André har hatt, tar slutt, sier Drillo til Dagbladet.no.

Høy klasse

Han betegner Flo som «en treners drøm». Ikke bare fordi det aldri var noe tøys med den lange stryningen - han hadde ferdigheter som gikk utenpå det normale for en fotballspiller med norsk pass.

- På sitt beste var han blant de bedre spissene i Europa, han var strålende. Tore André hadde det aller, aller meste, selv om han ikke var noen typisk goalgetter. Han var uforutsigbar, god med ball, klok og kreativ. Både mottak og tilslag holdt høy klasse, og han kunne drible begge veier, sier Drillo.

DRILLOS GULLGUTT: Tore André Flo løfter opp Drillo etter at VM-plassen er sikret i 1997. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
DRILLOS GULLGUTT: Tore André Flo løfter opp Drillo etter at VM-plassen er sikret i 1997. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

Som likevel finner noe å sette fingeren på:

- Han var ikke dårlig i lufta, men med den høyden kunne han vært enda bedre. Og han var ikke spesielt hurtig. Det var uansett vanskelig å få tak på\'n.

Drillos beste minne

I likhet med de fleste andre nordmenn kommer ikke Drillo utenom den magiske kvelden i Marseille når han skal trekke fram sitt beste minne av Flo.

Norge var på vei ut av VM, lå under 1-0 mot Brasil og trengte et mirakel. Mirakelet het Flo. Et langt framspill fra Stig Inge Bjørnebye ble silkemykt dempet, Junior Baiano ble rundingsbøye og Taffarel var sjanseløs.

Like etterpå ble Flo dratt ned i feltet - og med sitt livs viktigste spark på ballen satte Kjetil Rekdal straffesparket i mål.

- Utlikningsmålet mot Brasil er det så høy klasse over, jeg kan se det om igjen og om igjen og bare nyte. Mottaket og tunnelen, og måten han satte ballen i lengste hjørne. Jeg er ikke så glad i repriser, men den har jeg sett noen ganger, flirer Drillo.

- Det var mange sterke personligheter på landslaget da du var sjef. Hvordan passet Flo inn?

image: - På sitt beste var han i europatoppen

- Han hadde lite markeringsbehov i motsetning til noen andre. Tore var beskjeden og likte ikke å stikke seg fram, men han var trivelig og sosial.

Suksess i Chelsea

Det er imidlertid flere stolte øyeblikk i Flos karriere. Aller flest i Chelsea, hvor han fortsatt har et stort navn i klubben og blant supporterne.

Som i de fleste klubbene han spilte for scoret han allerede i debuten, og noterte pene 15 mål i sin første sesong med London-klubben. Nordmannen var også sentral da Chelsea vant cupvinnercupen i 1998, blant annet gjennom to mål i kvarfinalen mot Real Betis.

Fort gjort å glemmes

I slutten av august avsluttet Ole Gunnar Solskjær sin eventyrlige karriere, 34-åringen orket ikke å kjempe mer mot kneskaden. Nyheten forårsaket nesten en kortvarig landesorg i Norge - og store presseoppslag verden over.

Like stor ståhei har det ikke vært rundt Tore André Flo, selv om også han er blant de største fotballspillerne Norge har fostret.

Drillo tror han vet hvorfor.

- Tore André holdt på i en klubb nede i divisjonene, og det var ut og inn med skader. Da blir man litt glemt i forhold til Ole Gunnar, som var i en toppklubb hele veien. Ole Gunnar var en helt annen spillertype enn Tore André, han var den typiske goalgetteren. Men han kunne ikke dra av 3-4 spillere slik som Flo, sier han.

<B>GJENSYN I PREMIER LEAGUE:</B> Men Tore André Flo hadde vesentlig mer suksess i Chelsea enn Drillo hadde i Wimbledon.
<B>I BRYLLUP:</B> Drillo var en selvskreven gjest da Tore André Flo giftet seg med Randi i 2000.
<B>EN NØKKELSPILLER:</B> Drillo holder opp godfoten til Flo noen måneder før VM i 1998.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media